cwireq

Posiadacz elektryka
Cześć, stoję przed dylematem z jakiego programu dopłat skorzystać i proszę o rady czy o czymś nie zapomniałem.

Sytuacja:
  • Model 3, kupiony 28-Nov-2024
  • JDG
  • Kupiony za gotówkę, ~207k brutto
Zastanawiam się czy skorzystać z mój elektryk 1.0 czy czekać na program 2.0. Plusy czekania:
  • Większe dofinansowanie o 3k (30k w nowym vs 27k w starym. Na żadne złomowania i inne bonusy się nie łapię).
  • Brak wymogu przebiegu (niezbyt istotne bo i tak go pewnie zrobie, ale odpada upierdliwość z dokumentowaniem go na koniec
Minusy czekania
  • No cóż, dłużej trzeba czekać na dofinansowanie
  • Szansa że rzad odwali coś głupiego na ostatniej prostej i się nie załapię.

Coś pominąłem? Skłaniam się ku podjęciu (niskiego wg mnie) ryzyka i poczekaniu do Lutego na start programu 2.0
Ja bym składał na Twoim miejscu na starych zasadach. Z racji tego że kupiłeś za gotówkę to powinno sprawnie iść i w ciągu 2msc możesz mieć pieniądze na koncie. W przypadku drugiego programu nie wiadomo kiedy zaczną zbierać wnioski, będzie wielkie bum i zanim zobaczysz pieniądze to pewnie 1 rok minie. Ale to musisz samemu skalkulować czy opłaca się poczekać nie wiadomo ile na dodatkowe 3k.

iurista

Nowy na Forum
Czy ktoś dzwonił może na infolinię z pytaniem czy osoba która skorzystała z dofinansowania w ramach edycji 1.0 może ponownie skorzystać z programu 2.0 przy kupnie drugiego auta ?

polaris

Zadomawiam się
Z racji tego że kupiłeś za gotówkę to powinno sprawnie iść i w ciągu 2msc możesz mieć pieniądze na koncie.
Co do tych 2mcy to byłby bardzo optymistyczny scenariusz. Kolega z autem kupionym we wrześniu ma wniosek na zarząd dopiero teraz. Dokumenty składał na początku października.
Ale to i tak jest szybko w porównaniu do początków programu 1.0

cwireq

Posiadacz elektryka
Co do tych 2mcy to byłby bardzo optymistyczny scenariusz. Kolega z autem kupionym we wrześniu ma wniosek na zarząd dopiero teraz. Dokumenty składał na początku października.
Ale to i tak jest szybko w porównaniu do początków programu 1.0
Ale kolega również kupił za gotówkę i sam składał wniosek do BOŚ?

KrzysztofFly

Moderator
Może i się mylę, wydaje mi się jednak, że do BOŚ idą tylko wnioski ze ścieżki bankowej ;). Pozostałe obsługuje NFOŚiGW.

polaris

Zadomawiam się
Zakup za gotówkę a wniosek złożony przez generator bezpośrednio w NFOŚiGW 02 października 2024. Wszystko zostało zrobione zgodnie ze sztuką i dzieki temu co jest tu na forum nie było błędów. Był zeskanowany nawet twardy dowód. Zabrakło tylko RODO co mogło wyrzucić wniosek do uzupełnienia i tylko to bylo dodane po wezwaniu do uzupelnienia przed świętami.
Na dziś nie ma ani umowy a tym bardziej kasy. Wniosek wciąż na etapie zarządu. Może teraz po tym wolnym coś ruszy. Stąd po tym co widzę stawiam bardziej na 3-4 mce. Ale jak napisałem może wynikać to z tego że nie było 100% kompletu i może jakby RODO od razu zostało załączone byłoby szybciej (?).

StaryZłom

Zadomawiam się
Ja bym składał na Twoim miejscu na starych zasadach. Z racji tego że kupiłeś za gotówkę to powinno sprawnie iść i w ciągu 2msc możesz mieć pieniądze na koncie. W przypadku drugiego programu nie wiadomo kiedy zaczną zbierać wnioski, będzie wielkie bum i zanim zobaczysz pieniądze to pewnie 1 rok minie. Ale to musisz samemu skalkulować czy opłaca się poczekać nie wiadomo ile na dodatkowe 3k.
Jest jeszcze jedna wersja, że program 2.0 w ogóle nie wystartuje. Rządzi teraz ta opcja mniej słowna moim zdaniem a deficyt budżetowy rekordowy.