tomas500

Zadomawiam się
Po odbiorze dowodu rejestracyjnego - do podpisania umowy musisz mieć twardy dowód, ale niektórzy zgłaszali z miękkim, a później uzupełniali wniosek (czy to przejdzie - HGW). Weksel dopiero po podpisaniu umowy.
I dlatego niektore wnioski są przetwarzane po kilka razy. Nic dziwnego, że to tle trwa. Ja kompletowałem wniosek ponad miesiąc od 1 kwietnia. 4 maja dostałem twardy dowód i dopiero wtedy podpisałem wniosek i wysłałem do NFOŚ. Składanie wniosków z pozwoleniem czsowym to kombinowanie z zajmowaniem kolejki i wydłużanie. Takie wnioski powinny by odrzucane i wskakiwać na koniec kolejki to by skończyło się kombinowanie. Dobrze, że niektórzy nie składali 3 lutego na starcie programu pustych wnisoków do zajęcia kolejki.

lukech

Zadomawiam się
To będą się musieli nieźle spinać przy następnych wnioskach, żeby się wyrobić ;)
Ogólnie nie ma się co stresować. Weźcie pod uwagę, że Fundusz ma kilka innych olbrzymich programów jak Czyste Powietrze czy Mój Prąd i tam przetwarza o wiele więcej wniosków.

Kwestia tego, że po prostu nie spieszą się z dofinansowaniem EV, bo nie mają systemu zintegrowanego z wypłatami w pełni ukończonego - informowali o tym.

Wystarczy, że przygotują w pełni ten system, potencjalnie przesuną więcej osób do weryfikacji z innych programów i nagle pójdzie szybko.

A więc na spokojnie, obecne tempo nie powinno być wyznacznikiem tego jak szybko będą weryfikować wnioski za pół roku :)

Kovalsky

Model Y LFP 2024
Po dwóch miesiącach i dwóch tygodniach od złożenia wniosku (który cały czas figurował jako "zarejestrowany w funduszu") napisałem przez formularz kontaktowy zapytanie dlaczego mój wniosek nie jest procedowany... Uważacie, że wykazałem się wystarczającą cierpliwością? A może teraz za karę zostanę przesunięty na koniec kolejki?

Nestor

Fachowiec
Po dwóch miesiącach i dwóch tygodniach od złożenia wniosku (który cały czas figurował jako "zarejestrowany w funduszu") napisałem przez formularz kontaktowy zapytanie dlaczego mój wniosek nie jest procedowany... Uważacie, że wykazałem się wystarczającą cierpliwością? A może teraz za karę zostanę przesunięty na koniec kolejki?
Mozesz napisac jeszcze raz, skladając czynny żal za poprzednie faux pas.

tomas500

Zadomawiam się
A może na poczatek warto zajrzeć do regulaminu naszEauto? Przecież tam jasno sa okreslone terminy, ale jest też zatrzeżenie: terminy rozpatrywania wniosków przez NFOŚiGW mają charakter instrukcyjny i dotyczą jedynie wniosków prawidłowo złożonych, niewymagających uzupełnienia. Naruszenie tych terminów przez NFOŚiGW nie stanowi podstawy do roszczeń ze strony Wnioskodawcy.

W skrócie:
1. terminy dotyczą tylko wniosków prawidłowo złożonych i niewymagających uzupełnienia.
2. Fundusz może te terminy naruszać, a wnioskodawca nie może się o te naruszenia czepiać.

Kovalsky

Model Y LFP 2024
A może na poczatek warto zajrzeć do regulaminu naszEauto? Przecież tam jasno sa okreslone terminy, ale jest też zatrzeżenie: terminy rozpatrywania wniosków przez NFOŚiGW mają charakter instrukcyjny i dotyczą jedynie wniosków prawidłowo złożonych, niewymagających uzupełnienia. Naruszenie tych terminów przez NFOŚiGW nie stanowi podstawy do roszczeń ze strony Wnioskodawcy.

W skrócie:
1. terminy dotyczą tylko wniosków prawidłowo złożonych i niewymagających uzupełnienia.
2. Fundusz może te terminy naruszać, a wnioskodawca nie może się o te naruszenia czepiać.
Mój wniosek jest z tych prawidłowo złożonych i nie wymaga uzupełnienia.
Czy marka leasingowanego auta ma znaczenie ? ;)