wacu

Zadomawiam się
Hej, zdarzyło się Wam by BOŚ dawał odpowiedź ponad te 20 dni? No i czy to są dni robocze czy może kalendarzowe? :) Mój opiekun z Arval się nie odzywa, jestem na nich już wkurzony, bo wniosek do BOŚ poszedł w piątek 24.12, a 20 dni kalendarzowych minęło parę dni temu...

JareG

Pionier e-mobilności
Gdy 'walczyłem' z niemocą urzędniczą w trakcie akcji 'Czyste Powietrze', to tam mieli 30 dni na reakcję. I 30 dnia dostałem maila, że jest pandemia, i oni mają ileś tam więcej czasu na odpowiedź.. i że się odezwą. I odezwali się, po bodajże 2 miesiącach - i zażyczyli sobie poprawienia jakiejś pierdoły. W efekcie od momentu złożenia wniosku do wypłaty kasiory minęlo 5 miesięcy.. a to był znacznie mniej skomplikowany wniosek, niż ten na dotację na elektryka.
PS. To rozporządzenie o tym urzędniczym poślizgu pandemicznym cały czas obowiązuje...

Pozdrawiam

solik

Pionier e-mobilności
Hej, zdarzyło się Wam by BOŚ dawał odpowiedź ponad te 20 dni? No i czy to są dni robocze czy może kalendarzowe? :) Mój opiekun z Arval się nie odzywa, jestem na nich już wkurzony, bo wniosek do BOŚ poszedł w piątek 24.12, a 20 dni kalendarzowych minęło parę dni temu...
Ciagle daja sobie 20 dni na informacje co jest zle :) mysle ze to problem opiekuna, odezwij sie na priv to dam kontakt do innego, moze cos pomoze

turez

Zadomawiam się
Info z dziś od kogoś wyżej niż konsultant:
Prawie wszystkie wnioski zwrócone przez NFOS ze względu na błąd o 1 gr w VAT. NFOS stworzył sobie obecnie matryce, która ma automatycznie weryfikować wszystkie odstępy, spacje, przecinki i groszówki. U mnie jest niepoprawność z tą matryca. Ponoć kalkulator mówi coś innego, ale matryca rzecz święta . W związku z czym znowu będzie grane Autenti a dodatkowo certyfikat będzie wystawiony na rok a nie miesiąc bo Arval spodziewa się, że może być znowu zmiana podejścia sprawdzających i ich matryc;)

Dwa. Pytałem o ceny i na 99% mają pozostać takie jak zaoferowane pierwotnie. Sprawa jest dla nich prestiżową.

Trzy. Kwota dotacji będzie pomniejszać kwotę czynszu miesięcznego. W związku z trwałością projektu wykluczona jest cesja w przeciągu pierwszych dwóch lat.

Cztery. Umowy będą podpisywane po otrzymaniu Inga o przyznaniu dotacji a potem czekanie na odbiór.

Dostawa pojazdów do Polski z Korei jest zaplanowana na 3 marca. A jak będzie to życie zweryfikuje:)

solik

Pionier e-mobilności
Ja dzisiaj dostalem info z Arvala, ze BOŚ wydał zgodę na dotacje, a EV6 maja byc na poczatku lutego. Oby tak bylo faktycznie.
masz nowe info w swojej sprawie czy jedynie to ze dotacja przyznana?

jakniejatokto

Posiadacz elektryka
Prawie wszystkie wnioski zwrócone przez NFOS ze względu na błąd o 1 gr w VAT. NFOS stworzył sobie obecnie matryce, która ma automatycznie weryfikować wszystkie odstępy, spacje, przecinki i groszówki. U mnie jest niepoprawność z tą matryca. Ponoć kalkulator mówi coś innego, ale matryca rzecz święta .
Ale to NFOŚ czy BOŚ? Bo do Funduszu wnioski nie dochodzą w ogóle, weryfikuje je BOŚ i to on nawet podejmuje decyzję o przyznaniu dotacji, a następnie występuje do Funduszu o środki przesyłając m.in. załącznik "Rejestr Dotacji", który to jest arkuszem excelowym m.in. z danymi z Wniosku.
Tu jest jest jego wzór

Być może o to chodzie - tam rzeczywiście jest ściśle określony format, opisane przecinki i te sprawy... ale to wypełnia bank na podstawie wniosku.

