Nagły spadek zasięgu

RUSTYBIRD

Zadomawiam się
Wylacz wartownika/sentry. Zamknij auto i sprawdz. Moze tez byc tak ze aku 12V jest slaby i auto caly czas go laduje i dlayego tak spada glowna bateria HV.
Masz starszy model bez pompu ciepla. Jesli aku 12v nie byl wymieniany to juz czas. Ja bym go wymienil zapobiegawczo, bo moze byc tak ze nahle wysoadzie.
A skąd wiadomo, że pompy ciepła nie ma? gdzie ona jest? może jak porozbieram troche plastików to zobacze?

nabrU

Moderator
Sugeruję najpierw poczytać Forum, postudiować instrukcję do samochodu i potem zadawać pytania.

Poniżej jak sprawdzić czy masz pompę ciepła (zdjęcia z neta dlatego po angielsku):

1737114275506.png
1737114312018.png

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Wylacz wartownika/sentry. Zamknij auto i sprawdz. Moze tez byc tak ze aku 12V jest slaby i auto caly czas go laduje i dlayego tak spada glowna bateria HV.
Masz starszy model bez pompu ciepla. Jesli aku 12v nie byl wymieniany to juz czas. Ja bym go wymienil zapobiegawczo, bo moze byc tak ze nahle wysoadzie.
Ale jak? Ok 30kwh na naladowanie akumulatora o pojemności 0,5kwh?

nabrU

Moderator
dziękuję, to już widziałem i w mojej wersji softu jest tylko Nagrzewnica kabiny : oporowa. ani słowa o pompie i mocy i td.

Czyli nie masz pompy ciepła, które o ile kojarzę, w Twoim roczniku były opcjonalne.

matros

Posiadacz elektryka
dziękuję, to już widziałem i w mojej wersji softu jest tylko Nagrzewnica kabiny : oporowa. ani słowa o pompie

Model 3 All Standard Range models (SR+) produced since the first quarter of 2021 have a heat pump. The Long Range versions have been equipped with it since the fourth quarter of 2020.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ale jak? Ok 30kwh na naladowanie akumulatora o pojemności 0,5kwh?
A ile komputer stacjonarny zużyje gdy będzie musial zasilać z portu USB np telefon ?
Pewnie z kilka kWh na dobę. I to samo jest w Tesli jesli nie śpi to zjada energię( ~200W), a słaby akumulator moze powodować że często nie śpi.