Naklejka w NaszEauto

Kona EV

Zadomawiam się
Odpowiedź z Funduszu dotycząca naklejki:
Dokładne wymiary naklejki nie zostały ustalone przez darczyńców tj. UE.
Natomiast zgodnie z Księgą Identyfikacji Wizualnej, która dostępna jest w sekcji Materiały na https://www.gov.pl/web/nfosigw/e11-...dla-srodowiska-program-priorytetowy-naszeauto czytamy, że „Rozmiar i materiał naklejki powinien być dostosowany do powierzchni na której zostanie umieszczona, tak by znaki były odpowiednio czytelne i wyraźnie widoczne.”. W Księdze Identyfikacji Wizualnej wskazano również wytyczne dot. tła (pole ochronne) tj. znaki ze względu na swoją budowę i kolorystykę muszą być umieszczane tylko na białym tle.
Miejsca (do wyboru) umieszczenia naklejki wskazane są w § 7 ust. 2 warunków umowy, które dostępne są wraz z wnioskiem o udzielenie wsparcia.
Obowiązek umieszczenia naklejki na karoserii pojazdu powstaje od momentu zawarcia umowy o udzielenie wsparcia.
Odpowiednio czytelne są również napisy na paczce papierosów, a skoro mam samochód z ciemnym lakierem to naklejka tej wielkości powinna być widoczna z około 20 metrów... :unsure:

Nestor

Fachowiec
Odpowiedź z Funduszu dotycząca naklejki:

Odpowiednio czytelne są również napisy na paczce papierosów, a skoro mam samochód z ciemnym lakierem to naklejka tej wielkości powinna być widoczna z około 20 metrów... :unsure:
Zacytowali ustep z umowy, sami nie wiedza.

Skoro nie jest napisane z jakiej odleglosci powinno byc czytelne, to mozna walnąc taką, zeby mozna bylo przeczytac jak sie podejdzie. Gdzies na wysokosc napisow pod ramką tablicy rejestracyjnej.

mrkasuj

Zadomawiam się
Szanowni pytanko... od którego momentu należy założyć naklejkę na auto? Zdaje się, że to nie wynika bezpośrednio z umowy. Wniosek jest wysłany i teraz co czekam aż zostanie zaakceptowany i dopiero muszę oznaczyć? Czy już powinienem oznaczyć? Nie mam pewności czy się załapię w programie więc oznaczenie samochodu już teraz byłoby bez sensu.

tlisek

Tomek
Szanowni pytanko... od którego momentu należy założyć naklejkę na auto? Zdaje się, że to nie wynika bezpośrednio z umowy. Wniosek jest wysłany i teraz co czekam aż zostanie zaakceptowany i dopiero muszę oznaczyć? Czy już powinienem oznaczyć? Nie mam pewności czy się załapię w programie więc oznaczenie samochodu już teraz byłoby bez sensu.

Chyba to jest aktualne, od podpisania umowy:

View attachment 25972
składam korektę wniosku i w nowej wersji jest informacja że naklejka musi być od dnia podpisania umowy

mrkasuj

Zadomawiam się
Chyba to jest aktualne, od podpisania umowy:
ok... dnia podpisania umowy... ale to hmm który to dzień? Sorry może głupie pytanie ale złożony wniosek to chyba jeszcze nie jest podpisana umowa? Czyli co od momentu kiedy się to przetworzy w funduszu i coś pojadę podpisać?

tlisek

Tomek
ok... dnia podpisania umowy... ale to hmm który to dzień? Sorry może głupie pytanie ale złożony wniosek to chyba jeszcze nie jest podpisana umowa? Czyli co od momentu kiedy się to przetworzy w funduszu i coś pojadę podpisać?
Nikt chyba jeszcze nie ma podpisanej umowy. Po złożeniu wniosku czekasz na pozytywną weryfikację, po niej twój wniosek jest skierowany do wypłaty i chyba dopiero wtedy przychodzi umowa do podpisania

Kona EV

Zadomawiam się
Umowa wchodzi w życie w momencie złożenia ostatniego podpisu.
O ile sama umowa nie stanowi inaczej.
Zawsze zaskakuje mnie, że jesteśmy specjalistami od katastrof lotniczych, niezbędnego uzbrojenia dla wojska, stosunków międzynarodowych, ochrony środowiska, konieczności budowy CPK, elektrowni atomowej, a brak nam elementarnej wiedzy o obowiązujących przepisach i przysługujących prawach...
Kodeks cywilny, pracy, wykroczeń, drogowy, postępowania administracyjnego...
Nie piję tu do kol. @mrkasuj - chodzi mi o ogół społeczeństwa. Zazwyczaj jesteśmy zdani na fantazję urzędników i mundurowych, którzy zmyślają przepisy ad hoc "usprawniając" SOBIE pracę.

Wojtekkkkk

Nowy na Forum
W regulaminie programu jest wszystko napisane. We wniosku jest oświadczenie woli do zawarcia umowy, więc jak wniosek przejdzie pozytywną weryfikację i będzie pozytywna decyzja o przyznaniu środków, to urzędnicy ze swojej strony podpisują umowę i przesyłają elektornicznie. I to jest moment podpisania umowy, która wchodzi w życie.