kiki111

Fachowiec
Te dywaniki widoczne na zdjęciach to już dedykowane do MY23? Muszę kupić jakieś porządne + drugie gumowe. Od dealera dostałem od starego niro i nawet nie pasują w miejsca mocowania spinek.
Jeśli masz (lub ktoś inny) sprawdzone dywaniki dobrej jakości, a gumowe do tego nie śmierdzące to proszę o linka.

dsc

Zadomawiam się
Kolejna rzecz - dostałem od dostawcy energii rozliczenie ostatniego półrocza (i prognozę na kolejne). Obejmuje to cały okres, w jakim posiadam kijankę.

Zacytuję sam siebie, ale jeszcze czuję się w obowiązku dopowiedzieć jedną rzecz. Moje rozliczenie obejmuje okres półroczny, ale przez jego pierwszą połowę miałem licznik 1-taryfowy, rozliczany na innych warunkach, bez opłaty handlowej ale przy droższej kWh. I za tamten czas miałem opłat łącznie 37,18 PLN brutto przy zerowej konsumpcji, po prostu był to koszt posiadania dodatkowego licznika przez wówczas jeszcze hobbystę samochodów elektrycznych, ale nie ich posiadacza :) Łącznie miałem za 6 miesięcy koszt 249,29 PLN (czyli to powyżej + moje 212,11 z poprzedniego posta, które odpowiada faktycznemu zużyciu), ale tamtą mniejszą kwotę odjąłem od podanego przeze mnie rozliczenia, gdyż zaburzałby koszt jednostkowy i była zupełnie niereprezentatywna dla obliczeń.

Faktycznie moje dane należy czytać tak, jakbym 3 miesiące temu założył nowy licznik (choć jest to ten sam egzemplarz co wcześniej) i od tego czasu zaczął zliczać. Więc czy to byłoby 6 miesięcy, czy też 3 miesiące, koszt jazdy na 100 km byłby liczony wg. tych samych kryteriów i opłat pobocznych. Mam nadzieję, że wiadomo o co mi chodzi :)

Te dywaniki widoczne na zdjęciach to już dedykowane do MY23? Muszę kupić jakieś porządne + drugie gumowe. Od dealera dostałem od starego niro i nawet nie pasują w miejsca mocowania spinek.
Jeśli masz (lub ktoś inny) sprawdzone dywaniki dobrej jakości, a gumowe do tego nie śmierdzące to proszę o linka.

Z dywanikami była ciekawa historia. W umowie dealer zadeklarował się, że dorzuci mi je za darmo, taki gratis "na koszt firmy". Ale że w magazynie w Polsce nie było żadnych dostępnych, ściągał je skądś z Niemiec na specjalne zamówienie. Miał je w salonie długo przed tym, jak dojechał mój samochód :) Są to specjalne pod Niro EV 23, mają ten napis i zapięcia też pasują. Niestety średnio sprawdzają się na zimę, bo welur pije wodę. Gumowych w tym momencie brak, chyba kupię jakieś no-name'y na przetrzymanie, a jak bedą w końcu akcesoria z katalogu to wtedy już te oryginały. Rozmawiałem z dealerem w czwartek i z akcesoriów nie był mi w stanie nic zaoferować, ale ma na bieżąco pytać serwis.

Olecki

Pionier e-mobilności
Co do dywaników - ja przy odbiorze dostałem gumowe od e-Niro bo 'głupio by wydawać bez żadnych'. Dostałem natomiast niedawno informację że już są dostępne dedykowane i mogę podjechać odebrać. Muszę się wybrać ale przy aktualnej pogodzie jakoś nie miałem weny przebijać się na drugi koniec miasta bo to lekko licząc godzina w jedną stronę.

vwir

Pionier e-mobilności
Mój samochód wg odczytu przed ostatnim ładowaniem, jakie miało miejsce przed tym rozliczeniem zużywał 15,8 kWh/100km - również liczone od nowości. Tak więc rzeczone 300 kWh wystarczyłoby na przejechanie 1898 km
Te 15,8/100 bierzesz z auta, czy z licznika energii i sam dzielisz na km? Bo jeśli z auta to zgubiłeś w obliczeniach straty.

Tompor

Zadomawiam się
Ja dostałem dywaniki welurowe od dealera. Potem dzwoniłem, czy są gumowe, były i zakupiłem. Tutaj są gumowe do KIA MY23.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Ja dostałem dywaniki welurowe od dealera. Potem dzwoniłem, czy są gumowe, były i zakupiłem. Tutaj są gumowe do KIA MY23.
Ładne, ale bez "korytek" to bez sensu IMO.

kiki111

Fachowiec
Więc jutro pomęczę swojego dealera czy już ma jakieś u siebie. Ciekawy jestem jak jest rozwiązany tył w tych z linka - czy środek jest też osłonięty.

dsc

Zadomawiam się
Te 15,8/100 bierzesz z auta, czy z licznika energii i sam dzielisz na km? Bo jeśli z auta to zgubiłeś w obliczeniach straty.

Masz punkt, faktycznie pomijam wszystkie straty po drodze. Biorę kWh z licznika dostawcy energii, natomiast zużycie samochodu liczę wg. wskazań wyświetlacza w kabinie. Postaram sie zebrać dane na ile to możliwe, zrobić kilka poprawek w obliczeniach i wtedy wrócę z danymi.