Na święta elektrykiem ? - no nie wiem...

Michal

Moderator
Też sobie to próbuję zracjonalizować. Gorzej jak licznik od PGE też będzie miał taki błąd
Jest to na pewno błąd, bo żadna instalacja nie wytrzymałaby takiego poboru. Ciekawe.
PGE możesz przecież sam sprawdzić - na liczniku jest jakieś pole pokazujące max pobór, no i oczywiście sumę pobranej energii.

consigliero

Pionier e-mobilności
Wiem że mogę ale trzeba być w pobliżu licznika.

Karol_w-wa

Zadomawiam się
Wszyscy zawsze opisują jak to wspaniale się elektrykiem jeździ :p to ja opiszę swoją historię "wigilijną" :p

/.../

Historia "zacna", ale każdemu może się przytrafić podobny koktajl pecha i różnego stężenia dramy.

Youtuber Grzyb, który zasadniczo nie robi nic innego tylko non stop jest w trasie swoimi teslami i nie tylko, wielokrotnie zaliczał podobne wtopy. Przy czym, o ile dobrze pamiętam, on miał jeszcze gorsze przypadki, typu dojechanie nocą przy marnej aurze na 2% do ładowarki, gdzie zamiast DC było jakieś śladowe i przerywające AC. Wyszło parę godzin postoju nocą w polu, żeby złapać kilka % pozwalających na dojechanie do działającej ładowarki.

Więc jeszcze nie miałeś tak najgorzej, choć oczywiście szkoda 440 złotych , nerwów i straconego czasu...

Za parę dni czeka mnie bardzo podobna trasa, mam nadzieję, że nie zaliczę tego samego....

krzyss

Pionier e-mobilności
Historia "zacna", ale każdemu może się przytrafić podobny koktajl pecha i różnego stężenia dramy.

Youtuber Grzyb, który zasadniczo nie robi nic innego tylko non stop jest w trasie swoimi teslami i nie tylko, wielokrotnie zaliczał podobne wtopy. Przy czym, o ile dobrze pamiętam, on miał jeszcze gorsze przypadki, typu dojechanie nocą przy marnej aurze na 2% do ładowarki, gdzie zamiast DC było jakieś śladowe i przerywające AC. Wyszło parę godzin postoju nocą w polu, żeby złapać kilka % pozwalających na dojechanie do działającej ładowarki.

Więc jeszcze nie miałeś tak najgorzej, choć oczywiście szkoda 440 złotych , nerwów i straconego czasu...

Za parę dni czeka mnie bardzo podobna trasa, mam nadzieję, że nie zaliczę tego samego....
Ja nie robie dramy bo finalnie wszedzie dojechalem i jest ok. Nawet czas patrzac na ilosc przejechanych kilometrow tez jest raczej ok.

Zastanawia mnie jednak co nam przyniesie nowy rok, jesli podwyzki pradu beda tak galopowaly, to za chwile w trasie bedzie to 80-100zl za kazde 100km…

pmlody

Pionier e-mobilności
Ja nie robie dramy bo finalnie wszedzie dojechalem i jest ok. Nawet czas patrzac na ilosc przejechanych kilometrow tez jest raczej ok.

Zastanawia mnie jednak co nam przyniesie nowy rok, jesli podwyzki pradu beda tak galopowaly, to za chwile w trasie bedzie to 80-100zl za kazde 100km…
Pamiętaj, że od nowego roku wraca 23% VAT na paliwa :/

krzyss

Pionier e-mobilności
Wiem, Eon mi przyslal stawki na nowy rok…
To wychodzi ladowanie w domu za jakies 30zl na 100km… to w trasie musi byc sporo drozej…

Attachments

• 56304AE5-7788-4EC2-9995-1A0D4A7BA8B4.png
    56304AE5-7788-4EC2-9995-1A0D4A7BA8B4.png
    750,9 KB · Liczba wyświetleń: 84

pmlody

Pionier e-mobilności
Wiem, Eon mi przyslal stawki na nowy rok…
To wychodzi ladowanie w domu za jakies 30zl na 100km… to w trasie musi byc sporo drozej…
Chodziło mi o paliwa do ICE. Jazda czymkolwiek będzie droższa.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Chodziło mi o paliwa do ICE. Jazda czymkolwiek będzie droższa.
Obstawiam, że ceny na stacjach paliw nieszczególnie się zmienią - marża Orlenu jest tak horrendalna, że różnicę vat wezmą "na siebie" - to daje obraz jak bardzo wszystkich dymali (i nadal to robią) od miesięcy.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Obstawiam, że ceny na stacjach paliw nieszczególnie się zmienią - marża Orlenu jest tak horrendalna, że różnicę vat wezmą "na siebie" - to daje obraz jak bardzo wszystkich dymali (i nadal to robią) od miesięcy.
Nie tylko Orlen, rekordowe zyski operatorów energii elektrycznej też nie biorą się z niczego.

KKL

Posiadacz elektryka
Na prąd też.. tylko będzie tak jak ktoś już napisał - VAT na paliwa zostanie zneutralizowany zmniejszona marzą. A w przypadku prądu nic nam vatu nie złagodzi.

Ja pojutrze też jadę w trasę, Warszawa - Szczecin. Juicepass przygotowany, ciekawe czy będzie działać czy będę mieć takie same przygody jak @krzyss . A odnośnie przygód to kolega kilka dnie temu zrobił trasę do Hiszpanii z Warszawy. I jedyne małe problemy były jeszcze w Polsce na Ionity, gdzie prędkość ładowania była w okolicy 50kW. Dalej szło ile fabryka Tesli dała..