można by pomyśleć

Slawomir

Zadomawiam się
Minęło 6 tygodni i nadal nie wiemy. Pokusiłbyś się też może o opisanie jak po roku używa się Corsy. Planuję zakup dla żony pod koniec roku i jestem bardzo ciekawy.

Przegląd kosztował 732 zł.
Samochodem jeździ się bardzo fajnie, zona jest bardzo zadowolona,
większość rzeczy powiedział 'hubert787' w zamieszczonym filmiku,
W ciągu roku zostało zrobione ponad 14 kkm, jak na razie odpukać nie było żadnych problemów.
Warto przy zakupie zwrócić uwagę na ładowarkę pokładową aby była 11 kW, u mnie jest niestety 7kW (to było demo)
więc nie było wyboru. Jeśli chodzi o procentowe wskaźnik poziomu baterii, to modele z końca 2021 już to miały,
znalazłem taką informację na niemieckim forum.
Moje najniższe zużycie energii to 12 kWh/100 w sierpniu ub. r., teoretyczny zasięg to 351 km,
faktura i fotki poniżej.

Attachments

• faktura.pdf
    712,7 KB · Liczba wyświetleń: 24
  • zasieg.jpg
    zasieg.jpg
    1,5 MB · Liczba wyświetleń: 21
  • IMG_20211118_200611.jpg
    IMG_20211118_200611.jpg
    21,1 KB · Liczba wyświetleń: 23

vwir

Pionier e-mobilności
Co to jest ELEMENT na fakturze?
Wymiana płynu hamulcowego w rocznym aucie to grube przegięcie. Ewidentnie na siłę szukają gdzie tu zarobić.

Slawomir

Zadomawiam się
Wymiana płynu hamulcowego w rocznym aucie to grube przegięcie. Ewidentnie na siłę szukają gdzie tu zarobić.
Element na fakturze to filtr kabinowy,
samochód ma 2 lata, w każdym razie to i tak przesada z wymianą płynu hamulcowego,
zdziwiło mnie to, ze nawet w dwuletnim aucie wymienia się płyn hamulcowy, gdzie tu ekologia ????

Seba020

Zadomawiam się
Hyundai też zaczął tak robić, nie wiem dokładnie od którego roku i czy dla wszystkich modeli, ale co roczny przegląd układu hamulcowego wiąże się z wymianą płynu.

hubert787

Zadomawiam się
Element na fakturze to filtr kabinowy,
samochód ma 2 lata, w każdym razie to i tak przesada z wymianą płynu hamulcowego,
zdziwiło mnie to, ze nawet w dwuletnim aucie wymienia się płyn hamulcowy, gdzie tu ekologia ????
Myślę, że niestety samochody grupy stellantis, nie zostały wprowadzone z powodów dbałości o środowisko. Raczej z powodu chęci zmieszczenia się w całościowych normach emisyjnych :)

Slawomir

Zadomawiam się
Myślę, że niestety samochody grupy stellantis, nie zostały wprowadzone z powodów dbałości o środowisko. Raczej z powodu chęci zmieszczenia się w całościowych normach emisyjnych :)
to bardziej chyba konieczność niż chęć ...
wymiana dobrego płynu i powoływanie się na bezpieczeństwo to zwykłe marnotrawstwo,
zresztą takich przykładów jest bez liku, gdzie zmienia się normy (pod wpływem lobby) w taki sposób aby określonej grupie zapewnić przychody,
dotyczy to nie tylko motoryzacji, najlepszym przykładem może być przemysł farmaceutyczny!!!

hubert787

Zadomawiam się
to bardziej chyba konieczność niż chęć ...
wymiana dobrego płynu i powoływanie się na bezpieczeństwo to zwykłe marnotrawstwo,
zresztą takich przykładów jest bez liku, gdzie zmienia się normy (pod wpływem lobby) w taki sposób aby określonej grupie zapewnić przychody,
dotyczy to nie tylko motoryzacji, najlepszym przykładem może być przemysł farmaceutyczny!!!
Jak zwał tak zwał. Wiadomo o co chodzi :)

hubert787

Zadomawiam się
Dzisiaj robiłem pierwszy przegląd swojej Corsy, który opel wymyślił po 12500km lub 1 roku. Każdy następny jest co 25000km lub 2 lata.
Całkowity koszt w Marimexie Libertów wyniósł 261zl.

Pojechałem do nich, mimo że mam dalej, ponieważ na Jasnogórskiej w Krakowie chcieli 799zl... Zapytałem Pani za co tyle. Na to ona, że w tym jest wymiana oleju i filtry. Mówię Pani, że to jest elektryk. Ona zdziwiona odpowiada : "No to tam nie wymienia się żadnego oleju? "
W każdym razie w jej cenniku widnieje 799zl, więc podziękowałem i zadzwoniłem do Libertowa. Tam od razu wiedzieli o co chodzi, także dla posiadaczy Oplów polecam pytać o ceny w różnych salonach :)

Attachments

• 20220606_194541~2.jpg
    20220606_194541~2.jpg
    2,2 MB · Liczba wyświetleń: 20