Zrobiłem kolejny test, wczoraj wieczorem po wstawieniu auta do garażu bateria po jeździe miała 17C i 30% SoC. Harmonogram ładowania jak poniżej

Czyli zacznie ładować tak, żeby o 6.00 skończyć z poziomem 55% (tyle mam ustawione).
Przygotowanie baterii
wyłączone.
Ładowanie się załączyło o 4.05 w nocy, temperatura w garażu 12.5C, ładowanie się skończyło tuż przed 6.00. Poniżej log z ładowania z teslamate
Rano o 8.12 s3xy knob pokazywał temperaturę baterii 22C

Sama tesla raportuje temperaturę otoczenia 13C
Sprawdziłem licznik - nie pobrał więcej energii niż to zarejestrowane przez teslamate.
Czy ktoś może wytłumaczyć o co tu chodzi? Albo przetestować u siebie i zobaczyć czy ma podobne rezultaty? Niestety w teslamate nie mam podglądu temperatury baterii, muszę to sprawdzać w aucie z s3xy commandera, więc nie wiem jaką temperaturę miała bateria o 4 rano jak rozpoczynało się ładowanie, ale na pewno to było coś pomiędzy 13C a 17C. Nie wiem też jaką miała o 6 rano, ale jak o 8 było to 22C to o 6 mogło być tylko więcej.
Jakby nie patrzeć mi wychodzi że 2 godziny ładowania AC podgrzały baterię o minimum 5C, a pewnie to było bliżej 10C. Hm? Na takiej ciepłej baterii jak wyjeżdżam do pracy to mam wyraźnie niższe zużycie, z 10-20% bym powiedział (trasa 10km temp zewn 3C).
Słucham pomysłów o co tu chodzi albo co robię nie tak.