Możliwość sterowania dostępem do WC3 z aplikacji Tesla na telefonie

Michal

Moderator

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
faktycznie jest 😉

IMG_2484.jpeg

Michal

Moderator
Oooo ja też mam - nie wiem nawet kiedy to się pojawiło :p

inter

Pionier e-mobilności

slaveq

Pionier e-mobilności
Kurcze szkoda, że nie ma do tego jakiegoś standardowego protokołu, że auto przekazuje swój VIN i WC go waliduje. Mógłbym sobie dla peugeota ustawić.

KrzysztofFly

Moderator
Kurcze szkoda, że nie ma do tego jakiegoś standardowego protokołu, że auto przekazuje swój VIN i WC go waliduje. Mógłbym sobie dla peugeota ustawić.
A ja w Citroenie ;), tylko nie wiem po co, bo mam WC3 wewnątrz garażu, więc i tak nikt mi się nie podłączy ;).

slaveq

Pionier e-mobilności
A ja w Citroenie ;), tylko nie wiem po co, bo mam WC3 wewnątrz garażu, więc i tak nikt mi się nie podłączy ;).
Ja też mam na zamkniętej posesji ALE zawsze mógłbym mówić, że nawet jakby ktoś wziął 20 metrowy przedłużacz do type 2 to prądu mi kraść nie będzie pod moją nieobecność :).

Olecki

Pionier e-mobilności
Akurat taki protokół istnieje, jest opisany w normie ISO 15118 i zdaje się ze nawet e208 jest w stanie go obsłużyć, problem w tym że to ta druga strona robi wszystko żeby go nie używać. No ale zawsze może wystosować petycję do MElona na X, może się na nad tym pochyli ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
A ciekawe czy jak zainstalujemy aplikacje Tesli do ładowania DC innej marki i staniemy się "ch" czytaj "czlonkiem" za 45 zł na miesiąc, czy wtedy by nei było takiej możliwości?
Nie wiem jak wygląda apka z innym autem? Jest tam vin? To teoretyzowanie ale może kontrola dostępu będzie ?

Last edited: