Gratuluje zakupuNabyłem dziś e-Corsę z 2020, przebieg 33k km, uruchomiłem aplikację i funkcje zdalne i okazało się że jest aktualizacja systemu. Ktoś już robił? Plik ma ponad 7GB i pomimo szybkiego łącza ściąga się już 3 godzinę. Pierwsze wrażenia są takie że jest to małe auto, muszę się do tego przyzwyczaić. Generalnie fajnie się parkuje, irytujące trochę że aby zmienić kierunek jazdy trzeba dwa razy ruszyć selektorem jazdy. W temp 6 st C i naładowaniu 81% pokazuje 220 km zasięgu.
aktualizacja ściąga się strasznie długo a po poprawnej instalacji w myopel dalej krzyczy ze jest gotowa aktualizacja - u mnie wersja 5_096_20.0H022.23. Sprawdził bym w radiu jaka już, może już była instalowana.
zasięg u mnie podobny - przy 5/6 stopni na 100% pokazuje 280-300 km (obecny przebieg 10500 km)
W weekend przy 18 st C przy naładowana na 100% pokazywała 340km (odbierając z salonu przy 100% było 356 km zasięgu)
Auto typowo miejskie ale robiliśmy już kilka tras w 4 osoby (w tym dwoje dzieci) + bagaż i daje rade .
..... ale ....
- przy temperaturach -5 st C + śnieg + wiatr w twarz - 2osoby na pokładzie - zasięg realny przy 120km/h to maks 150km. + wydłużony postój na ładowanie.
- przy 3 st C. i 2,5 osobach na pokładzie + nieduży bagaż, trasę 340 km udało się pokonać z 30 minutowym (+30kw) ładowaniem i na miejscu zapas 20% . (start 100%, auto rusza z garażu, rozgrzane)
ostatnia rzecz która trochę jednak przeszkadza (kupując wiedziałem ze tak będzie - ale nie wiedziałem ze aż tak) to dramatyczny spadek szybkości ładowania przy niskich\ujemnych temperaturach .... ostatnio przy -8 st C. Orlen ładowarka 100 kw - maks 25 kw/h. To niestety dyskwalifikuje to auto jak jedyne w rodzinie na czas zimy do poruszania się na dystansach większych niż 150 km, wiec ferie zimowe, wypady na weekend/narty niestety dalej dieslem :-(