Pierwsza jazda Scenic

OldSeb

Posiadacz elektryka
Nawet po doliczeniu naszego VATu ta cena jest mega atrakcyjna. Ciekawe, trzeba podrążyć temat.

Euronymous

Fachowiec
Pisałem swojego posta głównie pod kątem tego, że właśnie na Scenic'a w Norwegii nastąpił priskutt (obniżka o 50k NOK) i w rezultacie jak wygląda różnica między PL a NOR, niemniej tak - jeśli tam kupować, to trzeba +33% doliczyć, co ciągle jest tańsze niż w PL.

Euronymous

Fachowiec
Tak, rozumiem, o czym mówisz, ale nieracjonalne byłoby nie zwolnienie samochodu, od którego VAT i tak ostatecznie nie wpadnie do norweskiego budżetu, więc tu byłoby inaczej niż w EU, gdzie tenże VAT gdzieś zapłacony zostanie i do któregoś z budżetu państw unijnych wpadnie. Jeśli ktoś rozważa realnie zakup taniej, to do 100% sprawdzenia.

vwir

Pionier e-mobilności
Różne już kwiatki widziałem. Na przykład pierwotnie rozważałem kupno nowego Smarta w DE i pojawiły się całkiem fajne rabaty (od producenta, jako "rekomensata" za zakończenie rządowych dopłat). Okazało się, że warunkiem uzyskania rabatu jest... zarejestrowanie samochodu w DE :/ Nie wiem jaki Smart miał w tym interes.