Nowy miejski elektryk co wybrać

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Witam serdecznie.

Na zmiany przyszedł czas i Peugeot 208e zmienił właściciela. Porą poeksperymentować z czymś innym.
Był całkiem przyjemnym samochodem

Nasze pierwsze typu na auto dla żony.
Hyundai Kona 64kWh, PC, 11kW ładowarka.
albo
VW ID3 Wersja Pro 58kW bateria większa poza budżetem raczej
PC, ładowarka 11kW

Ktoś ma jakieś przemyślenia?
Peugeot miał nie zły zasięg ale... nawet do miasta przydał by się większy.
Serdecznie dziękuję za Wasze opinie.

cena 70~80tyś. Coś w okolicy 2021~2022 :) Budżet jest mięki. Ale Auto dla żony ma swoje prawa i wymagania.

Last edited:

zumech

Zadomawiam się
Witam serdecznie.

Na zmiany przyszedł czas i Peugeot 208e zmienił właściciela. Porą poeksperymentować z czymś innym.
Był całkiem przyjemnym samochodem

Nasze pierwsze typu na auto dla żony.
Hyundai Kona 64kWh, PC, 11kW ładowarka.
albo
VW ID3 Wersja Pro 58kW bateria większa poza budżetem raczej
PC, ładowarka 11kW

Ktoś ma jakieś przemyślenia?
Peugeot miał nie zły zasięg ale... nawet do miasta przydał by się większy.
Serdecznie dziękuję za Wasze opinie.

cena 70~80tyś. Coś w okolicy 2021~2022 :) Budżet jest mięki. Ale Auto dla żony ma swoje prawa i wymagania.
Witam.
Osobiście posiadam Peugeota E208 i zasadniczo to moja Pani go eksploatuje ,auto dosyć przyjemne ładne wnętrze tym bardziej że jest to wersja GT więc tapicerka przeszyta zieloną nitką podświetlenie kokpitu w multi kolorze licznik 3D i takie tam duperele ,niestety jest trochę ciasne i tak dla 2 osób to nawet nawet no może małe dzieci z tyłu . Jeżdżę praktycznie za darmo bo mam nadprodukcję z fotowoltaiki a i w pracy mam darmową ładowarkę ,co do apetytu na energię to w lecie jest bajka ale w zimie to średnia z takich wyjazdów do pracy i na zakupy waha się na poziomie 23kw 100km ,fakt jest taki że jest dosyć żwawe więc coś za coś .Niestety muszę też powiedzieć o wadach ,jest to auto nie dopracowane posiada wiele niedoróbek szczególnie programowych ale i też konstrukcyjnych ,serwis bardzo drogi ,ceny części z kosmosu (za jedną spinkę plastikową żądają 18 zł)i jak patrzę ile ich stoi na serwisie to mam wrażenie że jest naprawdę coś na rzeczy .Gdybym miał coś doradzić to pewnie patrzeć w stronę nissana lub toyoty

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Witam.
Osobiście posiadam Peugeota E208 i zasadniczo to moja Pani go eksploatuje ,auto dosyć przyjemne ładne wnętrze tym bardziej że jest to wersja GT więc tapicerka przeszyta zieloną nitką podświetlenie kokpitu w multi kolorze licznik 3D i takie tam duperele ,niestety jest trochę ciasne i tak dla 2 osób to nawet nawet no może małe dzieci z tyłu . Jeżdżę praktycznie za darmo bo mam nadprodukcję z fotowoltaiki a i w pracy mam darmową ładowarkę ,co do apetytu na energię to w lecie jest bajka ale w zimie to średnia z takich wyjazdów do pracy i na zakupy waha się na poziomie 23kw 100km ,fakt jest taki że jest dosyć żwawe więc coś za coś .Niestety muszę też powiedzieć o wadach ,jest to auto nie dopracowane posiada wiele niedoróbek szczególnie programowych ale i też konstrukcyjnych ,serwis bardzo drogi ,ceny części z kosmosu (za jedną spinkę plastikową żądają 18 zł)i jak patrzę ile ich stoi na serwisie to mam wrażenie że jest naprawdę coś na rzeczy .Gdybym miał coś doradzić to pewnie patrzeć w stronę nissana lub toyoty
ja mimo wszystko bardzo dobrze wspominam P208e, po przyzwyczajeniu się do nieintuicyjnego infotainmentsu da radę żyć z nim(nie ma co klikać), Nawet zimą nie było źle, Pompy ciepła mają chyba w standardzie, co powinno być obowiązkowe w każdym aucie które kosztuje powyżej 100tyś. Wygląd, prowadzenie było bardzo na plus. Dynamika...to jednak tragedia. Chyba, że jedziemy latem po suchej drodze.
Jeśli miał bym komuś polecić lub nie. To w cenach które są na rynku to nie ma lepszego samochodu niż P208e. Rynek wtórny wycenił go niesamowicie uczciwie. I to jest świetny elektryk w takim budżecie.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
mam po drodze 2 ładowarki Tesli jako sugerowane przez ABRP, jaka cena w Niemczech jest z członkostwem i bez?

zibizz1

Pionier e-mobilności

Attachments

• Screenshot_20250118-221740.Tesla.png
    Screenshot_20250118-221740.Tesla.png
    201,3 KB · Liczba wyświetleń: 26

KrzysztofFly

Moderator
mam po drodze 2 ładowarki Tesli jako sugerowane przez ABRP, jaka cena w Niemczech jest z członkostwem i bez?
Daj namiar na te SuC, to Ci sprawdzę.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
dziękuje, wystarczył screen, widzę proporcje. Nie opłaci się być członkiem jeśli nie bedę za bardzo korzystać. Na 2 ładowania to kompletnie nie ma sensu.

nabrU

Moderator
dziękuje, wystarczył screen, widzę proporcje. Nie opłaci się być członkiem jeśli nie bedę za bardzo korzystać. Na 2 ładowania to kompletnie nie ma sensu.

Ceny na SuC są różne, dlatego Krzysztof poprosił o lokalizacje i wtedy podamy Ci konkretną cenę.
Co do subskrypcji, jeśli masz SuC w rejonie lub po trasach które jeździsz, to może się subskrypcja opłacić.

Rzeczywiście, Ty też jesteś moderatorem. I bardzo dobrze - odpowiednia osoba.
No właśnie nie zakumałem o co chodzi, ale już widzę, ze VIN zniknął ;)