Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 173
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 169

macinowa

Posiadacz elektryka
Oczywiście wiesz o tym, że to był kolejny bullshit Muska? Który radośnie powtarzasz, bez żadnego sprawdzenia ani zastanowienia się nad tym? Osób w wieku ponad 100 lat otrzymujących ichnie świadczenie ZUS jest... co najwyżej 90tys:

Masz wykresik: ilość ludzi pobierających świadczenia (w tysiącach) w zależności od wieku:
Gdybym wiedział to bym nie pisał. Dzięki za wyprostowanie - credit where it's due.

Makus

Pionier e-mobilności
Dyskusja wyniknęła w wyniku wypowiedzi @Makus, która w skrócie brzmiała "niszczenie wszystkiego z napisem Tesla jest ok, bo wysadzanie nazistowskich pociągów też było ok ". Ironicznie czy nie, nie wiem, niech autor się wypowie ;) Zaznaczam, nikogo nie atakuję, ja to pokojowo nastawiony osobnik jestem ;)
Hiperbola mająca na celu wzniecenie dyskusji. Ale przynajmniej nie nadinterpretowałem czyichś słów tak jak ty To robisz. Pociągi nazistów były pociągami nazistów a nie były leasingowane w reichsbanku.

vwir

Pionier e-mobilności
Gdybym wiedział to bym nie pisał. Dzięki za wyprostowanie - credit where it's due.
To sprawdzaj zanim coś takiego napiszesz, bo zrobić to było bardzo łatwo. Pierwszy link z googla.

A tak swoją drogą: skoro DOGE powstał aby usuwać wszelkie niegospodarności w wydawaniu państwowej kasy, a tymczasem sam trwoni państwową kasę tworząc kłamliwe raporty to czy... DOGE nie powinien rozwiązać DOGE? :D

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Oczywiście wiesz o tym, że to był kolejny bullshit Muska? Który radośnie powtarzasz, bez żadnego sprawdzenia ani zastanowienia się nad tym? Osób w wieku ponad 100 lat otrzymujących ichnie świadczenie ZUS jest... co najwyżej 90tys:

Masz wykresik: ilość ludzi pobierających świadczenia (w tysiącach) w zależności od wieku:

To co pokazał Musk to lista ichnich peseli, dla których nie istnieje wpis, że dana osoba zmarła. Powód jest prosty - nie każdy ma rodzinę, która to zgłasza, wiele osób zmarło zanim powstał elektroniczny spis, etc. Ale to nie oznacza, że za te osoby ktoś pobiera emeryturę lub jakiekolwiek inne świadczenia socjalne.

U Rogana Musk opisał problem inaczej:
We found just with a basic search of the Social Security database, that there were 20 million dead people marked as alive.
Some of them are getting money. It isn't clear [how many percent of them].
It looks like most of the fraud is not coming from Social Security payments directly, but because they are marked as alive in the Social Security database, that they can get disability, unemployment, sort of fake medical payments and other things because they're marked as alive in the Social Security database

źródło:

Także w gabinecie owalnym nie powiedział tego, co opisujesz. Znajdź tą wypowiedź Muska, żeby było jasne, do czego konkretnie się odnosisz.

A może chodzi Ci nie o wypowiedź, lecz o kreatywne interpretacje publikowane w niektórych gazetach?

Last edited:

ClassicGOD

Leaf on the wind
We found just with a a basic search of the Social Security database, that there were 20 million dead people marked as alive.
Od razu ci powiem że, jako osoba która pracuje z bazami danych na co dzień to zdanie pokazuje że nic nie wiedzą i nic nie znaleźli. Jak ja znajduje coś takiego w bazie danych to w 5min jestem ci w stanie powiedzieć dokładnie jaki %. Dokładne kwoty i dane osób które dostały błędne wypłacone pieniądze. Albo ludzie Muska są kompletnie niekompetentni albo zmyśla. A biorąc pod uwagę jego ostatnie wypowiedzi to jestem pewien że obie opcje są prawdziwe.

Musk udowodnił że nie wie jak działają bazy danych, nie wie jak działają ataki DDoS, nie wie jak grać w grę w której chwalił się osiągnięciami. Najbardziej denerwuje mnie fakt że kiedyś też w wierzyłem w jego BS.

arc

Fachowiec
U Rogana Musk opisał problem tak:
We found just with a a basic search of the Social Security database, that there were 20 million dead people marked as alive.
It looks like most of the fraud is not coming from Social Security payments directly, but because they are marked as alive in the Social Security database, that they can get disability, unemployment, sort of fake medical payments and other things because they're marked as alive in the Social Security database

źródło:

Bullshit, z którym polemizujesz, to coś zupełnie innego, niż powiedział Musk u Rogana. Także w gabinecie owalnym nie powiedział tego, co krytykujesz. Znajdź tą wypowiedź Muska, żeby było jasne, do czego konkretnie się odnosisz.

Być może chodzi Ci nie o wypowiedź, lecz o kreatywne interpretacje publikowane w niektórych gazetach?
Wygląda na to, że uściślił co miał na myśli w gabinecie owalnym:

U Rogana to już wygląda na próbę wyjścia z twarzą.

Makus

Pionier e-mobilności
To co pokazał Musk to lista ichnich peseli, dla których nie istnieje wpis, że dana osoba zmarła. Powód jest prosty - nie każdy ma rodzinę, która to zgłasza, wiele osób zmarło zanim powstał elektroniczny spis, etc. Ale to nie oznacza, że za te osoby ktoś pobiera emeryturę lub jakiekolwiek inne świadczenia socjalne.
Dodaj do tego fakt, że ludzie którzy nie mają daty urodzenia w papierach (a mają takich sporo) wyświetlają się w systemie z datą urodzenia 1800 czy coś w tym stylu, i masz „inżyniera IT” który kompromituje się brakiem wiedzy o systemie z którym pracuje. Albo ma wiedzę o systemie tylko cynicznie gra, nie wiem co gorsze.

Fenrise

Pionier e-mobilności
Dziwna to walka o sprawę, gdy szefowa partii twierdzi, że to fejk i AFD nie ma z tym nic wspólnego
Sprawa rozchodzi się o wypowiedź Alice Weidel z 8 czerwca 2023 roku, w której mówiąc o terenach byłego NRD określiła AfD jako "zdecydowanie największą siłę w środkowych Niemczech". Tylko że to nie są żadne Niemcy środkowe, tylko wschodnie, bo dalej jest już Polska. Tym samym sugerując, że dla pani Weidel "Niemcy wschodnie" to muszą być Dolny Śląsk, Lubuskie i Zachodniopomorskie. Można się sprzeczać czy to nadinterpretacja, puszczanie oka do nacjonalistycznego elektoratu, czy nie, ale niesmak pozostaje. Potem się z tych słów wycofała, tłumacząc, że mają istotniejsze problemy niż sprawy granic.

O innych brzydkich akcjach AfD względem Polski oraz o ich prorosyjskości już pisałem wcześniej.