EU07

Zadomawiam się
moich kilku znajomych chciało wziąć teraz tesle w leasing 0% bo zobaczyli, że jest dofinansowanie 30k ale jak przeczytali ze muszą dostarczyć weksel in blanco to im się odechciało więc paru wzięło tańsze spalinowe auta (lub hybrydy), a reszta porzuciła pomysł na zmianę auta :/
Jestem tym znajomym. :) Co prawda spalinówek nie biorę już pod uwagę, ale stoję przed wyborem: leasing bez dofinansowania (i czucie się jak frajer, że 30k przeszło koło nosa z powodu weksla) albo zakup za gotówkę (i czucie się jak frajer, że wydałem kasę bez optymalizacji finansowej).

Temat zaufania do instytucji publicznych.
Albo do obywatela. :) Weksel in-blanco w rękach urzędników brzmi jak jakaś pokręcona forma zabawy BDSM z kartonowym państwem. Zapewne nic takiego by się nie stało, ale ja bym to miał z tyłu głowy do końca życia.

Vicek

Użytkownik
Te weksle z tego co kojarzę trochę już funkcjonują w programach finansowanych z UE. Przypadków oszukanych przez urzędników tyle samo co pożarów elektryków.

dixiluk

Fachowiec
Dobre wieści, gratuluję. Ja się zastanawiam co to za weksel, pobrałem jakiś karteluszek i podobno trzeba listownie wysłać.
Niestety u notariusza trzeba podpisać, razem z dokumentem do weksla. Notariusz ogarnie, tylko podpisujesz i nic nie uzupełniasz. Tylko adres i datę na dokumencie, weksel musi być pusty.