Esiak

Posiadacz elektryka

CzerwonyZajc

Zadomawiam się
w salonie BMW przekazali mi, że liczy się na osobę a w necie na stronach niezależnych np tu: https://motoelectro.pl/artykul/nasz...kich-dochodach-jak-prawidlowo-wyliczyc-dochod jest info, że liczy się łącznie...

jaka jest prawda?
Internet pełen jest śmieci. Do takich zalicza się artykuł który przytoczyłeś. Jestem świeżo po wypełnianiu wniosku. Wpisałem dochód swój (osobna rubryka) żony (osobna rubryka) formularz sam dodał oba i podzielił na dwa. Koniec tematu - zagadka rozwiązana.

Artykuł z linku jest z 2 lutego (przed ogłoszeniem programu) to by wiele tłumaczyło. Chcieli być pierwsi i pisali ze sztucznej inteligencji zamiast z prawdziwej.

BartekEM

Zadomawiam się

umcus

Pionier e-mobilności
no własnie... dochód ponoć liczy się na osobę która składa wniosek - czyli jeden PESEL, jeden wniosek, jeden dochód, ale czy na pewno?
Tak, z wyjątkiem tego, że dochód liczy się sumując oboje małżonków i dzieli przez dwa. Tak, na pewno. Masz wątpliwości - wypełnij wniosek, choćby testowo, będziesz miał potwierdzenie czarno na białym.
Oczywiście, jeśli wniosek wypełnisz na dwoje małżonków, to będziesz mógł tylko jeden wniosek złożyć. Jeśli chcesz dwa wnioski (samochody) to każdy z małżonków musi mieć oddzielny wniosek/samochód. Ale dochód liczy się tak jak wyżej napisałem.

Makus

Pionier e-mobilności
W końcu się zebrałem i złożyłem wniosek. Przy okazji nie polecam PKO Leasing - nie dali mi zgody na cesję polisy AC na fundusz, w związku z czym będę się musiał bujać z wekslem.

umcus

Pionier e-mobilności
Wydaje mi się, że jak dotąd żaden leasingodawca nie dał zgody na cesję i każdy kto bierze w leasing, będzie musiał wypełnić weksel. Tylko gotówkowi skorzystają z cesji polisy.

Jeśli komuś się udała ta sztuka z jakimś leasingiem, to niech da znać. Nadzieja umiera wszakże ostatnia :)

sytomek

Zadomawiam się
W końcu się zebrałem i złożyłem wniosek. Przy okazji nie polecam PKO Leasing - nie dali mi zgody na cesję polisy AC na fundusz, w związku z czym będę się musiał bujać z wekslem.
W PKO leasing nie miałem żadnego problemu z cesją. Dostałem aneks zanim nawet przyszedł mail o poprawę wniosku w związku z możliwością wyboru formy zabezpieczenia.

Makus

Pionier e-mobilności
W PKO leasing nie miałem żadnego problemu z cesją. Dostałem aneks zanim nawet przyszedł mail o poprawę wniosku w związku z możliwością wyboru formy zabezpieczenia.
Jak Ci się ta sztuka udała? Ja dostałem formułką „Szanowni Państwo nie wyrażamy zgody na cesję na polisie na rzecz NFOŚiGW. Jako właściciel przedmiotu nie akceptujemy dodatkowego ryzyka w postaci osłabienia jednego z zabezpieczeń umowy finansowania.”. Mimo, że w zasadzie połowę kwoty mam już spłaconą, historię kredytową bogatą i bez zarzutu, a konto firmowe w PKO od ponad 10 lat.