Pierwsza trasa pierwsze wnioski

Michal

Moderator
No to popatrz na TMY, bo tam załadujesz więcej ;)

JareG

Pionier e-mobilności
No to popatrz na TMY, bo tam załadujesz więcej ;)
Więcej niż do 3.. fakt. Ale niewiele więcej - te nowoczesne auta mają tak pościnane tyły, że są mało pakowne :LOL:
No i niestety, ale ja jestem tradycjonalistą i nie pasuje mi brak zegarów przed oczami.. na koniec cena też mi nie pasuje - na razie stać mnie na 250k zeta max za tego typu auto.
Chwilowo jest e-Soul, z ciekawością czekam na to co się nowego pojawi na rynku w ciągu 1-2 lat. Teslę S tak sobie rozważam, i to raczej tylko w wynajmie jeśli będzie dostępny. No i oczywiście mowa o S z lat 2016-2017, nie o tej najnowszej 🤣

Pozdrawiam

Michal

Moderator
No to niestety musisz popatrzeć na używki chyba, bo TMS są jeszcze droższe. Za taką kasę, to możesz popatrzeć na używane TMX - tam to może nawet ze 2-4 psy wejdą ;) Rzadko ale zdarza się TMX poniżej 270k w EU.

JareG

Pionier e-mobilności
No to niestety musisz popatrzeć na używki chyba, bo TMS są jeszcze droższe.
No z przeglądu mobile.de wychodzi, że poliftowa S z 2016-2017 to zaczyna się od 51-52k EUR (czasami z VAT, czasami bez) czyli na te 250k zł by się załapały.. jak na razie.
Za taką kasę, to możesz popatrzeć na używane TMX - tam to może nawet ze 2-4 psy wejdą ;) Rzadko ale zdarza się TMX poniżej 270k w EU.
TMX średnio mi się pasuje, jest ciężki - jeździłem EQV ważącym 2,7t i wole auta ważące bliżej 2t :LOL:

Pozdrawiam

ELuk

Pionier e-mobilności
Moim zdaniem jak Ktoś koniecznie chce Tesle kupić, to raczej powinien w nowe modele celować. Te wszystkie S i X dostępne na rynku wtórnym to małoseryjna, a nawet na początku prototypowa produkcja była.
Uważam, że dopiero 3 i Y to produkcja seryjna jest. A i tak problemy jakościowe przed GigaChina mieli.
Zakładam, że dojrzałe produkcyjnie modele to dopiero spod Berlina wyjadą.
A opóźnienie w dostawach S i X po liftingu o czymś też świadczy.

JareG

Pionier e-mobilności
Moim zdaniem jak Ktoś koniecznie chce Tesle kupić, to raczej powinien w nowe modele celować. Te wszystkie S i X dostępne na rynku wtórnym to małoseryjna, a nawet na początku prototypowa produkcja była.
Ino, że taki zakup S to dla mnie zakup testowy (najchętniej to kupiłbym Teslę, która zewnętrznie i cenowo byłaby 3, a wewnętrznie S). Niech sobie będą prototypami, mimo wszystko jakoś jeżdżą już ładnych ileś lat :) Zresztą wydaje mi się, że te po lifcie w 2016 są już całkiem OK.

Pozdrawiam

ELuk

Pionier e-mobilności
Jak jesteś świadom co kupujesz to ok. Większość ludzi myśli, że kupuje topowe auto topowego producenta, ale auta sprzed Raven to blisko prototypu się pozycjonuje, co ma wiele konsekwencji.
Niestety później są rozczarowania i narzekanie jaki to Tesla szmelc za grubą kasę ludziom opycha, no i w następstwie artykuły w mediach z klikbitem w tytule.
Pozr

JareG

Pionier e-mobilności
Nie mam zamiaru kupować jakiejś super okazji, po super dzwonie. Spróbuję upolować S na gwarancji, z przebiegiem poniżej 100kkm, jeśli już pukniętą to kosmetycznie.. o ile w ogóle się nada, bo np. chcę wygodnie z niej wysiadać, bez manewrów (kolana mi skrzypią) :LOL:
Będę celował w 70/75D, bo lżejsza, tańsza i dla mnie ma wystarczający zasięg. W rocznik 2016-2017 bo polift (Autopilot 2, albo i 2.5) ale jeszcze darmowe SuC. Taki jest plan 🤣

Pozdrawiam

ELuk

Pionier e-mobilności
Z tym darmowym SuCh może nie wyjść. Auta poliftowe jeżeli miały darmowy to często do pierwszego właściciela przypisany, wiec jak będziesz kupował to sprawdź to dokładnie jak na tym Ci zależy.
pozdr

consigliero

Pionier e-mobilności
Każdym autem można coś przewieźć, wystarczy się trochę pomylić przy zakupach. Co do zwierząt w aucie to tylko ludzki egoizm powoduje że tam je wciskamy. Podobnie egoizmem jest próba odwlekania nieuchronnego, wolałbym go zapamiętać w takiej formie.

Attachments

• 5F6A34C2-EC5A-4683-8E69-1FEE34A9AA17.jpeg
    5F6A34C2-EC5A-4683-8E69-1FEE34A9AA17.jpeg
    345,9 KB · Liczba wyświetleń: 20
  • CF63097B-FFE9-450B-9FC0-EF18939AA696.jpeg
    CF63097B-FFE9-450B-9FC0-EF18939AA696.jpeg
    358,4 KB · Liczba wyświetleń: 24