Ev3

Pionier e-mobilności
no ale AC np 10 kw to ladownie potra z 6-7 godzin, moge na tyle zostawic auto?
Zależy od cennika danej firmy.
Na AC są mniejsze ograniczenia, a czasem nie ma ich wcale.

PiotrC

Zadomawiam się
u mnie podobnie wychodzi, ale przyznam że trzeba się zainteresować żeby znaleźć tanie/darmowe ładowanie, cóż, człowiek z cebuli może wyjść, ale cebula z człowieka nigdy :ROFLMAO:
I nie sądzisz że to jest co najmniej dziwne? Że trzeba się interesować żeby dostać cenę na akceptowalnym poziomie? Bo ja przy swoim zdaniu pozostaję - ceny na publicznych ładowarkach to jest dramat.
W kraju, który mówi o zielonej energii, o ograniczaniu emisji czy wręcz zero-emisyjności to chyba jednak nie tak powinno wyglądać.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
z jakich ladowarek publicznych korzystasz? ja z tego co widze to wszednie minimum 2 zl
Średnia 1.63 PLN, a to znaczy że ładowałem się poniżej i powyżej tej średniej (najwięcej co płaciłem, to ponad 6 PLN/kWh, wiele razy płaciłem w okolicach 3 PLN/kWh). Poniżej średniej w Polsce:

a) ładowanie z kuponów EV Klub (wyszło mi 0.58 PLN/kWh)
b) Ekoen (po 1.39 PLN/kWh, było latem przez pół roku )
c) Freshmile (był okres, że na niektórych stacjach Shell recharge cena było 0.21 EUR/kWh + 0.07 EUR/min)
d) Elocity/Tauron/Horizon za 1.59 PLN/kWh (teraz podnieśli do 1.69 EUR/kWh, zdaje się)
e) Polenergia za 1.55 PLN/kWh (przez pół roku latem mieli takie ceny)
f) kiedyś przez Chargepoint na Elocity/NOXO było 1.39/1.24 PLN/kWh
g) BeCharge miało kiedyś fajne pakiety, co wychodziło 1.47 PLN/kWh
h) zdażyło mi się też parę razy załadować na jakimś Lidlu czy Kauflandzie za darmo

Około 2/3 moich publiczny ładowań to DC, a 1/3 to AC (np. w miejscu docelowym).

A za granicą, ja często jeżdżę przez Słowację, gdzie na przykład ZSE Drive ma pakiet 100 kWh za 24.90 EUR (wychodzi jakieś 1.08 PLN/kWh). W wielu miejscach za granicą ładowałem się za 0.29-0.39 EUR/kWh (albo i mniej), co wychodzi 1.26-1.70 PLN/kWh. Itp, itd.

Oczywiście, trzeba się trochę rozglądnąć. Ale ja mogę się rozejrzeć, aby zaoszczędzić kilka tyś PLN.

nabrU

Moderator
W kraju, który mówi o zielonej energii, o ograniczaniu emisji czy wręcz zero-emisyjności to chyba jednak nie tak powinno wyglądać.
Od mówienia do działania jeszcze daleka droga :p

qb4hkm

Pionier e-mobilności
I nie sądzisz że to jest co najmniej dziwne? Że trzeba się interesować żeby dostać cenę na akceptowalnym poziomie? Bo ja przy swoim zdaniu pozostaję - ceny na publicznych ładowarkach to jest dramat.
ale ja dieselem tak samo miałem, zawsze przed tankowaniem sprawdzenie czy tańszy auchan czy kerfur czy może stacja ZTM :ROFLMAO: cebula is life!

Ev3

Pionier e-mobilności
I nie sądzisz że to jest co najmniej dziwne? Że trzeba się interesować żeby dostać cenę na akceptowalnym poziomie?
Nie trzeba.
Można jeździć MPK.

A przy używaniu samochodu, niezależnie od jego napędu, albo masz cenę w pompie, albo musisz się interesować gdzie i jak taniej.

Ev3

Pionier e-mobilności
ale ja dieselem tak samo miałem, zawsze przed tankowaniem sprawdzenie czy tańszy auchan czy kerfur czy może stacja ZTM :ROFLMAO: cebula is life!
Mi się zdarzyło że na Słowacji niezaplanowane miasta zwiedzałem, szukając stacji z tanim LPG wg cen podawanych przez jakąś tam aplikację.
I faktycznie, było dużo taniej.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Z moich doświadczeń jazdy BEV w różnych krajach (AT, CZ, DE, HU, PL, SI, SK) mogę stwierdzić, że ceny w Polsce na publicznych ładowarkach należą do najwyższych. W Polsce moja średnia to 1.71 PLN/kWh. Niżej miałem w AT, CZ, HU i SK. SK to jest mój faworyt, ze średnią 1.51 PLN/kWh.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Mi się zdarzyło że na Słowacji niezaplanowane miasta zwiedzałem, szukając stacji z tanim LPG wg cen podawanych przez jakąś tam aplikację.
I faktycznie, było dużo taniej.
Najlepsze jest to że nie muszę, taka wrodzona cebulowatość, jak coś kupuję to też zazwyczaj czekam na deal :-D
Z moich doświadczeń jazdy BEV w różnych krajach (AT, CZ, DE, HU, PL, SI, SK) mogę stwierdzić, że ceny w Polsce na publicznych ładowarkach należą do najwyższych. W Polsce moja średnia to 1.71 PLN/kWh. Niżej miałem w AT, CZ, HU i SK. SK to jest mój faworyt, ze średnią 1.51 PLN/kWh.
W Bałtykach podobnie jak wyrywkowo sprawdzałem z ciekawości w podróży służbowej.

PiotrC

Zadomawiam się
Ale mimo wszystko jeśli nie masz ochoty szukać po oszołomach czy kerfurach i pojedziesz na pierwszą lepszą stację to bez znaczenia czy masz kartę tej stacji czy nie masz - kupisz tego diesla nie za 2x więcej niż na tym kerfurze czy innym lidlu.
A z EV jest tak niestety że w domu ładujesz za złotówkę a na narodowej stacji z orłem na piersi za 3 złote. I to jest syf jeśli chcemy wspierać elektromobilność. Tym bardziej że teraz, kiedy tych samochodów jest stosunkowo mało, można by było dofinansować prąd na stacjach a wraz z rozwojem EV pewnie pojawiliby się dostawcy, którzy bez dofinansowania nie wyrywaliby od kierowców ostatniego grosza.