kowal999

Nowy na Forum
A co ma w tym polu auto na tablicach dealerskich? (dlaczego pierwsza rejestracja w kraju?)
Jak auto zakupione zagranicą, to już wydziale komunikacji sprawdzą czy auto było wcześniej rejestrowane. Jak tak to będą rozbieżne daty. Jak były tablice dealerskie to raczej nie powinno być po tym śladu, bo z definicji przypisane są do dealera a nie do auta.

lehho

Nowy na Forum
Jak auto zakupione zagranicą, to już wydziale komunikacji sprawdzą czy auto było wcześniej rejestrowane. Jak tak to będą rozbieżne daty. Jak były tablice dealerskie to raczej nie powinno być po tym śladu, bo z definicji przypisane są do dealera a nie do auta.
W Niemczech mają coś takiego jak "dzienna rejestracja" to rodzaj rejestracji tymczasowej lub wstępnej. Ciekawe czy to się pojawia w polu "Data pierwszej rejestracji"?

kowal999

Nowy na Forum
W Niemczech mają coś takiego jak "dzienna rejestracja" to rodzaj rejestracji tymczasowej lub wstępnej. Ciekawe czy to się pojawia w polu "Data pierwszej rejestracji"?
i tu jest kluczowe pytanie, czy ten wpis gdzię jest czy nie. Jaśli działa to tak jak polskie tymczasowe tablice to ok. Włąsnie sprawdząłem u siebie w historii pojazdu i nie ma śladu po wydanych tablicach tymczasowych.

Mdpatryk

Nowy na Forum
Mam pytanie dotyczące nowego programu. Kupiłem auto na przełomie sierpnia i września, jako wkład własny wpłaciłem 27 tys brutto - prowadzę JDG i jestem ustawowo zwolniony z vat-u (co w poprzednim programie było uwzględnione i mogłem wnioskować o pełne 27.000zl), w poprzednim programie nie dostałem dofinansowania, ani żadnej odpowiedzi, chcąc złożyć wniosek w nowym programie widzę, że 27.000 muszę pomniejszyć o VAT, i tylko o taką kwotę mogę się ubiegać? Czy da się to jakoś rozwiązać? Czy pozostaje mi wnioskowanie o niższą dotację?

epul

Nowy na Forum
Mam pytanie dotyczące nowego programu. Kupiłem auto na przełomie sierpnia i września, jako wkład własny wpłaciłem 27 tys brutto - prowadzę JDG i jestem ustawowo zwolniony z vat-u (co w poprzednim programie było uwzględnione i mogłem wnioskować o pełne 27.000zl), w poprzednim programie nie dostałem dofinansowania, ani żadnej odpowiedzi, chcąc złożyć wniosek w nowym programie widzę, że 27.000 muszę pomniejszyć o VAT, i tylko o taką kwotę mogę się ubiegać? Czy da się to jakoś rozwiązać? Czy pozostaje mi wnioskowanie o niższą dotację?
W tym programie środki pochodzą z uni. Więc VAT się nie wlicza. Jak miałeś wystawiona kwotę wpłaty na fakturze brutto z VAT 23 27tys zł , to musisz wnioskować o kwotę netto.

kb9

Zadomawiam się
Czy ktoś wie jak można obejść maksymalną kwotę pierwszej wpłaty w bankach tj 30% przy kredytach na osobę indywidualną?
(żeby skorzystać z pełnego dofinansowania przy samochodach poniżej 150Kzł)

krzyss

Pionier e-mobilności
Czy ktoś wie jak można obejść maksymalną kwotę pierwszej wpłaty w bankach tj 30% przy kredytach na osobę indywidualną?
Ale po co obchodzic ? To celowo jest tak ustawione zebys nie kupil springa za 30% wartosci,

Esiak

Posiadacz elektryka
wpłata początkowa dotyczy leasingu/wynajmu, przy kredycie dostaniesz pełną kwotę dofinansowania z lub bez dodatkowych premii w zależności od kryterium dochodowego i złomowania pojazdu...

Ev3

Pionier e-mobilności
Mam pytanie dotyczące nowego programu. Kupiłem auto na przełomie sierpnia i września, jako wkład własny wpłaciłem 27 tys brutto
Czyli nie kupiłeś, a wziąłęś w leasing/wynajem.
- prowadzę JDG i jestem ustawowo zwolniony z vat-u (co w poprzednim programie było uwzględnione i mogłem wnioskować o pełne 27.000zl), w poprzednim programie nie dostałem dofinansowania, ani żadnej odpowiedzi,
A wniosek złożyłeś?

Vicek

Użytkownik
Czy mógłby ktoś prostemu etaciarzowi wytłumaczyć, czy kwota dotacji jest kwotą brutto czy netto. Tzn rozumiem, że VAT jest niekwalifikowany jednak jak to będzie wyglądało w praktyce.
Dotacja na wynajem na osobę fizyczną bez JDG, żadnej opcji odliczenia VAT. Wypluwam 35 tys brutto z własnej kieszeni na opłatę wstępną (niski dochód, finansowanie najmu). Jaki dostanę zwrot?

W kilku salonach dziś usłyszałem, że aby dostać 35 tys zwrotu, muszę dokonać opłaty wstępnej w wysokości 35 tys + vat.
Płacę pełny VAT w cenie auta więc w sumie ten vat od 35 tys też mi podnosi wartość całej inwestycji?