Naprawdę dobre ceny na TM3 performance w Szwecji

Michal

Moderator

Laweta pewnie jakieś 3000 - 5000 zł
Cena z VAT wychodzi około 220 000 zł, więc można nawet wziąć dotację mój elektryk.

Michal

Moderator

kboc

Nowy na Forum
Względnie dobre ceny są też w Hiszpanii - M3LR wychodzi już za 200000 złotych. Z uwzględnieniem lawety powinno się zmieścić na dotacje :)

Michal

Moderator
Tam są jakieś dopłaty a w Szwecji nie, więc hiszpańskie ceny nie są porównywalne z tymi w PL.

kARPIU

Fachowiec
to juz ten czas kiedy tesla przestaje byc rzadkością na ulicach :)
mogliby podniesc cene o 25%

Grzesiek

Pionier e-mobilności
z taką polityką jaką chce uprawiać Tesla.... auto dla mas... to za jakieś 2-3 lata... to będzie już ich wszędzie pełno.
I będziemy mówić "o nie Tesla" :)
Jak to wpłynie na sytuację ze sprzedażą używek? To ciekawe... jeśli niezawodność będzie ponad średnią w stosunku do innych producentów to super, dobra inwestycja.
Ale czy taka "super" niezawodność z czasem będzie potrzebna Tesli? Czy raczej strzelą sobie w stopę? Teraz to budowanie marki... więc muszą się starać.

elektryk

Pionier e-mobilności
To ciekawe... jeśli niezawodność będzie ponad średnią w stosunku do innych producentów to super, dobra inwestycja.
Ale czy taka "super" niezawodność z czasem będzie potrzebna Tesli? Czy raczej strzelą sobie w stopę? Teraz to budowanie marki... więc muszą się starać.
Cały model biznesowy oparli o zakład, że będą zarabiać w przyszłości na autonomicznej jeździe, którą wgrają do istniejącej floty pojazdów poprzez aktualizację OTA.

Nie ma przeglądów okresowych, więc na serwisie nie zarabiają i nie chcą zarabiać.

Patrząc na to co już potrafi FSD w USA wg mnie szansa że ten zakład się uda są wysokie.

nabrU

Moderator
z taką polityką jaką chce uprawiać Tesla.... auto dla mas... to za jakieś 2-3 lata... to będzie już ich wszędzie pełno.
I będziemy mówić "o nie Tesla" :)
U nas już jest ich pełno (szczególnie modelu Y ostatnio). Tesla staje się pomału czymś czym był Maluch w PRL (oczywiście to porównanie ilościowe nie techniczne ;)) plus samochodem flotowym.
Na forach w UK już pokazują się opinie typu ''ee nie chcę Tesli bo jest ich pełno, a nie chcę miec takiego samego samochodu jak inni". Biedna gama kolorów w tym też nie pomaga (nie mamy QS ani CR u nas w ofercie).

elektryk

Pionier e-mobilności
Na forach w UK już pokazują się opinie typu ''ee nie chcę Tesli bo jest ich pełno, a nie chcę miec takiego samego samochodu jak inni". Biedna gama kolorów w tym też nie pomaga (nie mamy QS ani CR u nas w ofercie).
No dla takich osób w przypadku smartphone gdzie było podobnie pojawiły się takie opcje jak pozłacany iPhone, iPhone z diamentową obudową, itd.

U nas widzę coraz więcej wrapów Tesli, a ja i tak preferuję nie rzucać się w oczy i wolę standardowy biały.

Dla rynku używek to super sprawa, bo będzie dużo części zamiennych łatwo dostępnych.