Takie procedury powinny wykonywać algorytmy.
No właśnie "się" piszą. Żeby było tak jak być powinno, to ktoś to musi zrobić. Od chcenia to się nie zdarzy. A kto jest w IT ten chyba rozumie, że takie rzeczy przez które przepływają setki milionów złotych podatników nie powstają w hakatonach.
W poprzednim rozdaniu działało to tak, że w trzech instytucjach po kolei była osoba, która jako swoją wartość dodaną postrzegała czepianie się niedookreślonych braków w papierach. Ja z leasingu dostałem niedorobionego Excela z błędami i wewnętrznymi sprzecznościami bez słowa komentarza - radź sobie, wypełnij jak umiesz. Potem się przypieprzali, że nie ma czegoś, czego nie dało wpisać w zablokowanym Excelu, potem niedostatecznej liczby parafek, bo oczywiście Excela trzeba było na martwym drzewie ręką podpisać, co by mu powagi dodać. A wypłaty też etapami przez kolejne instytucje realizowane miesiącami zamiast wprost na konto. Prawdopodobnie intencja była taka, że leasingi to sobie po swojej stronie ogarną, obniżą ceny i to one będą czekać na kasę z instytucji, ale właśnie przez brak należytych integracji i powolną, nieprzewidywalną papierową biurokrację leasingi z tego zrezygnowały i wyglądało to tak, jak wyglądało.
Teraz wszystko jest w jednym GWD, który, uwierzcie mi, jest łatwiejszy do wypełnienia niż jakieś gówniane Excele z instytucji finansowych, podpis jest przez PZ i po zatwierdzeniu dostaniemy kasę na konto. OK, mniej papierów można by było dostarczać, bo niektóre dane mogliby sami sobie ściągnąć (ale znów- ktoś tę integrację musiałby napisać, a to czas), weksel to przesada, ale to i tak jest postęp. Gdyby to wyglądało tak jak teraz w pierwszym etapie, to teraz moglibyśmy sobie na to sarkać, że w aktualnym rozdaniu to już powinno być zintegrowane w leasingach. Ale nie od razu Rzym zbudowali.
Mam auto z sierpnia, nie załapałem się na pierwszy etap mimo, że wysłałem wszystko na czas, bo leasing się nie wyrobił. W NFOŚ-u mam wszystko już przepatrzone i zatwierdzone, czekam na podpisanie umowy i przygotowanie weksla (bo leasing oczywiście na cesję AC się nie zgodził, bo tak).