Bronek, Ty nie jesteś w stanie ocenić jakości tego auta, bo nawet nie pamiętasz co Ci się w nim zepsuło na przestrzeni czasu 🙂 Teraz powinieneś napisać, że tylko o tym zapomniałeś 🙂 Kątóweczka, młoteczek i zrobione. To drobiazg, a nie awaria. Pozdrawiam.3 EV i % "zepsucia" na tle ICE , to promil.
W obu Teslach de facto zepsucie było jedno upierdliwe :
Przytrzaśnięty plastikiem podszybia wężyk spryskiwacza
Drugie to skrzypieniem tradycyjne z lewej strony , na co lekarstwem był Pan Janek ze smarem i 6 lat nie skrzypi.
Wiązkę fotela w Tm3 "na bank", sam załatwiłem przy "tapicerowaniu" chińskim pokrowcem?
W trakcie tych akcji dwie wymiany z klucza (wahacze dolne i kabelki od klapy bagażnika)
Tylny ekran w X zmienił rozdzielczość , podejrzewam wpięcie S3Xy , bo to sie zbiegło w czasie ?
Więc nie jest źle na tle naprawdę marek z renomą premium itp .
Nawet pod względem wagi awarii i niedoróbek .
To dwie Tesle używanie przez różnych kierowców (Leaf też OK )
Natomiast jakość serwisu stacjonarnego , to już każdy ma swoje doświadczenia a moje jest na 3+ . Mobilny zaś na 5+.
Ad ceny na fv (nie do zapłaty) to tylny ekran np 2600 o ile pamiętam .
Generalnie jakość wszystkiego spada a w Tesli rośnie, co nie oznacza że będzie doskonala ,bo teraz się takich rzeczy juz nie robi .Trzeba się do tego przyzwyczaić .
Tesla jak gdyby przepraszając za te wpadki młodości nie zdziera kasy za obowiązkowe przeglądy i przymyka oko na własne naprawy i kombinacje .
Póki co chwalę i tym się różnię od @cooler a że u Niego nie będzie już dobrze, bo historię ma spapraną i tego nie zmieni, a u mnie może się zacząć psuć! Tfu na psa urok.
Ad rady eksploatacyjne , to przy tych mocach jw nie dawać ognia w skrętach (szczególnie w napędach na dwie osie), a w pneumatykach tylko na ustawieniu niskim i unikać jazdy na innych . Zbieżność itp jest ustawiane na tym jednym poziomie .
Klapa nie chciala sie zamykać za każdym razem. Trzeba bylo walić kilka razy. Zauważyłem iż zahacza o lampę o jej spaw czarny plastikowy. No coż... Kątówką z Lidla zeszlifowalem spaw (pewnie to rozszczelniło lampę i potem parowała ( nawierciłem). Ale okazalo się że trzeba dopchnąć lampę, tą na klapie. A samą klapę walnąłem kilka razy dużym gumiakiem po zawiasach. I pomogło.
Dzięki @Bartosz za wsparcie, bo tu wszystkim oprócz mnie nic się nie psuje a potem znajduję na innych wątkach że a to tylko ogrzewanie padło, info się zwiesiło i 4 razy musiał restartować, a to kierownica się trzęsie przy 120, a to zawieszenie skrzypi, klapa się nie domyka albo wahacze wymienili... Ja mam 5 aut (z czego z pozostałych 4 jestem bardzo zadowolony, nawet pomimo niespodzianki jaką ostatniego dnia wakacji zrobiła mi Toyota Sienna, już naprawiona) i myślę nad 6-tym, więc zwyczajnie mi zwisa opinia innych i wprost mówię co mnie w Tesli boli, ale sporo ludzi ma tak że skoro już kupili, to musi być najlepsiejsze. I chwalą nawet wbrew faktom, co potem wpuszcza nowych nieświadomych w maliny... No bo przecież miało się nie psuć...Bronek, Ty nie jesteś w stanie ocenić jakości tego auta, bo nawet nie pamiętasz co Ci się w nim zepsuło na przestrzeni czasu 🙂 Teraz powinieneś napisać, że tylko o tym zapomniałeś 🙂 Kątóweczka, młoteczek i zrobione. To drobiazg, a nie awaria. Pozdrawiam.
Ale tobie klime wymienili na gwarancji ?Dzięki @Bartosz za wsparcie, bo tu wszystkim oprócz mnie nic się nie psuje a potem znajduję na innych wątkach że a to tylko ogrzewanie padło, info się zwiesiło i 4 razy musiał restartować, a to kierownica się trzęsie przy 120, a to zawieszenie skrzypi, klapa się nie domyka albo wahacze wymienili... Ja mam 5 aut (z czego z pozostałych 4 jestem bardzo zadowolony, nawet pomimo niespodzianki jaką ostatniego dnia wakacji zrobiła mi Toyota Sienna, już naprawiona) i myślę nad 6-tym, więc zwyczajnie mi zwisa opinia innych i wprost mówię co mnie w Tesli boli, ale sporo ludzi ma tak że skoro już kupili, to musi być najlepsiejsze. I chwalą nawet wbrew faktom, co potem wpuszcza nowych nieświadomych w maliny... No bo przecież miało się nie psuć...
Jasne. Odosobniony przypadek, a w ogóle to pewnie winny laweciarz. Bronek nie kompromituj się 🙂A lampa , fakt bylem nowy te klocki i rozszczelnilem szlifując lampe zamiast dokręcić śrubkę jedna z dwóch. Klape faktycznie walnąłem 2019r stare dzieje i do dzisiaj nie wiem czy ten mlotek czy kątówka zadziałały ?
Mysle ze gdzie w transporcie ktoś zahaczaył , bo po wymianie na nową bylo ok
Obaj mają Made in USA chyba? Widzę jakiś taki dziwny związek z awaryjnością...Bronek, Ty nie jesteś w stanie ocenić jakości tego auta, bo nawet nie pamiętasz co Ci się w nim zepsuło na przestrzeni czasu 🙂 Teraz powinieneś napisać, że tylko o tym zapomniałeś 🙂 Kątóweczka, młoteczek i zrobione. To drobiazg, a nie awaria. Pozdrawiam.
Ja mam dwie jakby co. Jedną z US, a drugą TM3 HL z CN. Po prostu miałem dwa razy pecha, zdarza się. Bronek też ma kilka, z różnych miejsc i on nie ma problemów z nimi bo ma amnezję i syndrom sztokholmski 🙂Obaj mają Made in USA chyba? Widzę jakiś taki dziwny związek z awaryjnością...