Nowy elektryk za 110tys zł

Raballach

Zadomawiam się
Dzień dobry.
Szukam elektryka dla siebie jako drugi samochód, bo mam duża nadwyżkę z fotowoltaiki (2,5tys kwh) i praktycznie mógłbym cały rok jeździć za darmo.
Raczej nastawiałem się na samochód za około 180 tyś max, z perspektywą kupna pod koniec tego roku.
Jednak, dostałem ofertę od Mazdy, na MX-30 Exclusive rocznik 2023, za 110k zł, (wliczone dopłaty, auto nowe, brak przebiegu).
No i mam dylemat. Mazdę mógłbym brać już teraz i jeździć. Jednak auto ma wiadome ograniczenia.
Robiłbym nim max. 100km dziennie i około 15-20 tyś km rocznie.
Jednak wolałbym raczej Teslę Y/3, no ale to dopiero za rok i pod warunkiem że nie podrożeją.
Chyba że jest coś konkretnego w okolicach 140k zł, lepsze niż Mazda?
Prosiłbym o jakieś opinie, czy w tej cenie warto brać Mazdę, (tylko wtedy nie zmienię auta przez minimum 3 lata) czy lepiej poczekać i dozbierać...
Mam spory dylemat...

eprom

Zadomawiam się
Przed chwilą znalazłem na stronie mazdy że od ręki jest dostępna w Warszawie za 120tys, rozumiem że na to się łapie sofinansowanie mój elektryk, opisane jako wyprzedaż rocznika 2023

eprom

Zadomawiam się
Nowy to max do 120tys ale widzę że nie ma zbytnio wyboru, jak używka to tak do 80tys, myślałem o i3 ale te cieniutkie koła mnie trochę przerażają, podoba mi się mazda mx30 ale coś mało opini a dużo ofert, ten zasięg by mi wystarczył i z tego co widzę za 80tys to jeszcze z gwarancją można kupić. Za używkę nie chcę dać więcej niż 80, bo i tak połowę z tego będę kredytował

eprom

Zadomawiam się
Nissan ma fajna ofertę na leafa, mając działalność mogę mieć przez 2 lata za 599zł netto miesięcznie a później odkupić lub oddać, wpłaty własnej nie ma gdyż jest dofinansowanie z mój elektryk 27tys. Ktoś może z tej oferty korzystał, wydaje się ciekawą propozycją jak na przetestowanie pierwszego elektryka. Ciekawe ile AC na takie nowe auto kosztuje.