Niro EV - szyba czołowa

acc

Zadomawiam się
Hej,

post może nie do końca związany z elektromobilnością, ale że mi przykro to pisze... Takie cuś mi się dziś przydarzyło po bezproblemowych 20 tys km... pęknięcie wzdłuż na jakieś 10-15cm. Mój pierwszy raz po 25 latach jazdy.

Pytanie do bardziej doświadczonych - czy takie coś się naprawia?

Zgadnijcie jaki koszt wymiany w ASO? Szyby oczywiście na dziś nie ma nigdzie w Europie, ale ponoć płynie. Tylko nie wiadomo kiedy będzie :)

IMG20230510171039.jpgIMG20230510171054.jpg

Michal

Moderator
Koszt wymiany w ASO obstawiam na 6000 zł :)

acc

Zadomawiam się
Blisko - ok 5k. Sama szyba ok. 3900 + uszczelka, klej i robocizna. Więc pójdzie z AC, no chyba że się da naprawić tanio aby nie tracić zniżek.

Michal

Moderator
Masz dokupione w AC auto szybę? Bo jak nie masz to nie pójdzie z AC, bo szyby są wyłączone :p
A cena taka, bo autoszyba zwykle jest właśnie na 5 albo 6 tys, więc tyle biorą, żeby wymaksować :p

acc

Zadomawiam się
Nie no, chyba tak nie jest. To co się dokupuje ekstra to po to, aby nie tracić zniżek. Nie mam tego, więc mam nadzieję że będzie to zwykła szkoda z AC skutkująca zwiększeniem składki od kolejnego roku.

Michal

Moderator
Nie no, chyba tak nie jest. To co się dokupuje ekstra to po to, aby nie tracić zniżek. Nie mam tego, więc mam nadzieję że będzie to zwykła szkoda z AC skutkująca zwiększeniem składki od kolejnego roku.
Sprawdź warunki - na 99% szyby są wykluczone z AC :(
Niestety tak to jest jak masz słabego agenta albo bierzesz to co daje leasing :(

acc

Zadomawiam się
Mam PZU z salonu, zakres All Risk. W OWU AC nie ma nic o wykluczeniu szyb.

Natomiast czytałem gdzieś, że czasami w tych ubezpieczeniach specjalnych do szyb nie wymienia się np na oryginały tylko zamienniki, albo jak jest szklany dach to on nie podlega ubezpieczeniu - może to masz na myśli ?

vwir

Pionier e-mobilności
Odpowidając na oryginalne pytanie: nie naprawia się. Niestety - gdyby był tylko ten punkt od którego wszystko się zaczęło to spoko, do ogarnięcia. Ale ta rysa wszystko przekreśla. No i będzie wędrowała dalej.