No dobrze, oglądałem, macałem, przymierzałem się, pojeździć się nie dało bo miał wgrany soft z trybem 'Showroom'.
Najpierw kilka informacji do tych wszystkich Mietków co to 'wydaje mnie sie bo widziałem na youtube' na podstawie tego co mi się przewinęło tutaj i w innych miejscach:
- mechaniczny przycisk do świateł awaryjnych jest (awaryjne można włączyć i z przycisku i z tabletu)
- sterowanie szybami przez pasażerów z tyłu jest
- klamki w drzwiach są bardzo fajne, wyglądają świetnie i są wygodne w użyciu. Kawał żelastwa, aż się zdziwiłem że w dobie walki o każdy gram wagi zamiast czegoś plastikowego wrzucili taki odlew. Tu akurat design wygrał z ekonomią.
- manualne sterowanie kierunkami nawiewu z kratek jest dość... niekonwencjonalne. Kratki są pionowe (ciężko będzie o jakikolwiek uchwyt na telefon mocowany na kratce) a dźwigienka na pierwszy rzut oka nie jest przymocowana na stałe do kratki. Tak jakby była przypięta czymś w rodzaju dużej trytytki. Nie wygląda to źle, na pewno niespotykanie i to też raczej jest kwestia designu niż oszczędności.
- miejsce z przodu i z tyłu. Ok, nie jestem wysoki (170 cm), za kierownicą usadziłem się bardzo wygodnie (jest dużo wygodniej niż w moim Niro), za sobą byłem w stanie też usiąść wygodnie. Przy porównywalnym ustawieniu fotela było mniej miejsca między kolanami a oparciem fotela (około 4 cm w EX30 do około 7,5-8cm w Niro, które jest dłuższe o ponad 20 cm) ale podróżować by się dało. Dawno nie jeździłem z tyłu, swego czasu byłem kilka razy w Chorawcji Golfem i C-klasą, na pewno tu nie było dla mnie ciaśniej. Większym problemem był chyba wąski otwór tylnych drzwi. Dało się wsiąść ale musiałem kilka razy się przymierzyć żeby się nauczyć wsiadać (podobnie było jak miałem Hondę i przez pierwsze 2 tygodnie uczyłem się jak wsiadać do samochodu żeby nie walnąć łbem w słupek A

). 4 osoby po 180+ cm rzeczywiście mogą mieć niezbyt wygodnie ale chyba nie ma się tu co dziwić przy takich wymiarach samochodu.
- Bagażnik jest ok jak na tę klasę samochodu, trochę ponad 300 litrów. Frunk symboliczny.
- 'lastryko' na panelach to dodatkowa płatna opcja. Każda z tapicerek ma własny wzór paneli, których faktura też się różni. Ta prezentowana na pokazach to jasno niebieska tapicerka z 'lastryko', moim zdaniem najbrzydsza z dostępnych opcji ale z jakiegoś powodu ją promują. Wełniana jest pierwsza klasa. Pozostałe dwie - 'jeansowa' i zielona to połączenie materiału przypominającego sztuczną skórę ale bardziej miękkiego i delikatnego oraz dzianiny.
- jakość plastików jest różna ale nie ma tragedii. Na plus to absolutnie minimalna ilość piano black.
W sumie nazywanie EX30 suvem to trochę na wyrost, to raczej crossover bo na suva jest moim zdaniem zbyt niski. Opcjonalne felgi 20 cali wyglądają strasznie nienaturalnie, za bardzo wypełniają nadkola - osobiście chyba pozostałbym przy 19. Soft miał sporo poblokowanych funkcji ale wyglądał bardzo dobrze na pierwszy rzut oka. Chyba wszystkie kolory są mocno perłowe i wyglądają inaczej przy różnym oświetleniu - nie polecam zdawać się na zdjęcia tylko obejrzeć na żywo, choćby próbnik. Biały i żółty wydają mi się najfajniejsze. W tylnych drzwiach wydawało mi się że jest kratka na głośnik, przynajmniej tak to wyglądało, a podobno miał być tylko soundbar. To co mi najbardziej nie pasuje to mocno ograniczona personalizacja - nie znalazłem dokładnie takiej opcji jak bym chciał, albo czegoś nie da się dodać albo usunąć z konfiguracji, nawet za dopłatą.