W związku z czym znowu będzie grane Autenti a dodatkowo certyfikat będzie wystawiony na rok a nie miesiąc bo Arval spodziewa się, że może być znowu zmiana podejścia sprawdzających i ich matryc;)
To znowu niestety oczekiwanie na weryfikację w autenti... ja na szczęście wyrobiłem sobie mSzafira i nim w autenti podpisuję.

TomTom

Zadomawiam się
Poproszę Was o update, czy coś się zmieniło z wpisywaniem deklarowanego przebiegu - czy należy wpisać wartość większą 30.000 km, czy wystarczy równo 30.000 km? Czy jest ktoś, kto wpisał 30.000 km równo i mu przeszedł wniosek? W jednej z FL mają wytyczne, że w odniesieniu do M1 ma być deklaracja po prostu 30.000 km, co jest podobno potwierdzone z BOŚ.

olejek

Zadomawiam się
Prawie wszystkie wnioski zwrócone przez NFOS ze względu na błąd o 1 gr w VAT. NFOS stworzył sobie obecnie matryce, która ma automatycznie weryfikować wszystkie odstępy, spacje, przecinki i groszówki. U mnie jest niepoprawność z tą matryca. Ponoć kalkulator mówi coś innego, ale matryca rzecz święta . W związku z czym znowu będzie grane Autenti a dodatkowo certyfikat będzie wystawiony na rok a nie miesiąc bo Arval spodziewa się, że może być znowu zmiana podejścia sprawdzających i ich matryc;)

Dwa. Pytałem o ceny i na 99% mają pozostać takie jak zaoferowane pierwotnie. Sprawa jest dla nich prestiżową.

Trzy. Kwota dotacji będzie pomniejszać kwotę czynszu miesięcznego. W związku z trwałością projektu wykluczona jest cesja w przeciągu pierwszych dwóch lat.

Cztery. Umowy będą podpisywane po otrzymaniu Inga o przyznaniu dotacji a potem czekanie na odbiór.

Dostawa pojazdów do Polski z Korei jest zaplanowana na 3 marca. A jak będzie to życie zweryfikuje:)
3 marca mowisz o EV6?

turez

Zadomawiam się
Ale to NFOŚ czy BOŚ? Bo do Funduszu wnioski nie dochodzą w ogóle, weryfikuje je BOŚ i to on nawet podejmuje decyzję o przyznaniu dotacji, a następnie występuje do Funduszu o środki przesyłając m.in. załącznik "Rejestr Dotacji", który to jest arkuszem excelowym m.in. z danymi z Wniosku.
Tu jest jest jego wzór

Być może o to chodzie - tam rzeczywiście jest ściśle określony format, opisane przecinki i te sprawy... ale to wypełnia bank na podstawie wniosku.

To znowu niestety oczekiwanie na weryfikację w autenti... ja na szczęście wyrobiłem sobie mSzafira i nim w autenti podpisuję.
Tak tak. O BOŚ chodziło. Już mi się płacze.
Co do podpisu to przypomniało mi się, że mówił również o wnioskach które podpisani za pomocą epuapu. Wszystkie te wnioski ponoć odrzucono mimo, że ta forma w instrukcji była dopuszczona🤨

turez

Zadomawiam się
3 marca mowisz o EV6?
Ja akurat czekam na Ionic5. Tyle, że zasugerowałem że moga mi zamienić na Ev6 zamówienie jeśli z moim będzie problem. Pan powiedział, że one i tak przyjadą jednym transportem a w harmonogramie stoi 3 marca. A pamiętać należy, że jeszcze dwa tygodnie temu dostałem info że będą cytuje styczeń/luty.

Najnowsze dyskusje