Monitor przepływu energii

mind

Zadomawiam się
Cześć.
Chciałbym zoptymalizować swoją jazdę pod kątem zużycia energii, ale poza ogólnym podsumowaniem efektywności z bieżącej trasy (procent przyspieszania, hamowania, prędkości jazdy) w instrukcji i menu auta nie doszukałem się żadnej wizualizacji przepływu energii real time. Jest może coś takiego w standardzie, czy pozostaje tylko OBD + telefon ?

mind

Zadomawiam się
Ok, dzięki. Polecasz jakiś sprawdzony interfejs OBD bluetooth dobrze działający z machem ? W innych wątkach czytałem, że sporo działasz z takimi zabawkami :)

vwir

Pionier e-mobilności
Akurat w Mach-E nie bawiłem się w dane real-time, więc niestety nie pomogę. Ten aspekt mnie niespecjalnie kręci, więc po prostu się nie bawię w takie analizy. Jeżdżę elektrykami już na tyle długo, że wiem jak jeździć, żeby zużywać mniej prądu. Zresztą tutaj nie ma żadnej czarnej magii - im wolniej jedziesz tym mniej zużyjesz. Im spokojniej przyspieszasz tym mniej zużyjesz. Im bardziej dalekosiężnie przewidujesz i unikasz niepotrzebnych strat (przyspieszanie a zachwilę rekuperacja) tym mniej zużyjesz. No i to w zasadzie tyle. Jeśli naprawdę zależy mi na zasięgu to w Mach-E najlepsze wyniki uzyskuję w Whisper z wyłączonym one pedal drive (co niejako wymusza spokojną jazdę).

mind

Zadomawiam się
Możesz jeździć dynamiczniej jeśli umiesz dobrze operować rekuperacją (dobór kiedy lepiej luz, kiedy i jaka optymalna moc rekuperacji), hybryda plugin była dobrą szkołą takiej techniki jazdy.
właśnie do tego przydałby mi się jakiś real time feedback :) trzeba się zadowolić podsumowaniem zużycia z danej trasy albo takimi wynalazkami https://www.macheforum.com/site/thr...ain-of-the-mach-e-how-does-energy-flow.16458/, chociaż to trochę mało czytelne w trakcie jazdy

vwir

Pionier e-mobilności
Ten link jest genialny. Nie wiem jak przegapiłem tego posta, ale zawarte jest tam mnóstwo informacji.

Olecki

Pionier e-mobilności
Ok, dzięki. Polecasz jakiś sprawdzony interfejs OBD bluetooth dobrze działający z machem ? W innych wątkach czytałem, że sporo działasz z takimi zabawkami :)
Co prawda nie w mach-E ale w kilku innych samochodach używałem Vgate iCar Pro w wersji BT4.0 i działa bez zastrzeżeń z Androidem (na iOS są problemy z parowaniem z telefonem). Cena w Polsce około 120, na AliExpress około 70, w promocji można czasem trafić trochę taniej.

mind

Zadomawiam się
Co prawda nie w mach-E ale w kilku innych samochodach używałem Vgate iCar Pro w wersji BT4.0 i działa bez zastrzeżeń z Androidem (na iOS są problemy z parowaniem z telefonem). Cena w Polsce około 120, na AliExpress około 70, w promocji można czasem trafić trochę taniej.
Dzięki, sprawdzę