Beep21

Posiadacz elektryka
To teraz zapodałeś geniusza dziennikarstwa 😅

Tu jest odpowiedź na 90% głupot o marnowaniu litu itd powtarzanych w filmie pojeb... povagowanych -
i uwaga, pomimo że film jest stary to tutaj autor opiera się na opracowaniach naukowych i faktach (przez 5 lat od publikacji mix energetyczny zmienił się jeszcze bardziej, więc przewaga dla ev jest jeszcze większa ale to autor podkreśla we wnioskach), więc niektórym może przepalić zwoje w główce

wiktor

Posiadacz elektryka
Bardzo ciekawy film. Warto obejrzeć.
Od razu mi się lepiej robiło, że wybrałem RWD a nie LR - bo jest dopasowane do potrzeb codziennych 💪

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Tak, ale często widzę osoby, które nie mają problemów finansowych. Jak chcesz to wrzucę filmik jak rozpala w piecu sąsiad moich rodziców, który zarabiał w Anglii i jeździ Mercedesem. Był dumny, że kupił śmieciucha, co niedługo mają go zakazać. Chwalił się mojemu ojcu. Teraz jak dobrze zawieje, to na podwórzu rodziców kłębi się chmura czarnego dymu, ze nie idzie wyjść z domu.
Wiem, zgadzam się w pełni, dlatego napisałem "czesto ludzie ledwo wiążacy koniec z końcem" bo jasne ze nie wszyscy. No ale co z tym zrobic, jak rozwiązać?
Szalony pomysł jaki mi przychodzi do głowy, to im rozwiązanie w którym wyższy próg dochodowy w rodzinie tym musimy mieć nowszy samochód, jest 5tysi na łebka to można miec najstarszy 12 letni, jest 10tys na łebka, to maks 8 letni. Wiem głupie, ale jakie rozwiązanie lepsze i nie powodujące palenia opon na ulicach?

Beep21

Posiadacz elektryka
A nie prościej egzekwować normy emisji spalin na przeglądach? I w końcu robić przeglądy tak jak one powinny wyglądać? A nie tak jak teraz, auto które zostawia chmurę dymu bez problemu przegląd przechodzi...

PabloPN

Posiadacz elektryka
#kalotz ... a jeśli udowodnie ci że przedstawiony przez ciebie film jest wyssany z palca to będziesz miał na tyle honoru w sobie że opuścisz to forum??? Wiesz... na zasadzie że przedstawiasz tu nierzetelne materiały i powołujesz się na nie...
1. Zacznę od tego że nie można wierzyć "dziennikarzynie" z povagowanych chociażby dlatego że na dzień dobry promuje jakieś produkty... że kawe to chu%... ale promuje też środki do silników spalinowych a więc mówi to co mu ktoś opłaci... a przynajmniej tak można pomyśleć...
2. Wróćmy do dowodów... film nie przedstawia Chin i chińskich składowisk samochodów... na połowie tych aut napisy nie są w języku mandaryńskim potocznie zwanym chińskim... mignął też koreański i japoński...
3. W minucie 12:37 otwarte auto ma kierownicę po prawej stronie podczas gdy ruch w chinach jest prawostronny... co prawda Hong-Kong i Tajwan pozostał przy ruchu lewostronnym ale mowa w filmie jest o chinach chinach i carsharingu chińskim a nie tajwańskim czy jakimś innym... bzdura...
4. Czysta logika... Chińskie startupy dostają wsparcie ale nie na tyle wysokie żeby opłaciło się porzucić wyprodukowany towar 🤣😅😅🤣🤣 że producent nawet nie pomyslał żeby je sprzedac po 100$ za sztuke??? Skoro jest ich tysiące to dało by to miliony dolarów dodatkowego zysku... w chinach jest potężny bum na elektryki więc kupcy by się znaleźli...

Tak więc #klotzu miej honor i opuść to forum bo to co tu przedstawiasz to czyste bzdury... albo... jeśli chcesz tu zostać to przedstawiaj bardziej wiarygodne argumenty bo do tej pory jedyne co robisz to powielasz mity i bzdury wyssane z palca dziennikarzyny od siedmiu boleści stworzone tylko i wyłącznie na potrzeby klików i zarobku...

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Ten film nie tylko mówi o tym ze spaliniaki sa mniej ekologiczne, ale też o tym że prawdziwie ekologiczne są małe elektryki, a nie ze wszystkie jakie wyruszą na drogę.
Czyli samo kupienie elektryka jest niekoniecznei ekologiczne (w porównaniu np. z małym dieslem), dopiero jakis e-up jest naprawde ekologiczny ale przestał byc produkowany....
Inna sprawa ze ta ekologia w filmie to tylko emisje CO2, a to ogromne uproszczenie, bo CO2 daje i negatywne i pozytywne efekty, a już emisja jakichś chemikaliów koniecznych w produkcji samochodów czy wydobyciu surowców praktycznie tylko negatywne a tego sie nie rozpatruje.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
A nie prościej egzekwować normy emisji spalin na przeglądach? I w końcu robić przeglądy tak jak one powinny wyglądać? A nie tak jak teraz, auto które zostawia chmurę dymu bez problemu przegląd przechodzi...
Prosciej, ale co z biedakiem który robi za najniższa pensje i musi dojechac do pracy 50 kilometrów?

lookash_c

Pionier e-mobilności
Prosciej, ale co z biedakiem który robi za najniższa pensje i musi dojechac do pracy 50 kilometrów?
Takowy człowiek powinien mieć możliwość dojazdu do pracy transportem zbiorowym. Ale w Polsce kłania się problem wykluczenia komunikacyjnego.

Beep21

Posiadacz elektryka
Czy w filmie jest postawiona teza że spaliniaki są mniej ekologiczne? Nie! Już sam tytuł wskazuje na coś innego. Film pokazuje że w zasadzie wszystkie elektryki są bardziej ekologicznie po X czasie, w zależności od miksu energetycznego, nie uwzględniając nawet tego że ktoś się ze swojej PV może ładować. Jakby doliczyć jeszcze toksyczność wydobycia ropy naftowej, jej rafinacji itd to wynik jeszcze bardziej się zmieni...