PiotrC

Zadomawiam się
Nie zazdroszczę właścicielom sieci ładowarek - nie wydaje mi się to dochodowym interesem, choć marża sprzedawanej na energii jest skandaliczna (a moze ta marża z wynika z malego efektu skali?)
Ceny energii na publicznych ładowarkach powodują, że jazda EV nie jest ekonomiczna pod żadnym względem. To jest jakiś absurd. 3pln za kWh przy zużyciu 20kWh/100 km powoduje, że jazda jest droższa od jazdy w zasadzie czymkolwiek. Dramat.

Ev3

Pionier e-mobilności
Ceny energii na publicznych ładowarkach powodują, że jazda EV nie jest ekonomiczna pod żadnym względem. To jest jakiś absurd. 3pln za kWh przy zużyciu 20kWh/100 km powoduje, że jazda jest droższa od jazdy w zasadzie czymkolwiek. Dramat.
Zakup abo za kilkadziesiąt złotych miesięcznie, likwiduje ten dramat od razu.

Jak dla kogoś te kilkadziesiąt złotych to problem, to powinien się zastanowić, czy w ogóle jego poruszanie się samochodem ma sens.
Jakimkolwiek.
MPK+PKS+taksówki wyjdzie taniej.

kswad12

No to z prądem
Ktoś już to wspominał, ale jeżeli masz się gdzie ładować (dom, praca, tanie AC), to te ceny traktujesz jak droższy przejazd taksówką.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Moja średnia cena na ładowarkach publicznych to na chwilę obecną 1.63 PLN/kWh (po załadowaniu na ładowarkach publicznych 1363 kWh). Dramatu nie ma.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Zgadza się. Trzeba się trochę rozglądnąć.

Ev3

Pionier e-mobilności
z jakich ladowarek publicznych korzystasz? ja z tego co widze to wszednie minimum 2 zl
Nieprawda.
Większość ma AC poniżej 2 zł.

A weekendy to nawet DC da się trafić w podobnej cenie.
Ale tu już wybór ograniczony do Polenergii i Ekoenu.

Twenty

Zadomawiam się
Nieprawda.
Większość ma AC poniżej 2 zł.

A weekendy to nawet DC da się trafić w podobnej cenie.
Ale tu już wybór ograniczony do Polenergii i Ekoenu.
no ale AC np 10 kw to ladownie potra z 6-7 godzin, moge na tyle zostawic auto?