Nowe ceny energii

Michal

Moderator
A żeby się tam dodzwonić... No nic sprubuje może kiedyś, dzięki!

Bronek

Pionier e-mobilności
A propos ...uwazajcie na telefony z propozycjami stałej taryfy np na 2 lata . Ponownie np w Energa sie pojwila taka akcja . Mają dane nawet o fotowoltaice i jest pytanie o koszt jej zainstalownia itd..
30 minut temu do żony +48 58 770 35 16

vwir

Pionier e-mobilności
A żeby się tam dodzwonić... No nic sprubuje może kiedyś, dzięki!
Ja załatwiłem mailowo to potem oddzwonili. Z tego co pamiętam to na ogólny adres PGE, a nie jakiś specyficzny dla lokalizacji. Można tez przez ten śmieszny portal klienta.

gim-kg

Pionier e-mobilności
@Michal nie wiem jaki masz licznik, u mnie (Energa) mogę zasymulować każdą taryfę w poprzednim dowolnym okresie i na tej podstawiE wybrać która jest najlepsza dla mnie. Ja wybrałem G12W, ale zobaczę czy nie zmienię. Niestety zmiana bezpłatna tylko raz na rok.

Michal

Moderator
Licznik ma małe znaczenie, bo w PGE nadal jesteśmy w epoce kamienia łupanego i nie ma nawet zdalnych odczytów, nie wspominając już o dostępie do danych online... Dane które podaje bazują na spisywaniu licznika :p

sd tosia

Posiadacz elektryka
@Michal nie wiem jaki masz licznik, u mnie (Energa) mogę zasymulować każdą taryfę w poprzednim dowolnym okresie i na tej podstawiE wybrać która jest najlepsza dla mnie. Ja wybrałem G12W, ale zobaczę czy nie zmienię. Niestety zmiana bezpłatna tylko raz na rok.
Jak zrobić takie symulacje? Bo uśrednianie zużycia poza-samochodowego przez całą dobę to trochę mało dokładne jest przy założeniu że auto ładowane tylko nocami. Mało dokładne zdaje się...

Bronek

Pionier e-mobilności
W Enegii to dziala w ten sposób że na e liczniku na www. , podajesz w okienku/ w okienkach ceny za 1 kwh w strefach i taryfach G11; 12; 12w; 12r..
. Mogą byćto wartosci zbliżone do rzeczywistych m/w i np te co podaje sprzedawca , bo to tylko dla porównania.
Wtedy wyliczy Ci ile zapłacisz w kazdej taryfie przy swojej strukturze zużycia. Owszem w G11 nikt nie przestrzega godzin , ale na upartego przed zmianą taryfy mozna sobie jeden miesiąc reżim wprowadzić
Oczywiscie o ile masz w liczniku zdalny odczyt i ten robiony np co 60 minut
I to obojetnie czy prosument czy użytkownik

gim-kg

Pionier e-mobilności
Wchodzę na stronę: https://mojlicznik.energa-operator.pl/dp/
tam zakładasz konto i masz dostęp do danych licznika. Jest tam coś takiego jak symulacja, gdzie podajesz ile kosztuje kWh w danej taryfie i wychodzi ci symulacja. Gdy zmieniałem taryfę tak to u mnie wyglądało.

Attachments

• F92A3523-CFF5-4B94-9DAF-0853922549D4.jpeg
    F92A3523-CFF5-4B94-9DAF-0853922549D4.jpeg
    706,3 KB · Liczba wyświetleń: 74

Michal

Moderator
Pisałem już, że PGE jest do dupy? Bo jest strasznie do dupy :/

consigliero

Pionier e-mobilności
Ale ma rozliczanie międzyfazowe. Licznik nie jest tak do końca do dupy, tylko my jako użytkownicy mamy do niego słaby dostęp. Jak zwiększałem instalację PV to dołożyłem smart meter aby mieć więcej danych i mam. Można sobie zobaczyć zużycie w każdym dniu w jakich godzinach jest go dużo, ale mam problem z wysterowaniem pompy ciepła aby działała w tanich godzinach. Sterownik wymaga aktualizacji aby prawidłowo działały harmonogramy a z powodu problemu z układami nie ma zapasów u producenta, a podczas aktualizacji może się on uwalić i będzie zimno. Radzą czekać do wiosny, tym samym drugą zimę spędzę na optymalizacji tego co mam. PGE ma liczniki Otus i można z nich też dużo odczytać ale stojąc przy szafie i klikając