nabrU

Moderator
I tak nie są lepsi od 'Daily Fail' u nas. Ci potrafią jeden artykuł anty-EV na dzień mieć :ROFLMAO:. Choć ostatnio trochę przycichło...

cooler

Pionier e-mobilności
Co do ekologiczności: Palące się EV na pewno nie są ekologiczne!
Zobaczcie jak samochód elektryczny się zapala po wypadku, do czasu przyjazdu straży pożarnej spłonął doszczętnie:

Ktoś powie: to nie elektryk? A kogo to obchodzi, wiadomość już poszła w świat :)

To apropos dyskusji co do ekologiczności: naciągane WLTP spalinowych vs realne zużycie EV, brak poprawki na koszty produkcji i transportu paliw oraz szkód jakie przemysł naftowy powoduje w przyrodzie ws wyssane z palca i pomnożone parę razy koszty energetyczne całkowitego procesu produkcji EV bez uwzględnienia potem prawie 100% ponownego wykorzystania składowych baterii w cyklu zamkniętym...
Szkoda gadać.
Sam jeżdżę w trasy ICE, ale gdyby koszty energii były jednolite (tzn 1kWh kosztuje dokładnie ileś) oraz gdyby baterie pozwalały na osiągi autostradowe diesli to nic by mnie nie trzymało przy ICE. A tak to jazda samochodem który zużywa 1/5 - 1/7 energii tego co ICE kosztuje więcej w trasie niż jazda wielkim paliwożernym V6 - to jest rozbój.

skyactivwalker

Pionier e-mobilności
To ja wam pokażę gdzie "siedzi" energia potencjalna zamieniająca się w energię cieplną pożaru. Wnioski wyciągniecie sami. Na wykresie po prawej energia pożaru i czas dla ICE, BEV z baterią 20% i BEV z baterią 100%
Zrzut ekranu 2024-01-30 o 19.27.00.png

pmlody

Pionier e-mobilności
szkód jakie przemysł naftowy powoduje w przyrodzie
Dzisiaj widziałem silnik w daci po 50kkm z którego się olej po prostu lał. Nowe auto, 3 lata jeździ. Plastikowa, tania pokrywa zaworów najwyraźniej się odkształca na tyle, że po takim minimalnym przebiegu już leci.

gim-kg

Pionier e-mobilności
To ja wam pokażę gdzie "siedzi" energia potencjalna zamieniająca się w energię cieplną pożaru. Wnioski wyciągniecie sami. Na wykresie po prawej energia pożaru i czas dla ICE, BEV z baterią 20% i BEV z baterią 100%View attachment 15862
RISE 👏👏👏👏
Naprawdę warto poczytać ich badania.

Ev3

Pionier e-mobilności
Sam jeżdżę w trasy ICE, ale gdyby koszty energii były jednolite (tzn 1kWh kosztuje dokładnie ileś)
W sensie, że lepiej płacić zawsze więcej, niż mieć szansę zapłacić mniej, albo jechać za darmo?
Sorry, ale w realnym świecie jest dokładnie odwrotnie.....

K

Konto_usuniete_2024-07-16

Gość
Co do ekologiczności: Palące się EV na pewno nie są ekologiczne!
Zobaczcie jak samochód elektryczny się zapala po wypadku, do czasu przyjazdu straży pożarnej spłonął doszczętnie:

Nie pierwszy taki przypadek z elektrykiem. Tutaj np. też lawieciarz wciąga BMW po kolizji i potarcie baterii o trawę wywołuje pożar. Niesety film ucięty i nie widać wybuchu. Film 18+ z powodu przekleństw.

cooler

Pionier e-mobilności
W sensie, że lepiej płacić zawsze więcej, niż mieć szansę zapłacić mniej, albo jechać za darmo?
Sorry, ale w realnym świecie jest dokładnie odwrotnie.....
1l benzyny 95 kosztuje 6.5PLN i zawiera 9.7kWh energii. Czyli 0.67 PLN/kWh. I to jest maksymalna stawka jaką na trasie powinna kosztować energia, skoro benzyna tyle kosztuje.

Ceny rzędu 3.50PLN/kWh to jest rozbój w biały dzień.
Ktoś powie że trzeba postawić transformator, dociągnąć przyłącze, postawić drogie urządzenia - ja odpowiem - stacja paliw potrzebuje tego samego, ba, kosztuje o niebo więcej niż kilkanaście słupków SC.