Nagły spadek zasięgu

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ok, przepraszam za ot, ale czy wszystkie elektryki tak mają, czy tylko Tesla?
Sa 2 opcje, albo większe zużycie na postoju albo zupełne rozładowanie akumulatora 12V i brak możliwości uruchomienia auta podobnie jak w spaliniaku. Akumulator niskonapięciowy może być różnego rodzaju. W przypadku kwasowego( stare Tesle) po 5 latach można spodziewać się problemów. Kia i Hyundai teraz stosują chyba żelowe więc 7 lat powinny wytrzymać. Nowe Tesle mają li-ion więc 10 lat żywotności.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ok, przepraszam za ot, ale czy wszystkie elektryki tak mają, czy tylko Tesla?
Zadne sprawne tak nie maja. Wymieniasz aku na sprawne, te u kolegi ma juz 6 lat to raczej normalne ze bedzie do wymiany.
Jak 12V jest sprawne to auto sobie idzie spac.

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Sa 2 opcje, albo większe zużycie na postoju albo zupełne rozładowanie akumulatora 12V i brak możliwości uruchomienia auta podobnie jak w spaliniaku. Akumulator niskonapięciowy może być różnego rodzaju. W przypadku kwasowego( stare Tesle) po 5 latach można spodziewać się problemów. Kia i Hyundai teraz stosują chyba żelowe więc 7 lat powinny wytrzymać. Nowe Tesle mają li-ion więc 10 lat żywotności
Wydaje się jednak, że łatwiej jest naładować w sytuacji awaryjnej akumulator 12v. Chyba że nie jest to możliwe z przyczyn konstrukcyjnych (?). W razie czego można odpalić takie auto na kablach, jak spalinowy?

krzyss

Pionier e-mobilności
Wydaje się jednak, że łatwiej jest naładować w sytuacji awaryjnej akumulator 12v. Chyba że nie jest to możliwe z przyczyn konstrukcyjnych (?). W razie czego można odpalić takie auto na kablach, jak spalinowy?
Mozemy, ale stale problemy z akumulatorem 12v moga przyczynic sie do awarii innych elementow. Trzeba wymienic jak sa poerwsze objawy.

RUSTYBIRD

Zadomawiam się
Bo informacji powinno się szukać szuka zanim się kupi... nie ma okazji w życiu
oglądałem 4 auta. najbardziej zależało mi na 4x4, LR, Małych naprawach blacharskich,spasowaniu elementów i przebiegu. bateria ok 90%.
Reszta trochę mniej, widać inne pompę miały i faktycznie może rocznik 2020 to był.

Michal

Moderator
oglądałem 4 auta. najbardziej zależało mi na 4x4, LR, Małych naprawach blacharskich,spasowaniu elementów i przebiegu. bateria ok 90%.
Reszta trochę mniej, widać inne pompę miały i faktycznie może rocznik 2020 to był.
Jak auto ma pompę ciepła to będzie raczej rocznik 2021, ale produkcja może być od 10.2020, bo wtedy zaczyna się produkcja kolejnego rocznika.