można by pomyśleć

SineXP

Zadomawiam się
Nabyłem dziś e-Corsę z 2020, przebieg 33k km, uruchomiłem aplikację i funkcje zdalne i okazało się że jest aktualizacja systemu. Ktoś już robił? Plik ma ponad 7GB i pomimo szybkiego łącza ściąga się już 3 godzinę. Pierwsze wrażenia są takie że jest to małe auto, muszę się do tego przyzwyczaić. Generalnie fajnie się parkuje, irytujące trochę że aby zmienić kierunek jazdy trzeba dwa razy ruszyć selektorem jazdy. W temp 6 st C i naładowaniu 81% pokazuje 220 km zasięgu.
Gratuluje zakupu :) Jaki kolor? jaka wersja? który rok modelowy? jeśli to nie tajemnica to za ile udało się kupić ?

aktualizacja ściąga się strasznie długo a po poprawnej instalacji w myopel dalej krzyczy ze jest gotowa aktualizacja - u mnie wersja 5_096_20.0H022.23. Sprawdził bym w radiu jaka już, może już była instalowana.

zasięg u mnie podobny - przy 5/6 stopni na 100% pokazuje 280-300 km (obecny przebieg 10500 km)
W weekend przy 18 st C przy naładowana na 100% pokazywała 340km (odbierając z salonu przy 100% było 356 km zasięgu)

Auto typowo miejskie ale robiliśmy już kilka tras w 4 osoby (w tym dwoje dzieci) + bagaż i daje rade .

..... ale ....
- przy temperaturach -5 st C + śnieg + wiatr w twarz - 2osoby na pokładzie - zasięg realny przy 120km/h to maks 150km. + wydłużony postój na ładowanie.
- przy 3 st C. i 2,5 osobach na pokładzie + nieduży bagaż, trasę 340 km udało się pokonać z 30 minutowym (+30kw) ładowaniem i na miejscu zapas 20% . (start 100%, auto rusza z garażu, rozgrzane)

ostatnia rzecz która trochę jednak przeszkadza (kupując wiedziałem ze tak będzie - ale nie wiedziałem ze aż tak) to dramatyczny spadek szybkości ładowania przy niskich\ujemnych temperaturach .... ostatnio przy -8 st C. Orlen ładowarka 100 kw - maks 25 kw/h. To niestety dyskwalifikuje to auto jak jedyne w rodzinie na czas zimy do poruszania się na dystansach większych niż 150 km, wiec ferie zimowe, wypady na weekend/narty niestety dalej dieslem :-(

nnnnn

Pionier e-mobilności
Wersja Elegance, rok modelowy '19, pomarańczowa, udało się wyrwać trochę za ponad 100k z dwoma zestawami opon. Wyposażenie to standard Elegance plus pakiet zimowy, monitorowanie martwego pola, felgi 17, i pakiet parkuj i jedź.

To ja pobrałem tą samą aktualizację. Zakładając że poprzedni właściciel nie aktywował zdalnych funkcji zakładam że aktualizacji też nie zrobił.

Last edited:

nnnnn

Pionier e-mobilności
Wrażenia z jazdy są bardzo fajne, światła bardzo dobrze działają, asystent świateł również. Ale żeby nie było, przy moich 197cm wzrostu siedzę umiarkowanie wysoko i lusterko wsteczne i cały ten fragment bardzo mocno zasłania mi widoczność. Przy swoim wzroście siedzę dość daleko i okazuje się że dach zachodzi mocno i zasłania górne światła jeśli stoi się na pole position:)

p0li

Pionier e-mobilności
Generalnie fajnie się parkuje, irytujące trochę że aby zmienić kierunek jazdy trzeba dwa razy ruszyć selektorem jazdy.
nie trzeba - wystarczy przytrzymac dluzej niz nanosekunde ;)

ciastek

Pionier e-mobilności
Używasz? Jak się sprawdza?
Mieszane mam odczucia. Pol roku z tym jeździłem, od dwóch mam zdjęte, ale nie wykluczam, że powróci.
Ogólnie działa. Przy słonecznej pogodzie _czasem_ sobie słabo radzi.
Minusem jest to, że masz przyklejone cały czas, a potrzebne jest sporadycznie. Wolałbym podgląd z przedniej kamery na żądanie.

nnnnn

Pionier e-mobilności
nie trzeba - wystarczy przytrzymac dluzej niz nanosekunde ;)
Cholercia, szkoda że nie czyta w myślach:)

Dziś kolejne doświadczenia, auto stało na zewnątrz, temp -2 C, pełno szronu. Odpaliłem dałem nawiew na szybę i poszedłem szukać skrobaczki, po minucie wracam a tam wszystko rozpuszczone!. Ten QuickHeat fajnie działa. Mam wrażenie że opel przegrzewa, tzn temp ustawiona na 18 C a i tak jest mi za ciepło. Z plusów ujemnych doświadczyłem szybkiego zaniku zasięgu. przed ruszeniem 168km (71% baterii) ogrzewanie plus jazda bez zamulania po zakopiance do Krakowa na dystansie 23km zabrała ponad 60km z zasięgu. Dojechałem z zasiegiem 104 (54% baterii).

p0li

Pionier e-mobilności
Cholercia, szkoda że nie czyta w myślach:)

Dziś kolejne doświadczenia, auto stało na zewnątrz, temp -2 C, pełno szronu. Odpaliłem dałem nawiew na szybę i poszedłem szukać skrobaczki, po minucie wracam a tam wszystko rozpuszczone!. Ten QuickHeat fajnie działa. Mam wrażenie że opel przegrzewa, tzn temp ustawiona na 18 C a i tak jest mi za ciepło. Z plusów ujemnych doświadczyłem szybkiego zaniku zasięgu. przed ruszeniem 168km (71% baterii) ogrzewanie plus jazda bez zamulania po zakopiance do Krakowa na dystansie 23km zabrała ponad 60km z zasięgu. Dojechałem z zasiegiem 104 (54% baterii).
zima generalnie na poczatku zasieg spada w oczach ale potem juz sie stabilizuje