Nowa Dacia Spring

ihmoteb

Nowy na Forum
Jeszcze nie mam gniazda 3f nie mam nawet w domu 3 faz, ale będę miał do miesiąca.
Elektryk będzie przerabiał i to nawet nie pod samochód, ale potrzebuje 3f pod rozbudowę fotowoltaiki.
Jak już będą 3F to dam gniazdo 32 bo pewnie lepiej, zabezpieczenie mam 25 A (mam nadzieję że mi zwiększa) moc przyłączeniowa będzie 12,5.
Jestem w tym zielony więc w sumie proszę o radę czy ta ładowarka którą zamierzam kupić jednofazowa zencar 7,4 będzie najlepszym rozwiązaniem?

Ev3

Pionier e-mobilności
Jeszcze nie mam gniazda 3f nie mam nawet w domu 3 faz, ale będę miał do miesiąca.
Elektryk będzie przerabiał i to nawet nie pod samochód, ale potrzebuje 3f pod rozbudowę fotowoltaiki.
Jak już będą 3F to dam gniazdo 32 bo pewnie lepiej, zabezpieczenie mam 25 A (mam nadzieję że mi zwiększa) moc przyłączeniowa będzie 12,5.
Tak się nie da, żebyś miał 32 A na (7 kW) jednej fazie to musisz mieć minimum 21 kW na przyłączu 3 fazowym.

vwir

Pionier e-mobilności
zabezpieczenie mam 25 A (mam nadzieję że mi zwiększa) moc przyłączeniowa będzie 12,5.
Zabezpieczenie jest dobierane do mocy przyłącza. Żebyś mógł bezstresowo ładować 32A to musisz mieć zabezpieczenie minimum 40A, a to oznacza przyłącze rzędu 23kW lub większe. Co też zresztą mocno polecam.

ihmoteb

Nowy na Forum
Mhm,
1. Czyli żeby ładowac tą ładowarka jednofazowa 7kw muszę zrobić zabezpieczenie na 40 A i przyłącze ok 23kw? To takie minimum tak?
2. To co polecacie na tą chwilę? Najmocniej i najbezpieczniej?

vwir

Pionier e-mobilności
1. Czyli żeby ładowac tą ładowarka jednofazowa 7kw muszę zrobić zabezpieczenie na 40 A i przyłącze ok 23kw? To takie minimum tak?
Tak. Wtedy zostaje 8A na tej samej fazie na inne sprzęty. Więc staraj się zrobić instalację w domu tak, żeby już za dużo na niej nie było podpięte (8A to 1800W, czyli czajnik lub suszarka na tej samej fazie już może wywalić zabezpieczenie).

To co polecacie na tą chwilę? Najmocniej i najbezpieczniej?
Mobilne (w sensie nie wallbox)? Khons: https://allegrolokalnie.pl/oferta/n...2kw-typ-2-3fazy-wifi-bt-app-5m?rep=1081608337

Nawet przy wersji 22kW nie ma sztywnego kabla, a będzie zakupem przyszłościowym. Nawet gdy kiedyś zmienisz samochód to nadal będzie wykorzystywała pełnię jego możliwości.

ihmoteb

Nowy na Forum
Tak. Wtedy zostaje 8A na tej samej fazie na inne sprzęty. Więc staraj się zrobić instalację w domu tak, żeby już za dużo na niej nie było podpięte (8A to 1800W, czyli czajnik lub suszarka na tej samej fazie już może wywalić zabezpieczenie).

Mobilne (w sensie nie wallbox)? Khons: https://allegrolokalnie.pl/oferta/n...2kw-typ-2-3fazy-wifi-bt-app-5m?rep=1081608337

Nawet przy wersji 22kW nie ma sztywnego kabla, a będzie zakupem przyszłościowym. Nawet gdy kiedyś zmienisz samochód to nadal będzie wykorzystywała pełnię jego możliwości.
Tutaj chodziło co polecacie zanim przerobie instalacje czyli: 3 fazy moc przyłączeniowa 12,5kw? Czym najlepiej ładowac?

Ev3

Pionier e-mobilności
Tutaj chodziło co polecacie zanim przerobie instalacje czyli: 3 fazy moc przyłączeniowa 12,5kw? Czym najlepiej ładowac?
Normalnie, cegłą którą dostaniesz z autem.
Możesz też kupić evse siłowe na przyszłość i tymczasowo podłączyć je do gniazda 230V przejściówką, obniżając moc ładowania do 10 A, efekt będzie podobny.

Przy małej baterii w Dacii nie inwestowałbym w nic innego, poza solidnym gniazdem 16A 230v.

Przez noc i tak się naładuje, a w razie rzadkiej potrzeby szybkiego uzupełnienia, możesz skorzystać z DC awaryjnie.
Dzieciaki moje ładują swoje Dacie tylko z 230v, przez rok może raz przydałoby się szybciej.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Bez przesady z tymi mocami umownymi, to nie jest też tak, że jak się chwilowo przekroczy amperaż bezpiecznika, to go od razu wywala. Na dzień dobry jest próg 113% niezadziałania, potem do 145% jeszcze może niezadziałać w zależności od egzemplarza, i w tym zakresie jest wyzwalacz termiczny, który wywala ze zwłoką zależną od przeciążenia.

Auto też będzie ładowane albo w nocy, albo gdy będzie fotowoltaika, która będzie za bezpiecznikiem głównym. Nie ma się co zabezpieczać na pobór wszystkich sprzętów na cztery fajerki i jeszcze ładowanie auta i jeszcze brak produkcji fotowoltaiki.

12,5 kW to jest minimum na 3x25A na północy kraju, na południu przyjmują min. 14 kW. Co do zasady mnoży się 3 fazy razy napięcie trzy amperaż bezpiecznika. Jak moc umowna jest większa, to dają następny bezpiecznik w typoszeregu. I to jest fizyczny limit.
Dowiedziałbym się od ilu kW umownych twój OSD daje 3x32 A, przeliczył ile trzeba dopłacić względem 12,5 kW, zastanowił czy nie polecić elektrykowi zostawić mniej obciążone obwody na jednej fazie, czy nie zadowoli mnie ładownie z mocą ok. 5 kW, czy nawet 3,6 kW zamiast 6,6 kW i wtedy podjął decyzję. Powyżej 3x32 A w domu, który był wcześniej jednofazowy nie ma moim zdaniem żadnego sensu. 3x25 A może wystarczyć, a zamówić większą moc zawsze można. Instalacje zrobiłbym z myślą o 32 ale w energetyce zamówiłbym raczej 25. W garażu gniazdo siły 32 i redukcję.

Last edited:

ihmoteb

Nowy na Forum
No i mam tak namieszane 🤷 chyba zostanę przy ładowarce Zencar zmniejsze jej ładowanie na 20A gniazdo 32. Może przy wymianie zegara przez Tauron zrobią mi większe zabezpieczenie niż teraz mam 25A