Opony wielosezonowe - doświadczenia

ypl

Pionier e-mobilności
Oczywiście.
Ale przecież TYLKO taka wykaże jakieś przewagi zimą, a o to Ci przecież chodziło, czyż nie?

Czyli inne zimówki w ogóle nie mają żadnego sensu w naszych warunkach.

Ja również.
I żeby wiedział, że zwykła zimówka wcale nie będzie zasadniczo lepszą zimą od całorocznej.
No nie, w naszych warunkach moim zdaniem na zimę najlepszym wyborem będzie opona
Continental WinterContact TS 860European winter tire

lub inna tego typu opona, lub opona całoroczna zimowa. Na lato zdecydowanie letnia opona premium, zimowa całoroczna będzie bardzo mocno odstawać.

KRA

Fachowiec
Tak sobie popatrzyłem jeszcze na tego goodyeara wspomnianego tutaj jak wypada w testach

Dużo dłuższa droga hamowania tego goodyeara na suchym od letniej opony, droga hamowania na poziomie opony zimowej, teraz pomyśl jakie parametry ma ten goodyear latem w temperaturze 25 stopni albo wyższej. Są tacy co jeżdżą na zimowych latem, powodzenia. Akurat latem zazwyczaj warunki sprzyjają do szybszej jazdy. Z tego wszystkiego wniosek jest taki, że jeszcze sensowność jakaś jest żeby latem jeździć na letnich, a jesień i zimę na całorocznych.
Nie do końca rozumiem czemu patrzysz na test opony całorocznej z 2018 roku jak Goodyear Vector 4 Seasons Gen 2 już dawno nie jest w sprzedaży i od lat jest dużo poprawiona Generacja 3. Dla mnie osobiście w lecie największym problemem jest hamowanie na mokrej nawierzchni bo tam jest długi dystans który jest najbardziej krytyczny w letnich warunkach. Owszem, wielosezonowa jest pewnym kompromisem i ma gorsze parametry niż najlepsze letnie opony ale to są bardzo małe różnice dla mnie nie warte ryzykowania w zmiennej pogodzie jaką mamy w Polsce bo chcąc oponę idealną musiałbyś w temperaturach jakie mamy od paru dni jeździć na zimówce lub.... wielosezonowej a jak się ociepli od jutra już na letniej.

ypl

Pionier e-mobilności
Nie do końca rozumiem czemu patrzysz na test opony całorocznej z 2018 roku jak Goodyear Vector 4 Seasons Gen 2 już dawno nie jest w sprzedaży i od lat jest dużo poprawiona Generacja 3. Dla mnie osobiście w lecie największym problemem jest hamowanie na mokrej nawierzchni bo tam jest długi dystans który jest najbardziej krytyczny w letnich warunkach. Owszem, wielosezonowa jest pewnym kompromisem i ma gorsze parametry niż najlepsze letnie opony ale to są bardzo małe różnice dla mnie nie warte ryzykowania w zmiennej pogodzie jaką mamy w Polsce bo chcąc oponę idealną musiałbyś w temperaturach jakie mamy od paru dni jeździć na zimówce lub.... wielosezonowej a jak się ociepli od jutra już na letniej.
Gen2 bo taka została tutaj wymieniona parę postów wyżej. Moją intencją nie jest nikogo na siłę przekonywać, poszukałem z ciekawości bo kilkukrotnie ten goodyear był tu podawany jako bardzo dobra opona. Myślę, że wyczerpaliśmy dość mocno temat jest wiele linków do testów w różnych warunkach w różnych temperaturach, więc każdy może wybrać wedle własnych kryteriów. Jak ktoś ma jeszcze jakiś ciekawy test to chętnie poczytam.

wełna78

Zadomawiam się
Witam.
Na dniach zamawiam TM3 RWD i biorę ją na kołach Nova 19".
Możecie powiedzieć , bo jestem zielony, czy te opony letnie są ok i co byście proponowali na zimę do tych felg i do RWD?
Jeśli te letnie są dobre i ciche to szukałbym zimówek, a jeśli kiepskie to raczej brałbym wielosezonowe.

Chcę kupić opony i zaraz po odbiorze ( liczę, że to będzie połowa grudnia) gdzieś w Warszawie wymienić, żeby na letnich nie wracać do domu 350 km.

Z góry bardzo dziękuję za informacje i podpowiedzi!

wełna78

Zadomawiam się
Użyłeś opcji szukaj? Bo jest kilka tematów ;)
Tak :D
Ale w weekendy słabo widzę ;)

Skoro nikt nie chce pomóc , to od jutra zacznę szukać ,,tu'' i czytać.
Może mi się uda :)
A może jednak znajdzie się ktoś , kto ma doświadczenie , pomoże mi , i zaoszczędzi mi sporo czasu , którego i tak mi brakuje ;)

inter

Pionier e-mobilności
Witam.
Na dniach zamawiam TM3 RWD i biorę ją na kołach Nova 19".
Możecie powiedzieć , bo jestem zielony, czy te opony letnie są ok i co byście proponowali na zimę do tych felg i do RWD?
Jeśli te letnie są dobre i ciche to szukałbym zimówek, a jeśli kiepskie to raczej brałbym wielosezonowe.

Chcę kupić opony i zaraz po odbiorze ( liczę, że to będzie połowa grudnia) gdzieś w Warszawie wymienić, żeby na letnich nie wracać do domu 350 km.

Z góry bardzo dziękuję za informacje i podpowiedzi!
A skąd jesteś, bo od listopada mają być odbiory w Katowicach.