Pierwsze dostawy w 2022

nyknow

Fachowiec
Mialem jutro odbierać ale niestety firma rejestrująca dla PKO (MultiAssist) nie wiadomo dlaczego twierdzi ze faktura jest zle wystawiona bo data dostawy to 24.03 wiec przed 24.03 oni nie chcą tego rejestrować. Także PKO walczy z Multiassist o rejestracje w poniedziałek. Może uda się wtedy w środę odebrać auto...
Poważnie? To jest dla nich problem ? Ludzka głupota nie zna granic i tyle napisze ;)

motorolapl

Zadomawiam się
Jestem na etapie zbierania ofert leasingowych. Bo mam do odbioru long range w cenie z przed podwyżek, wiec okazyjnie.
Narazie mam masterlease, PKO
I na ta chwile
Oferty mam po 5-6 tysięcy brutto miesięcznie raty. Plus ubezpieczenie. Z jakimś tam wkładem początkowym i z wykupem… I Wogole jakaś masakra jest z tymi dopłatami jak czytam żeby to rozliczyć i dostać.

Tymczasem, Sasiad kupił audi za prawie 400k pln brutto. Rate leasingowa 4k brutto. Bez wkładu, bez wykupu. Wychodzi na okres 4 lat ponad 100k pln różnicy w porównaniu z powyższymi ofertami. I tak mysle, ze za te 100k przez 4 lata opłacę serwisy w aso i prawdopodobnie paliwo i jeszcze mi coś zostanie.

Ja nie rozumiem skąd takie rozbieżności.

Obawiam się, ze elektryki na chwila obecna to opłaca się kupować za gotówkę

nyknow

Fachowiec
Jestem na etapie zbierania ofert leasingowych. Bo mam do odbioru long range w cenie z przed podwyżek, wiec okazyjnie.
Narazie mam masterlease, PKO
I na ta chwile
Oferty mam po 5-6 tysięcy brutto miesięcznie raty. Plus ubezpieczenie. Z jakimś tam wkładem początkowym i z wykupem… I Wogole jakaś masakra jest z tymi dopłatami jak czytam żeby to rozliczyć i dostać.

Tymczasem, Sasiad kupił audi za prawie 400k pln brutto. Rate leasingowa 4k brutto. Bez wkładu, bez wykupu. Wychodzi na okres 4 lat ponad 100k pln różnicy w porównaniu z powyższymi ofertami. I tak mysle, ze za te 100k przez 4 lata opłacę serwisy w aso i prawdopodobnie paliwo i jeszcze mi coś zostanie.

Ja nie rozumiem skąd takie rozbieżności.

Obawiam się, ze elektryki na chwila obecna to opłaca się kupować za gotówkę
Audi za 400 i 4 rata to się zgadza tylko ze po 4 latach oddaje auto wiec tak to jest. Pewnie Twoje oferty na tesle są takie ze masz tez rate 4K ale za to po tych 2-3 latach auto jest Twoje i możesz go sprzedać itd. Jak chcesz najem to chyba arval ma taka ofertę i będziesz miał rate trochę niższa.

usrobo

Posiadacz elektryka
porównywanie z sąsiadem na podstawie "rozmów przy płocie" jest kiepskie
400k pln brutto. Rate leasingowa 4k brutto. Bez wkładu, bez wykupu
400tys pln podzielić przez 48 rat to jest 8300zł rata.
Daj Pan spokój....

nyknow

Fachowiec
porównywanie z sąsiadem na podstawie "rozmów przy płocie" jest kiepskie
400k pln brutto. Rate leasingowa 4k brutto. Bez wkładu, bez wykupu
400tys pln podzielić przez 48 rat to jest 8300zł rata.
Daj Pan spokój....
No tak jest 4x48 to jakieś niecałe 200k za używanie samochodu - nie ma wykupu w tym bo nie wykupujesz tylko zwracasz samochod. Wykup pewnie ok 250-300 po tych 4 latach i taki to deal jest

Bronek

Pionier e-mobilności
Jakoś to dziwnie liczycie. Leasing to wynajem i ma mieć sens w interesie. Pozwala zdobyć przedmiot, usługę nieruchomość, maszynę itd. gdy nie chcemy wydać lub nie mamy całej kwoty, a to "musimy" mieć
Zawsze będzie drożej niż za gotówkę ale POWINNO BYĆ Niewiele drożej! .
Brałem kilkanaście leasingów na różne rzeczy w tym na kilka pojazdów i te mnie niewiele więcej wyszły niż za kasę od razu.
Owszem przepisy się zmieniły i raty są waloryzowane, a mamy inflacje7 jak cholera
Teraz to dla bogatych ale bez forsy lub taryfiarzy śpiących 3 godziny na dobę lub wcale.

Np Leaf 158 000.
Wpłata 10 000
Rata ok 2500- do 2750zł ( inflacja)
48 rat
Wykup to mniej niz rata
leasing ma to do tego, że go wliczmy w koszta i juz tak nie boli Amortyzacja po stronie leasingodawcy
Ubezpieczenie to ok 4000 zł tez w koszta.

Pewnie jak ktos bierze leasing a nie ma z czego odliczyć, bierze go też na za krótki okres, to może mieć coś co go będzie kosztowało za drogo.
A że jedynie go stać na raty, to po prostu forma uzyskania czegoś, pomimo kosztów z tym że rozłożone na raty. Jeśli nie jest taksówkarzem TO nie jest INTERES a fanaberia. Czasy "Teslą do ślubu" chyba minęły o ile to nie X ?

solik

Pionier e-mobilności
Temat rzeka, gdyby byly kredyty samochodowe albo najmy takie jak na zachodzie (bez zlodziejskiego procentu z dobrym wspolczynnikiem raty do zarobkow) to by nie bylo trzeba kombinowac z leasingami na potezne JDG wystawiajace jedna fakture miesiecznie bo mu UOP zabiera 4x % pensji :D