Nagły spadek zasięgu

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ok, przepraszam za ot, ale czy wszystkie elektryki tak mają, czy tylko Tesla?
Sa 2 opcje, albo większe zużycie na postoju albo zupełne rozładowanie akumulatora 12V i brak możliwości uruchomienia auta podobnie jak w spaliniaku. Akumulator niskonapięciowy może być różnego rodzaju. W przypadku kwasowego( stare Tesle) po 5 latach można spodziewać się problemów. Kia i Hyundai teraz stosują chyba żelowe więc 7 lat powinny wytrzymać. Nowe Tesle mają li-ion więc 10 lat żywotności.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ok, przepraszam za ot, ale czy wszystkie elektryki tak mają, czy tylko Tesla?
Zadne sprawne tak nie maja. Wymieniasz aku na sprawne, te u kolegi ma juz 6 lat to raczej normalne ze bedzie do wymiany.
Jak 12V jest sprawne to auto sobie idzie spac.

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Sa 2 opcje, albo większe zużycie na postoju albo zupełne rozładowanie akumulatora 12V i brak możliwości uruchomienia auta podobnie jak w spaliniaku. Akumulator niskonapięciowy może być różnego rodzaju. W przypadku kwasowego( stare Tesle) po 5 latach można spodziewać się problemów. Kia i Hyundai teraz stosują chyba żelowe więc 7 lat powinny wytrzymać. Nowe Tesle mają li-ion więc 10 lat żywotności
Wydaje się jednak, że łatwiej jest naładować w sytuacji awaryjnej akumulator 12v. Chyba że nie jest to możliwe z przyczyn konstrukcyjnych (?). W razie czego można odpalić takie auto na kablach, jak spalinowy?

krzyss

Pionier e-mobilności
Wydaje się jednak, że łatwiej jest naładować w sytuacji awaryjnej akumulator 12v. Chyba że nie jest to możliwe z przyczyn konstrukcyjnych (?). W razie czego można odpalić takie auto na kablach, jak spalinowy?
Mozemy, ale stale problemy z akumulatorem 12v moga przyczynic sie do awarii innych elementow. Trzeba wymienic jak sa poerwsze objawy.

RUSTYBIRD

Zadomawiam się
Bo informacji powinno się szukać szuka zanim się kupi... nie ma okazji w życiu
oglądałem 4 auta. najbardziej zależało mi na 4x4, LR, Małych naprawach blacharskich,spasowaniu elementów i przebiegu. bateria ok 90%.
Reszta trochę mniej, widać inne pompę miały i faktycznie może rocznik 2020 to był.

Michal

Moderator
oglądałem 4 auta. najbardziej zależało mi na 4x4, LR, Małych naprawach blacharskich,spasowaniu elementów i przebiegu. bateria ok 90%.
Reszta trochę mniej, widać inne pompę miały i faktycznie może rocznik 2020 to był.
Jak auto ma pompę ciepła to będzie raczej rocznik 2021, ale produkcja może być od 10.2020, bo wtedy zaczyna się produkcja kolejnego rocznika.

Najnowsze dyskusje