Nowa ustawa a taryfy G

tokwi

Pionier e-mobilności
Rozbudowa instalacji normalnie nie powinna zmienić sposobu rozliczania dla starych prosumentów.
Decyduje data pierwszego wprowadzenia prądu w danej lokalizacji & przez tą samą osobę.
Niektóre zakłady robią to Aneksem, ale niektóre wymagają nowej umowy.
I tu jest kruczek, bo niby domyślnie rozliczanie jest/powinno być na starych zasadach, ale na wniosek starego prosumenta istnieje możliwość zmiany na nowe. Dlatego trzeba dokładnie czytać, co tam podsuwają do podpisu.

O opłacalności inwestycji nie decydują jednak tylko modele rozliczeń, ale ceny. Może przy dokładaniu paneli lepiej dodać wschód oraz zachód i wypłaszczyć krzywą produkcji - podbić tam gdzie spodziewamy sie wzrostu cen. Taka rozbudowa nie przekroczy deklarowanych mocy, a zwiększy produkcje w szczycie porannym i popołudniowym.
Bronek, ale panele są nudne. Może turbina :)?

nnnnn

Pionier e-mobilności
O opłacalności inwestycji nie decydują jednak tylko modele rozliczeń, ale ceny. Może przy dokładaniu paneli lepiej dodać wschód oraz zachód i wypłaszczyć krzywą produkcji - podbić tam gdzie spodziewamy sie wzrostu cen. Taka rozbudowa nie przekroczy deklarowanych mocy, a zwiększy produkcje w szczycie porannym i popołudniowym.
Bronek, ale panele są nudne. Może turbina :)?
Na razie rozliczenia mamy miesięczne ze średniej, od 2024 mamy mieć godzinowe (!) co już bardziej będzie pokazywało realność produkcji.

Ja chętnie dołożyłbym turbinę najlepiej pionową ale ceny zabijają.

PePeL

Zadomawiam się
Na razie rozliczenia mamy miesięczne ze średniej, od 2024 mamy mieć godzinowe (!) co już bardziej będzie pokazywało realność produkcji.

Ja chętnie dołożyłbym turbinę najlepiej pionową ale ceny zabijają.
Podeślesz na co patrzysz? Po wklepaniu w googla wyskakuje 9kW za 4000, ale może tam nie ma całego oprzyrządowania?

Bronek

Pionier e-mobilności
Fakt panele są juz passe . Turbina ciekawa bo sie rusza. Jakby ją wpiąć ?? Moc instalacji licza po panelach , choć falownik też ma tylko 10 kW przepustowości .
Gdybym trafił na otwarty umysł instalatora ??? jestem gotów peksperymentować .

PS Pojutrze będą mi wiercić w poszukiwaniu wody ( 3cia próba, poprzednie to robili dziwni ludzie ) . Dziwni bo 10 dni szlamówką atakowali . Cały dzień trzydziestolatek 50 latek na zmianę ciągnąneli za linę jak w średniowieczu . Dostali na flaszkę i paliwo bo mi ich żal było .

nnnnn

Pionier e-mobilności
Na razie to po internecie i YT czytam/słucham.

Tutaj np końcowe wyliczenia:
"Ponieważ najczęściej do celów przydomowych wykorzystywane są elektrownie o mocach od 500 W do 2 kW wybierzemy dla przykładu średni model 1kW. Całkowite koszty urządzenia zamykają się w kwocie 6500 zł. Koszt montażu w tym wypadku można pominąć, ponieważ wiatrak jest przeznaczony do samodzielnej instalacji przez użytkownika. Zakładamy, że wiatrak będzie zamontowany w przeciętnych warunkach wietrzności i będzie wytwarzał 1/3 swojej mocy znamionowej czyli około 300 W. Zakładamy, że cała energia zostanie wykorzystana na własne, bieżące potrzeby odbiorcy. Przyjmiemy koszt zaoszczędzonej energii na 0,50 zł/kWh. Stąd wynika, że przedmiotowy wiatrak wyprodukuje 300 W x 24 h x 365dni = 2628000 Wh = 2628 kWh rocznie. Czyli rocznie zaoszczędzi 2628 kWh x 0,50 zł/kWh = 1314 zł (ponad 100 zł mniej z rachunku za energię elektryczną miesięcznie). Z powyższego mamy: 6500 zł/1314 zł = 4,95, zwrot w 5 lat."

Moja lokalizacja to szczyt wzniesienia więc wieje mi prawie 8 miesięcy w roku brak zabudowy dokoła, brak drzew.

Cav

Pionier e-mobilności
PS Pojutrze będą mi wiercić w poszukiwaniu wody ( 3cia próba, poprzednie to robili dziwni ludzie ) . Dziwni bo 10 dni szlamówką atakowali . Cały dzień trzydziestolatek 50 latek na zmianę ciągnąneli za linę jak w średniowieczu . Dostali na flaszkę i paliwo bo mi ich żal było .
Co znaczy "atakowali szlamówką"?
Chodzi o to, że przez 10 dni wiercili w ciemno w różnych miejscach z nadzieją że trafią w żyłę wodną?

nnnnn

Pionier e-mobilności
Fajne założenie ;)
z turbiny 1kw to 24 po 300 albo 8 po 900. Również zakładam że to nie realne założenia. Ciekawe jaka jest żywotność takiej turbiny, łożysk i łopatek. Poszukam w necie może ktoś udostępnia dane z produkcji przydomowej turbiny o mocy 2-3 kwp.