less

Posiadacz elektryka
Twój diler zachował się tak, jak należy...
Mój niestety zadbał tylko o swoją firmę i odnoszę wrażenie, że zrobił to z pełną premedytacją!
To działa w 2 strony. W czerwcu zamówienia NIRO były w ciemno i ja nie wiedziałem czy auto mi się w ogóle spodoba. Postanowiłem że jestem w stanie ewentualnie stracić zadatek (u mnie było to 3 kpln) gdyby auto mi całkowicie nie podeszło

mimx

Fachowiec
U mnie zaliczka. Ale uważam, że dobrze, bo jazdę próbną miałem pół roku od zamówienia, więc ryzyko byłoby również po mojej stronie.

Lupus

Posiadacz elektryka
U mnie na zamówieniu było napisane "zadatek", i nawet pod spodem stricte napisane że w przypadku niewykonania umowy kupujący może żądać zwrotu dwukrotności zadatku.
Przy okazji pytałem dealera co w przypadku gdybym to ja chciał zrezygnować - mówił że nie robią problemów i zwykle zadatek zwracają.

Mariano

Nowy na Forum
Twój diler zachował się tak, jak należy...
Mój niestety zadbał tylko o swoją firmę i odnoszę wrażenie, że zrobił to z pełną premedytacją!
Gdybym dzisiaj robił zamówienie to pewnie zrobiłbym to inaczej... Niestety, kupno nowego samochodu z zasady nie jest czynnością, którą wykonuje się kilka razy do roku. Gdy przed jedenastu laty kupowałem swój samochód, to on na mnie czekał w salonie. Dzisiaj to my czekamy.
Uczciwy sprzedawca powinien takie rzeczy wyjaśnić kupującemu. Pozostaje mi tylko odpowiednio "zareklamować" firmę...
Nie odpuszczaj... Nie rezygnuj, czekaj na auto... Sprzedasz potem go komuś, a KIA pokażesz środkowy palec....
P.S Ja czekam od połowy maja i auto jeszcze nie wyprodukowane 😞

pawcjo

Posiadacz elektryka
Nie odpuszczaj... Nie rezygnuj, czekaj na auto... Sprzedasz potem go komuś, a KIA pokażesz środkowy palec....
P.S Ja czekam od połowy maja i auto jeszcze nie wyprodukowane 😞
Trudno mu będzie sprzedać, bo jest zakaz odsprzedaży przez 6 miesięcy, a poza tym przy odsprzedaży traci się dopłatę Mój elektryk. Dużo kombinowania, żeby tego uniknąć.

Jobski

Fachowiec
Ja miałem wpisany zadatek, miesiąc temu jak rozważałem rezygnacje, diler mówił, że po prostu oddadzą mi całą kwotę.

Infolinia Kia jednak pisze sama nie trzeba się przypominać, wczoraj dostałem informację, że auto wyprodukowane.
Czyli półtorej tygodnia po tym jak dostałem info od dilera, że auto trafiło do kolejki produkcyjnej.

Last edited:

Synergia

Nowy na Forum
Chyba jest dużo rezygnacji, bo jak z końcem stycznia dzwoniłem po salonach z Górnego Śląska to czas dostarczenia był estymowany na 8-10 miesięcy, teraz jak dzwonię to już jest to około 6 miesięcy.

vwir

Pionier e-mobilności
Mój znajomy był w salonie to mu powiedzieli, że są rezygnacje i może dostać auto od ręki, tylko będzie to konkretna konfiguracja. Do tego rabat 10tys pln od aktualnego cennika. Zadzwonił do kilku innych salonów i w dwóch miał podobną informację - istnieją auta dostępne od ręki.

Synergia

Nowy na Forum
Mój znajomy był w salonie to mu powiedzieli, że są rezygnacje i może dostać auto od ręki, tylko będzie to konkretna konfiguracja. Do tego rabat 10tys pln od aktualnego cennika. Zadzwonił do kilku innych salonów i w dwóch miał podobną informację - istnieją auta dostępne od ręki.
Może KIA, mimo zapewnień swojego prezesa na Europę, też coś jednak obniży?

vwir

Pionier e-mobilności
No obniża, tylko niejawnie. Nie na najwyższym szczeblu, tylko gdy pójdziesz do salonu i się potargujesz - jak na bazarze w Egipcie. Jak ja czegoś takiego nie lubię...