Nowy cennik GreenWay od 01.11.2022

cooler

Pionier e-mobilności
Tak się zastanawiam czy to już koniec podwyżek czy dopiero początek... Już teraz poza domem jazda wychodzi cenowo jak na w miarę oszczędnej benzynie, a po podwyżkach to na trasy już finansowo ratuje tylko elektryczność zabrana w podróż z domu, powrót już w standardowej cenie benzyny. I dzięki temu jeszcze jest nico taniej oraz samochód jest młody i bezpieczny, ale jednak mi nie tylko o to chodziło. Ja liczyłem że mocno zaoszczędzę na paliwie.

Pamiętajmy też że w cenie paliwa jest cała masa podatków (np drogowy), akcyz itp, więc jak dołożą je w przyszłości do ceny prądu dedykowanego do ładowania to się szybciutko przeprosimy z ICE.

W USA już teraz 35% posiadaczy elektryków następny samochód kupują ICE (czyli 1/3 jednak stwierdza że to nie działa. A to i tak jest ta bardziej awangardowa część społeczeństwa jak inżynierowie, eco świry etc. Reszta elektryka nawet kijem nie ruszy.
Czarno to widzę :(
Pamiętajcie że pesymista to dobrze poinformowany optymista, podałem scenariusze kiedy się ta zabawa nie będzie opłacać. Jest parę ICE które w cenie 3/Y mają i mocne oszczędne silniki i dobre wyciszenie oraz wykonanie.

Bronek

Pionier e-mobilności
Z elektrykami jak z jedzeniem.
Gdy masz ogródek to masz warzywa, może jaja i kurki? ( fotowoltaika) i jest taniej
Jak wperdzielasz żarcie śmieciowe to jest tanio ( to właśnie te śmieciowe stare / zwykłe / mułowata pierdzące ICE).
Chcesz zdrowo, dobrze i komfortowo a do tego przyjemnie, to trzeba mieć i ogródek i kupować w Delikatesach, jeść tam gdzie bywa i dobrze ale i drogo.
Tak to się porobiło z EV
ICE to parówki.

gim-kg

Pionier e-mobilności
... Już teraz poza domem jazda wychodzi cenowo jak na w miarę oszczędnej benzynie…
Tak, ale porównaj spalanie ICE o podobnej mocy silnika.
Poczekajmy do stycznia kiedy wróci akcyza i podatek do standardowych wartości. Wtedy będziemy porównywać.

solik

Pionier e-mobilności
Ja liczyłem że mocno zaoszczędzę na paliwie.
Tylko czy mial poprzedni samochod osiagi wersji LR? Jesli tak to pewnie jakies 3.0 R6 ktore nie spali 10l tylko 14-16l

Jak ktos jezdzil zwyklym dupowozem i mial 150KM to przecietny kompaktowy elektryk cenowo to porazka ale takim ID3 jezdzi mi sie zdecydowanie lepiej niz Audi A3 za sprawa napedu elektrycznego.

Last edited:

nabrU

Moderator
@cooler ta cenowa matematyka EV vs ICE nie jest taka prosta (co już @Bronek starał się wytłuszczyć).

Przy ICE nie masz wyjścia i lejesz benzynę czy diesla za cenę (w większości taką samą) jaką masz na stacji.
Przy EV jest wiele opcji zmniejszenia (abonamanety) czy nawet wyzerowania ceny 'paliwa' (PV, Bonnety, darmowe ładowarki w pracy czy gdzieś indziej itp) więc ta kosztowa matematyka będzie dla każdego inna.

Nie wspomnę o fakcie, że mnie EV się po prostu lepiej jeździ i jak czasami używam samochodów służbowych ICE w delegacji tak z przyjemnością wracam do mojego ID.3. Więc nawet jakbym miał płacić idealnie tyle samo za ekploatację EV co za ICE, wybiorę jazdę EV.

Last edited: