NieLidlowa cena na ładowarkach Lidl 2,4 zł/kWh???

nabrU

Moderator
Już ze dwa lata temu dziwiłem się, że nie ma w Polsce firmy / portalu, która niejako pokazuje wszystkie polskie ładowarki 'w kupie' niezależnie od operatora (coś jak Zap-Map czy WattsUp w UK). I widzę, że nadal nie ma (I nie mówie tu o takim projekcie jak strona Michała). Bo wstydem jest dla 40-mln kraju aby to robić w Plugshare (n)

vwir

Pionier e-mobilności
Chodziło mi właśnie o Plugshare.
O UDT wiem, myślałem nawet jakiejś oficjalnej ładowarce minimum 50kW, ale na razie za mało elektryków, a jak się pojawią, to pojawi się więcej ładowarek w lepszych lokalizacjach i dałem sobie z tym pomysłem siana.
Możesz dodać na plugshare i jeśli zrobisz restricted to wtedy raczej nie pojawi się na mapach w samochodach. Jeśli nie zrobisz jej jako restricted to się pojawi.

Już ze dwa lata temu dziwiłem się, że nie ma w Polsce firmy / portalu, która niejako pokazuje wszystkie polskie ładowarki 'w kupie' niezależnie od operatora. I widzę, że nadal nie ma (I nie mówie tu o takim projekcie jak strona Michała). Bo wstydem jest dla 40-mln kraju aby to robić w Plugshare (n)
Uważam, że takie projekty "narodowe" nie mają kompletnie racji bytu. Bo jednak ludzie z innych krajów przyjeżdżają do Polski i niekoniecznie wiedzieliby, gdzie tego szukać. A instalowanie 5 różnych aplikacji bo jedziemy przez 5 krajów to juz kompletna głupota. A tak jest jedna aplikacja która zawiera co trzeba dla wszystkich krajów przez które jadę.

nabrU

Moderator
Uważam, że takie projekty "narodowe" nie mają kompletnie racji bytu. Bo jednak ludzie z innych krajów przyjeżdżają do Polski i niekoniecznie wiedzieliby, gdzie tego szukać. A instalowanie 5 różnych aplikacji bo jedziemy przez 5 krajów to juz kompletna głupota. A tak jest jedna aplikacja która zawiera co trzeba dla wszystkich krajów przez które jadę.

Plugshare nikt na Zachodzie prawie nie używa, a już jakieś 'meldowanie' czy coś to w ogóle (pierwszy raz o tym usłyszałem na tym forum ;)). I nie trzeba niczego instalować na każdy kraj, mówimy o jeździe po kraju. Jak widać z tego wątku, jest w PL 'wolna amerykanka' czyli nikt nic nie wie itp. Więc mówienie że trzeba 5 apek po Europie, jak trzeba 10 aby jeździć czy znaleźć ładowarkę w PL jest trochę śmieszne.

vwir

Pionier e-mobilności
Jeśli zrobię restricted, to jak się dowiesz, że mogę Cię poratować?
Na plugshare widzę stacje które są restricted. Można wtedy w opisie napisać, że tylko po kontakcie telefonicznym, albo coś w tym stylu.

Plugshare nikt na Zachodzie prawie nie używa
Za każdym razem korzystam, czy to w Niemczech, Austrii, Włoszech czy na Słowacji. Działa i ma się świetnie.

a już jakieś 'meldowanie' czy coś to w ogóle (pierwszy raz o tym usłyszałem na tym forum ;))
Ale nie chodzi o meldowanie, tylko o znalezienie ładowarki.

I nie trzeba niczego instalować na każdy kraj, mówimy o jeździe po kraju. Jak widać z tego wątku, jest w PL 'wolna amerykanka' czyli nikt nic nie wie itp. Więc mówienie że trzeba 5 apek po Europie, jak trzeba 10 aby jeździć czy znaleźć ładowarkę w PL jest trochę śmieszne.
A, to stwórzmy jedenastą, zamiast wykorzystać istniejącą? No zajebisty pomysł...

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Jak na razie to mamy kolejne 3 Lidle dodane. I jak poprzednie (sprawdzone na 2 przykładach) zapewne są nieczynne, to tylko UDT je dodał do swojej bazy.
Sądząc po parametrach wszystkie lidlowe ładowarki ostatnio dodane to 60kW i (w odróżnieniu do tych 50kW) zapewne będą miały "nowe" ceny i operatora Lidl.
Czyli w żadnej aplikacji nie będą widoczne.

jarqu

Posiadacz elektryka
Najlepsze w tym wszystkim jest "niech ktoś". A wiecie, że mapy takie jak plugshare są utrzymywane przez społeczność? Widzisz ładowarkę której tam nie ma to rusz d..ę i ją dodaj.
A teraz najlepsze - mapy producentów samochodów zaciągają dane z różnych źródeł, również z plugshare (o czym sam się przekonałem). Więc nie zdziwcie się gdy po kilku dniach od Waszej akcji wspomniana ładowarka pojawi się na mapach w samochodzie.
No ale to taka proteza, najważniejsze jest to żeby było widać aktualny stan ładowarki czy jest dostępna i w ogóle działa. Ręczne dodanie do plugshare tego nie zapewni.
Generalnie plugshare to było dobre 5 lat temu nie teraz gdy mamy rok 2025 musi się to wszystko rozwijać i iść do przodu...

vwir

Pionier e-mobilności
No ale to taka proteza, najważniejsze jest to żeby było widać aktualny stan ładowarki czy jest dostępna i w ogóle działa. Ręczne dodanie do plugshare tego nie zapewni.
Generalnie plugshare to było dobre 5 lat temu nie teraz gdy mamy rok 2025 musi się to wszystko rozwijać i iść do przodu...
Eeeee... A co my tu mamy za zielone guziczki w plugshare?
1737451852394.png

Stworzenie kolejnej aplikacji z kolejnym kontem, kolejną podpiętą kartą - to jest dopiero rak naszych czasów. Cholerny rak z którym trzeba walczyć, a nie domagać się 27 (dwudziestej siódmej, tak - policzyłem) apki do obsługi durnych ładowarek. Jak to jest pójście do przodu to chyba jak się stoi na krawędzi urwiska.

jarqu

Posiadacz elektryka
No ale jak ja ręcznie dodam ładowarkę Lidla to przecież nie będzie pobierać aktualnego stanu ładowarki o to mi chodzi.

vwir

Pionier e-mobilności
Ależ będzie, jeśli wybierzesz odpowiedniego operatora dla wtyczki. Nie wiem tylko czy operator Lidl udostępnia dane zajętości, ale to już insza inszość. Której rozwiązaniem nie jest kolejna apka.