Parking Praga

pawelbdg

Zadomawiam się
Cześć, wybieram się w styczniu na krótki urlop do Pragi. Podczas rezerwacji byłem przekonany że parking jest w cenie niestety nie jest opłata to 39€/dobę. Parkingi dookoła 700CZK/dobę. Czy był ktoś tam i przerabiał temat jakiś tańszych parkingów?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022

Gingol

Fachowiec
Raczej nic taniej nie znajdziesz, podczas krótkich wypadów korzystałem z Palladium Parking ze względu na bezpieczeństwo, lokalizację i dostępność, ale jak sprawdzam to ceny za dobę mają bardzo wysokie. Pozostaje zrobić tak jak napisał Szaruś i w przyszłości szukać noclegu z parkingiem bo to mocno ułatwia życie.

Sierek

Fachowiec
Odświeżę temat.
Bezpłatne parkowanie dla elektryków zostało przedłużone do 30.06.2025. Wskazane jest, że dotyczy samochodów z tablicami EL. Macie jakieś doświadczenia z bezpłatnym parkowaniem na polskich zielonych tablicach? Trzeba starać się o zezwolenie w Urzędzie Miasta?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Odświeżę temat.
Bezpłatne parkowanie dla elektryków zostało przedłużone do 30.06.2025. Wskazane jest, że dotyczy samochodów z tablicami EL. Macie jakieś doświadczenia z bezpłatnym parkowaniem na polskich zielonych tablicach? Trzeba starać się o zezwolenie w Urzędzie Miasta?
Tak. Trzeba się starać. Kiedyś o tym pisałem, trzeba by poszukać. Emaila trzeba wysłać

Sierek

Fachowiec
Dzięki, znalazłem

LPGczyEV

Zadomawiam się
a patrzyłeś na liste Park and Ride?
ceny wydają sią atrakcyjne
  • All-day (24-hour) parking for a flat rate of CZK 50 or CZK 100.

Sierek

Fachowiec
Tak, patrzyłem. Córka zmieniła miejsce pracy na Pragę, więc będę częściej korzystał. Roczne zezwolenie będzie bardziej korzystne.

Bazarack

Zadomawiam się
Tak. Trzeba się starać. Kiedyś o tym pisałem, trzeba by poszukać. Emaila trzeba wysłać
W przyszłym tygodniu planuję się wybrać na parę dni do Pragi. Z tego co znalazłem na stronie:
https://parking.praha.eu/en/faq/electric-vehicles-and-hybrids/?q=1 darmowe parkowanie dla BEV zostało przedłużone do końca roku.

Jak wygląda takie załatwianie darmowego parkowania? Po prostu napisać jakiegoś maila i załączyć dokumenty potwierdzające, że auto jest elektryczne? Tę opłatę 100czk to można przelewem wysłać? Co potem, oni to dodają do jakiejś bazy i już, czy trzeba potem do urzędu udać po jakieś naklejki?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Jak wygląda takie załatwianie darmowego parkowania? Po prostu napisać jakiegoś maila i załączyć dokumenty potwierdzające, że auto jest elektryczne? Tę opłatę 100czk to można przelewem wysłać? Co potem, oni to dodają do jakiejś bazy i już, czy trzeba potem do urzędu udać po jakieś naklejki?