tokwi

Pionier e-mobilności
Widzisz, u nas w PL … 😁
A na powaznie… to powinny byc dwa podpisy i obnizona faktura od dealera na uzytkownika i juz.
Urzędnicy by sie zanudzili - stojąc tak nad Twoim wnioskiem z pieczątką „approved” przez conajmniej 3 miesiące ;-)

A na poważnie, co oni przez 3 miesiące chcą weryfikować, skoro na tacy dostarczasz wszystko nawet wydruki danych rejestrów publicznych, które każą drukować, choć sami mogą sprawdzić. Rozumiem chyba trochę Elona, że mierzi go taka administracja.

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Nie martw się o fundusz tylko o siebie.
Już tłumaczę: Wystarczy że twój weksel in blanco „zniknie” i trafi w cudze ręce to możesz być ugotowany do końca życia. A jak masz kartę dużej rodziny to i dzieci mogą spłacać roszczenie, którego kwotę oszust wpisze w puste pole. Bez dyskusji!
Przerabiałeś w praktyce?

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Dokładnie.
Był tutaj grant na instalację EVSE domowego (500 GBP). Wszystko ogarniał mi instalator.
Był grant na EV, odejmowany automatycznie od ceny auta przez dealera (poniżej z cennika ID.3 z 2020):

Jest teraz grant na instalację np. pomp ciepła zamiast 'kopciuchów' (podobna kwota co dopłata za EV w PL bo 7500 GBP) i wszystko ponownie ogarnia instalator (bez wniosków, weksli, dodatkowych dokumentów - potrzebne jedynie świadectwo energetyczne na dom):

View attachment 24559

A w 40 milionowym kraju z jedną z najszybciej wzrastających gospodarek w Europie się nie da od lat nic zmienić w tej dziedzinie. Dalej wniosek, znaczek skarbowy, notariusz, weksel, milion załączników a potem czekaj miesiącami może kasę zwrócą. Zapomniałem o najważniejszym: naklejce na samochód i zgłoszeniu o 'zakończeniu przedsięwzięcia' (tak to się chyba nazywało) :ROFLMAO:. Ręce opadają jak się na to patrzy z zewnątrz :cry:
Mnie dotacje na fv też ogarniał instalator, natomiast weksle to wymysł UE, a nie Polski.

gibki64

Nowy na Forum
Wystawiłem wniosek w poniedziałek - osoba fizyczna, zakup za gotówkę. Nie widzę we wniosku opcji, żeby dodać taki weksel jako załącznik itp. Czy jest on wymagany w przypadku zakupu za gotówkę przez osobę fizyczną?

luk49696

Posiadacz elektryka
Wystawiłem wniosek w poniedziałek - osoba fizyczna, zakup za gotówkę. Nie widzę we wniosku opcji, żeby dodać taki weksel jako załącznik itp. Czy jest on wymagany w przypadku zakupu za gotówkę przez osobę fizyczną?
Weksel nie jest wymagany do wniosku. Będzie wymagany przy zawieraniu umowy przed uruchomieniem środków.

nabrU

Moderator
Mnie dotacje na fv też ogarniał instalator, natomiast weksle to wymysł UE, a nie Polski.

Zabezpieczenie to być może wymóg UE, problem w tym że (z tego co rozumiem) w Polsce zdecydowano się na zabezpieczenie w postaci weksla. Właśnie przejrzałem sobie zasady francuskich, hiszpańskich i portugalskich grantów i nigdzie weksla nie znalazłem.

Jakby ktoś miał wątpliwości to hiszpańskie i portugalskie 'how to' poniżej (w oryginale):

mattmd

Zadomawiam się
Zabezpieczenie to być może wymóg UE, problem w tym że (z tego co rozumiem) w Polsce zdecydowano się na zabezpieczenie w postaci weksla. Właśnie przejrzałem sobie zasady francuskich, hiszpańskich i portugalskich grantów i nigdzie weksla nie znalazłem.

Jakby ktoś miał wątpliwości to hiszpańskie i portugalskie 'how to' poniżej (w oryginale):

Dokładnie jakąś symugestia że weksel in blanco to wymóg uni jest kompleta bzdura.
Unia tylko wymaga zabezpieczenia a że polska wybrała sposób rodem z chwilówek to już wynika z poziomu naszych urzędników- zreszta w ogóle widac to pp tym programie że to jeden wielki zart jakby się na tym zastanowić.
Nawet 1.6mld złotych nie umiał rozdać co za banda nieudaczników

micmisio

Zadomawiam się
Kolejny hicior:
Jeśli wnioskujący nie ma z żoną/mężem rozdzielności majątkowej, zostanie poproszony o podanie dochodu wraz z małżonkiem, tj. sumy dochodów. (...) Co istotne, w takiej sytuacji drugi z małżonków nie będzie już mógł ubiegać się o dopłatę w programie NaszEauto. (!!!)