krzyss

Pionier e-mobilności
Oczywiscie, ze tak. W starym programie nie musialem nic wplacac i dwa auta ogarniete, tutaj wplacilem i odzyskam nie wiem kiedy. Nie kazdy ma na tyle zaufania do Panstwa ze chce im oddac 30k i nie ma pewnosci kiedy je odzyska.
Jak juz rusza to pewnie poleci szybko. Ale u nas to wszystko sie przeciaga…

umcus

Pionier e-mobilności
Jak ma polecieć szybko, skoro już na starcie jest zastój kosmiczny. Wątpię że nagle ludzi zatrudnia do ogarniania papierków
Czy szybko, to nie wiem. Ale jak wrzucasz niesprawdzony proces na produkcję, to dopiero pierwsi userzy go testują, stąd takie opóźnienia. Jak już pierwsze wnioski przejdą, urzędnicy nauczą się procesu, uzupełni się stare wnioski, to już powinno w miarę sprawnie iść. Co nie znaczy, że szybko, zgodnie z zapisami programu mają baaaaardzo dużo czasu na procedowanie wniosków.

Henryk1957

Zadomawiam się
Jak już pierwsze wnioski przejdą, urzędnicy nauczą się procesu, uzupełni się stare wnioski, to już powinno w miarę sprawnie iść.
Według mnie poleci szybko jak już będą chcieli zacząć wypłacać te pieniądze - tam naprawdę nie ma zbyt wiele do obrabiania tych papierków. Przez kilka lat rozliczałem z wykonywanej pracy urzędników administracji publicznej i z doświadczenia powiem, że jeżeli przez pierwsze miesiące nie wypłacono ani złotówki to według mnie wcale nie chodziło o problemy z ruszeniem nowego programu, tylko musiała taka zapaść decyzja. Co innego gdyby uwzględniając cały proces, wszystkie wymagane podpisy, składanie weksla itd. pierwsze wypłaty ruszyły na przełomie marca/kwietnia (nawet uwzględniając te śmieszne zmiany z dodaniem opcji cesji to powinniśmy mówić o końcu kwietnia), a co innego gdy koło 20-stego maja słyszmy, że na ponad 4 tys. wniosków zatwierdzono raptem 116, a nie wypłacono ani jednego. Nawet statystycznie rozpatrując takie zagadnienie liczba osób które wypełniły wniosek 100% prawidłowo, na każde odesłanie reagowało natychmiastowo i dostarczało wszelkie dokumenty od ręki z pewnością jest znacznie wyższa niż te kilka procent.

North

Zadomawiam się
Możesz kupić jako osoba prywatna i wprowadzić do SC.
Można więcej szczegółów? Mam taką sytuację w rodzinie, że kupujący jest w spółce cywilnej, ale nie jest vatowcem. Można skorzystać z dofinansowania i jednocześnie odliczyc od podatku dochodowego w spółce w toku tego „wprowadzenia po kupnie do spółki cywilnej”?

map

Fachowiec
Można więcej szczegółów? Mam taką sytuację w rodzinie, że kupujący jest w spółce cywilnej, ale nie jest vatowcem. Można skorzystać z dofinansowania i jednocześnie odliczyc od podatku dochodowego w spółce w toku tego „wprowadzenia po kupnie do spółki cywilnej”?
Jako odrębna działalność tak, jako spółka nie. Spółka cywilna jest jednak wiązaniem pomiędzy odrębnymi działalnościami, więc dany wspólnik może wziąć na siebie, na swój NIP i Regon. Tak przynajmniej podpowiada mi logika, choć tego nie weryfikowałem.

hevvrajczyk

Zadomawiam się
Według mnie poleci szybko jak już będą chcieli zacząć wypłacać te pieniądze - tam naprawdę nie ma zbyt wiele do obrabiania tych papierków. Przez kilka lat rozliczałem z wykonywanej pracy urzędników administracji publicznej i z doświadczenia powiem, że jeżeli przez pierwsze miesiące nie wypłacono ani złotówki to według mnie wcale nie chodziło o problemy z ruszeniem nowego programu, tylko musiała taka zapaść decyzja. Co innego gdyby uwzględniając cały proces, wszystkie wymagane podpisy, składanie weksla itd. pierwsze wypłaty ruszyły na przełomie marca/kwietnia (nawet uwzględniając te śmieszne zmiany z dodaniem opcji cesji to powinniśmy mówić o końcu kwietnia), a co innego gdy koło 20-stego maja słyszmy, że na ponad 4 tys. wniosków zatwierdzono raptem 116, a nie wypłacono ani jednego. Nawet statystycznie rozpatrując takie zagadnienie liczba osób które wypełniły wniosek 100% prawidłowo, na każde odesłanie reagowało natychmiastowo i dostarczało wszelkie dokumenty od ręki z pewnością jest znacznie wyższa niż te kilka procent.
Od ponad miesiąca próbuję wyjaśnić sprzeczności jakie występują w zasadach przyznawania premii za złomowanie i komunikacja jest co najmniej dziwna.
Na pierwsze 2 maile odpowiedź dostałem szybko i nie na temat, a na kolejną czekałem 3 tygodnie i też była nie na temat XD Nie wiem kto tam pracuje, ale nie posądzam tych ludzi o nieumiejętność czytania ze zrozumieniem.
Biorąc pod uwagę to co czytam na forum i własne doświadczenia też mam wrażenie, że są tam jakieś wewnętrzne problemy czy decyzje z góry o których nie wiemy, a nie, że jest to kwestia braku mocy przerobowych.

Młody

Follow the White Rabbit

Kupujesz jako osoba prywatna i wnosisz do spółki. Kosztem będzie amortyzacja i faktury związane z używaniem.