Nowy elektryk za 110tys zł

Raballach

Zadomawiam się
Dzień dobry.
Szukam elektryka dla siebie jako drugi samochód, bo mam duża nadwyżkę z fotowoltaiki (2,5tys kwh) i praktycznie mógłbym cały rok jeździć za darmo.
Raczej nastawiałem się na samochód za około 180 tyś max, z perspektywą kupna pod koniec tego roku.
Jednak, dostałem ofertę od Mazdy, na MX-30 Exclusive rocznik 2023, za 110k zł, (wliczone dopłaty, auto nowe, brak przebiegu).
No i mam dylemat. Mazdę mógłbym brać już teraz i jeździć. Jednak auto ma wiadome ograniczenia.
Robiłbym nim max. 100km dziennie i około 15-20 tyś km rocznie.
Jednak wolałbym raczej Teslę Y/3, no ale to dopiero za rok i pod warunkiem że nie podrożeją.
Chyba że jest coś konkretnego w okolicach 140k zł, lepsze niż Mazda?
Prosiłbym o jakieś opinie, czy w tej cenie warto brać Mazdę, (tylko wtedy nie zmienię auta przez minimum 3 lata) czy lepiej poczekać i dozbierać...
Mam spory dylemat...

The Tiger@

Zadomawiam się
Dlatego najlepiej elektryka kupić...służbowego ;)

carinus

Fachowiec
Sytuacja na rynku elektryków jest bardzo dynamiczna, nie można niczego zakładać co będzie za rok. Ja też kupiłem Leaf-a z myślą że będzie długo jedynym, a teraz ceny idą na łeb i szansa na zmianę autka jest bardziej realna. Wiem że potencjalnie stracę na sprzedaży obecnego, ale pocieszam się tym, że mogę kupić tez taniej nowszego. Zysk na oszczędności w eksploatacji cały czas rośnie, prąd mam już darmowy, instalacja PV się zamortyzowała.

Raballach

Zadomawiam się
Właściwie moją największą obawą jest właśnie wycena tego auta za 3-4 lata.
Bo może być tak, że najtańsze auta elektryczne będą miały wtedy zasięgi 5 razy większe niż ta Mazda i ona będzie niesprzedawalna, lub faktycznie będzie warta 50 tyś, albo mniej.
Z drugiej strony, może być też tak że UE zaraz wprowadzi wysokie cła na chińskie elektryki i ceny wszystkich elektryków sztucznie pójdą do góry.

The Tiger@

Zadomawiam się
Informacyjnie tylko chciałem poinformować, że prawdopodobnie zdecyduję się na Mazdę w najwyższej opcji wyposażenia, ze wszystkim co może mieć ta Mazda, za 120k brutto.
Dziękuję za wszystkie porady.
Można zamknąć temat (y)
Niech Tobie dobrze służy, a moc będzie zawsze z Tobą.

ELuk

Pionier e-mobilności
Informacyjnie tylko chciałem poinformować, że prawdopodobnie zdecyduję się na Mazdę w najwyższej opcji wyposażenia, ze wszystkim co może mieć ta Mazda, za 120k brutto.
Dziękuję za wszystkie porady.
Można zamknąć temat (y)
Słusznie cana za full dobra, a full konieczny jak się bierze auto na dożycie.
Jak będzie autem wokół komina to się sprawdzi. 👍