Pierwsze dostawy w 2022

nyknow

Fachowiec
Jeżeli ktoś prowadzi działalność gospodarczą to prawdopodobnie najlepiej kupić to auto jeszcze w tym roku
Z dużą wpłatę własną żeby część podatku przynajmniej odzyskać z tego roku

bo w przyszłym w Polskim Ładzie to już chyba za bardzo nic nie odzyskasz i nie wiem czy te 40 000 zrównoważy te utracone tak zwane koszty

swoją drogą bardzo sprytnie jest zrobione bo i ryczałt i liniowy są tak samo niekorzystne
nie do końca zrozumiałem to co napisałeś. w kolejnym możesz tez odzyskać jeśli będziesz na liniowym (nawet więcej bo obciążenie podatkowe będzie wyższe o te 4,9%) - ale jeśli zamierzasz przrjsc na ryczałt to już nie i wtedy się zgadzam.

ryczałt i liniowy niekorzystne? to jest sposób opodatkowania - w zależności od przychodów i kosztów coś jest zazwyczaj bardziej korzystne (albo liniowy albo ryczałt). ale wiadomo ze nowy ład to raczej z zasady nie ma być korzystniejszy dla nikogo kto coś robi :) (trochę uogólniam teraz bo różne są sytuacje oczywiście)

Droperidol

Zadomawiam się
Przepraszam jeśli ten wątek już byl gdzieś poruszany. Ale oczekuje na swoją TM3 LR z odbiorem na luty ale wciąż dostaje takie sms. Uzupełniłem dane. Samochód biorę w kredycie. Ale z tego co wiem mogę go podpisać jak będzie już fizycznie auto. Czy ktoś Was też tak miał?

Attachments

• B7AD6D9A-4E08-4DFA-AD1C-2A55B876D214.png
    B7AD6D9A-4E08-4DFA-AD1C-2A55B876D214.png
    550 KB · Liczba wyświetleń: 82

Michal

Moderator
Jeśli nie ma możliwości uzupełnienia finansowania na takie jakie masz, to wypełnij wszystkie dane tak jak byś miał odebrać auto za gotówkę. Przed odbiorem spokojnie możesz wszystko pozmieniać. Ja biorąc auto w leasingu ustawiłem wszystko na siebie i później zmieniałem - no problemo ;)

Last edited:

Droperidol

Zadomawiam się
Jeśli nie ma możliwości uzupełnienia finansowania na takie jakie masz, to wypełnij wszystkie dane tak jak byś miał odebrać auto za gotówkę.
Dzięki. Przeszło. Mam nadzieję że nie będzie problemów później. I czy to wprowadzenie danych teraz tzn zmiany na gotówką nie opóźni mojej dostawy. Jeszcze raz dziękuję za pomoc

Attachments

• 6EB45939-822E-4079-BCE2-A3E275C89085.png
    6EB45939-822E-4079-BCE2-A3E275C89085.png
    315,8 KB · Liczba wyświetleń: 78

nyknow

Fachowiec
Ja tez takie dostaję
Dzięki. Przeszło. Mam nadzieję że nie będzie problemów później. I czy to wprowadzenie danych teraz tzn zmiany na gotówką nie opóźni mojej dostawy. Jeszcze raz dziękuję za pomoc
ja mam to samo ale zaznaczyłem już leasing i tez czekam :)

Piernik

Posiadacz elektryka
Chyba Y się słabo sprzedaje. Zmienili kolejność na stornie, jest pierwszy i cały czas dostępny na luty.
Ciekawe czy się nie przeliczą z tą produkcją w Berlinie tylko Y.

Sfotek

Posiadacz elektryka
Cos wiadomo nt statkow?

Morten cos tam sie reklamuje, ze jest kilka typow i pierwsze „konwoje startuja za tydzien”.

Na forum UK komunikowali duzy deal Tesli z Hyundai Glovis na transporty 2022.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Chyba Y się słabo sprzedaje. Zmienili kolejność na stornie, jest pierwszy i cały czas dostępny na luty.
Ciekawe czy się nie przeliczą z tą produkcją w Berlinie tylko Y.
Bo cena wysoka… ale spoko, skora zwykla fabia z 1.0 silnikiem jest za 107kzl to Y za 300kzl jest tani ;)

Piernik

Posiadacz elektryka
Bo cena wysoka… ale spoko, skora zwykla fabia z 1.0 silnikiem jest za 107kzl to Y za 300kzl jest tani ;)
No już teraz wygląda że popyt głowy nie urywa. Na wszystkich europejskich stronach jest na luty. Jak ją zaczną produkować na masową skale pod Berlinem to po raz pierwszy może się okazać że zapewnienie popytu będzie sporym wyzwaniem. Zmiana na stronie może nie wystarczyć.

Michal

Moderator
Spokojna głowa, Tesla się nie reklamuje, nie stara specjalnie, a i tak sprzedaje całą produkcję ;)
Każda reklama eTron / ev6 / ... to tak naprawdę po części reklama Tesli, bo to Tesla jest punktem odniesienia dla samochodów elektrycznych.

Produkcja w DE spowoduje spadek ich kosztów o jakieś 5-10k PLN na aucie, A zawsze mają też 30% zysku na samochodzie, żeby jeszcze bardziej zachodzić z ceny ;)

Dodajmy, że pozostali producenci w większości tracą na EV ;)