Nowa ustawa a taryfy G

JareG

Pionier e-mobilności
Ludzie dookoła mają studnie głębinowe, więc chyba aż tak źle z wodą nie jest, tyle że może być głęboko.
Jak dla mnie to musisz znaleźć miejscową firmę geologiczna, najlepiej z odpowiednim sprzętem :D a oni powinni wiedzieć, skąd wyrwać stosowne mapy z warstwami wodnymi.
To jest BYŁE torfowisko, więc się buduje, tyle że na palach, dochodzących do twardszych struktur.
Osobiście znam jeden przypadek gościa, który kupił działkę położoną dokładnie na byłym torfowisku (ale nikt mu tego nie powiedział). W efekcie musiał cały torf wywieźć, i dosypać zamiast tego piasku etc. Chyba cenowo wyszła druga chałupa w stanie surowym 🤣 Nie wiem dlaczego nie zabawił się w Szymona Palownika :D
PS. Wiesz o tym, że były torf może się zapalić, i potrafi jarać się latami?

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
Dodam że przed zabudowa mojej wsi woda w stawkach byla i rzeczki mialem i fontanny .Teraz nowe domy poprzecinaly naturalne cieki wodne i jak pompuje to wody brak SUSZA
Dlatego ja specjalnie szukałem dziczy, coby mnie opisana wyżej cywilizacja nie dopadła. Ale ostatnio coś się w okolicy zmienia, chyba bliżej miasta nie ma już gruntów w ciekawych cenach albo co.. zaczynam coraz częściej myśleć nad poszukaniem kolejnej dziczy.

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Osobiście znam jeden przypadek gościa, który kupił działkę położoną dokładnie na byłym torfowisku (ale nikt mu tego nie powiedział). W efekcie musiał cały torf wywieźć, i dosypać zamiast tego piasku etc.
No tak - to jest drugi sposób oprócz pali.
I coś takiego ludzie też tu robili.
Ale nad morzem większość terenów właśnie na torfie leży, więc wyboru zbytnio nie masz.