Nowy cennik greenway -12.2023

KrzysztofFly

Moderator
No ale to wtedy powinno być szybkie do wychwycenia - wystarczą różne kody zniżkowe per konto w EV klub, a tam tylko jedno konto per pojazd.
Nawet gdyby kody EV Klub były unikatowe, to mając dziesięć adresów email stworzonych do założenia dziesięciu kont w GW, pozwoli także założyć dziesięć kont w EV Klub. Więc dla chcącego nic trudnego, a weź pod uwagę, że niektórzy potrafią kwitnąć po kilka godzin pod Lidlem aby za darmo naładować samochód.

pmlody

Pionier e-mobilności
Nawet gdyby kody EV Klub były unikatowe, to mając dziesięć adresów email stworzonych do założenia dziesięciu kont w GW, pozwoli także założyć dziesięć kont w EV Klub. Więc dla chcącego nic trudnego, a weź pod uwagę, że niektórzy potrafią kwitnąć po kilka godzin pod Lidlem aby za darmo naładować samochód.
To si skończy jak z okresem próbnym na platformach streamingowych.

Pepek

Posiadacz elektryka
No ale to wiadomo, że za mało, ja miałem na myśli, że powinny mieć kod zniżkowy tylko zweryfikowane konta w EV klub, takie gdzie podajesz dane pojazdu. Wtedy na dany pojazd można by mieć tylko 1 zniżkę na m-c i to by już jakoś utrudniło takie cebularstwo. Jeżeli tak nie będą ograniczać, to już ich sprawa, ale w naszym pięknym kraju to właśnie proszenie się o naciąganie.

KrzysztofFly

Moderator
No ale to wiadomo, że za mało, ja miałem na myśli, że powinny mieć kod zniżkowy tylko zweryfikowane konta w EV klub, takie gdzie podajesz dane pojazdu. Wtedy na dany pojazd można by mieć tylko 1 zniżkę na m-c i to by już jakoś utrudniło takie cebularstwo. Jeżeli tak nie będą ograniczać, to już ich sprawa, ale w naszym pięknym kraju to właśnie proszenie się o naciąganie.
To by mogło zadziałać w ten sposób z usługą Plug&Charge, a tak to oni nie weryfikują Twojego samochodu z kontem w aplikacji i przypisaną do tego konta kartą RFID. Co nie znaczy, że nie wiedzą ;).

luki

Pionier e-mobilności
Wiedzą, wiedzą. Mają chociażby MAC adres samochodu. Więc widzą, że jeden samochód ładuje się na kilka kont, tak samo w drugą stronę - widzą że na jedną kartę ładuje się kilka samochodów

KrzysztofFly

Moderator
Co nie znaczy, że nie wiedzą ;).
Wiedzą, wiedzą. Mają chociażby MAC adres samochodu. Więc widzą, że jeden samochód ładuje się na kilka kont, tak samo w drugą stronę - widzą że na jedną kartę ładuje się kilka samochodów
To właśnie na końcu napisałem, jednak na razie nic z tym nie robią. Ciekaw jestem czy byłaby z ich strony jakaś reakcja, gdyby z jednego konta/karty codziennie ładowało się kilka samochodów, oczywiście nie w tym samym czasie. W sumie w tej chwili konto GW powiązane jest z kierowcą a nie z samochodem. Druga rzecz, że w przypadku ładowania na AC raczej ich stacje nie mają informacji z samochodu.

vwir

Pionier e-mobilności
Niektóre marki dzielą te same adresy MAC na wiele samochodów. Co jest zresztą problemem przy autocharge.

Vidia

Nowy na Forum
A mnie zastanawia kwestia o której nie znalazłem żadnej informacji. Czy współdzielenie konta w roamingu może zadziałać ? Tzn. Bierzemy abonament w kilka osób, dzielimy kwotę i uruchamiamy ładowanie wtedy kiedy zachodzi potrzeba. Wiadomo, że nie każdy robi codziennie kilkuset kilometrowe trasy.

Od niedawna jestem zelektryfikowany (Tesla Model 3 LFP 2021) więc może moje pytanie wyda się niestosowne. Nie mniej jednak dywaguje w głowię czy istnieje możliwość uruchomienia zdalnie dowolnej ładowarki z dowolnie podpiętym autem.

STMS

Pionier e-mobilności
Czy współdzielenie konta w roamingu może zadziałać ? Tzn. Bierzemy abonament w kilka osób, dzielimy kwotę i uruchamiamy ładowanie wtedy kiedy zachodzi potrzeba. Wiadomo, że nie każdy robi codziennie kilkuset kilometrowe trasy.

Od niedawna jestem zelektryfikowany (Tesla Model 3 LFP 2021) więc może moje pytanie wyda się niestosowne. Nie mniej jednak dywaguje w głowię czy istnieje możliwość uruchomienia zdalnie dowolnej ładowarki z dowolnie podpiętym autem.
technicznie tak ale to jest łamanie regulaminu GW - 1 abonament = 1 kierowca wg ich regulaminu