też mam fotowoltanikę, ale nadal muszę bulić za prąd państwu
Ja tam place za prąd do wszystkiego o połowę mniej niż płaciłbym za benzynę.
Opisałem tutaj:
Głoś dalej bezstratne 2,4L/100km TFU Gezus... Miał byc żart, dlatego uśmieszek na końcu dałem Bezstratne dupa... Przeczytajcie sobie: https://forum.elektrowoz.pl/threads/a-dodalem-sobie-w-stopce-taki-obrazek-z-informacja-o-moim-zuzyciu-energii.5121/ Za karę dokładnie to zrobię Twoimi...
forum.elektrowoz.pl
W paliwie nie ma kosztów CO2, co jest po prostu jakimś żartem, a w energii takie koszty są od kilku lat... Wynika z tego, że to ja płacę za emisję wszystkich którzy jeżdżą na paliwie... To samo z wunglem i gazem... Do tego koszty opieki zdrowotnej wynikającej z chorób związanych z wdychaniem tego syfu... Do tego koszty szkolnictwa zwiększone przez iloraz inteligencji obniżany wdychaniem tego syfu... To my płacimy więcej w podatkach i opłatach za te Wasze utrzymywanie status quo (pewnie nie wiesz, że to znaczy utrzymywanie braku zmian).
A ile energii idzie na wydobycie niklu, kobaltu, litu i innych metali których nie ma w spalinowych pojazdach, recykling to nie 100% zapotrzebowania 🤦♂️
Sprawdź ile energii idzie na wydobywanie miedzi, żelaza, aluminium, węgla, ropy... To co jest zużywane na potrzeby EV, to jakieś śmiesznie małe ilości... Przykładowo lit jest w większości wypłukiwany i jego roztwór schnie na słońcu w takich wielkich basenach, co nie zużywa żadnej dodatkowej energii. Kobalt jest produktem ubocznym wydobycia miedzi.
Ciężko się gada z kimś kto nie ma żadnych podstaw merytorycznych do dyskusji i wrzuca tylko jakieś swoje wynurzenia nie poparte żadnymi danymi ani dowodami. Ponadto robisz jeszcze tak, że jak nawet Ci się udowodni, że napisałeś głupoty, to zmieniasz temat i tak przeskakujesz z kwiatka na kwiatek. Tu się nie udało, to tam zaatakuję... to jest taka zwany whataboutyzm ( odpowiadanie na wszystko tekstem "a co z..."). Wszystkie takie tematy były już poruszane na forum, więc następnym razem zanim napiszesz coś np. o kobalcie skorzystaj z wyszukiwarki wpisując frazę "kobalt" i przeczytaj kilka wątków, w których wystąpiła.
Śmiecisz na forum, wznosisz w dyskusję tylko głupoty i mity, a do tego denerwujesz resztę społeczności forum do tego stopnia, że dyskusja schodzi do rynsztoka, więc potraktuj to jako pierwsze ostrzeżenie. Jeśli napiszesz następne oskarżenia przeciwko EV bez podania dowodów albo skorzystania z wyszukiwarki, to będę kasował Twoje posty, a jeśli będe musiał to robić zbyt często, to dostaniesz bana.