Planowanie Trasy Tesla SuC | PL - Chorwacja

tomA

Posiadacz elektryka
Nie zgodzę się ... trzeba być otwartym na różnych operatorów. Byłem we Włoszech 4,5k km w czerwcu a teraz jestem już po kilku dniach we Francji, aktualnie w Hiszpanii w drodze do Portugalii i 'tankuje' po 0.3 EUR do 0.4EUR w różnych miejscach ... na plaży, pod muzeum, SuC, Ionity, Wenea.

Np. Z dzisiaj wieczór
Recharge summary
Start: 2024-07-09 20:23:07
End: 2024-07-09 21:53:18
Duration: 1 hour, 30 minutes
Energy: 15.83 kWh
Amount: 5.28 EUR

Jak bym tylko stawiał na SuC to słabo ale korzystając z dostępnej infrastruktury właśnie nie ma problemu ... tylko trzeba chcieć z niej korzystać.
Znajomi w dieslu płacą po 1,8Eur i generalnie ich koszta są 2x a czasami 3x droższe niż moje ... np jak się trafi hotel który udostępnia gniazdko za free albo 3 fazy za fix price 10EUR per day 😀
Ja piszę o podróży do cro a nie europie…

tomA

Posiadacz elektryka
Spokojnie można jechać do Cro w sezonie, tyle że trzeba jednak zaplanować trasę tak by nie jechać z główną falą. Wystarczy wyjechać wcześnie w piątek lub wcześnie w niedzielę i trasa będzie ok. Do tego dokładając ENC można dużo czasu zaoszczędzić na bramkach (szczególnie jak się zjeżdża na doładowywanie). ;) Dwa lata temu i w zeszłym roku byłem dwa razy - przełom czerwca i lipca oraz w sierpniu. I naprawdę nie stałem w kolejkach na ładowarkach :)
O to planowanie mi chodzi. Nie wsiadasz i jedziesz kiedy chcesz tylko wtedy kiedy inni nie jadą. 🙂

viallos

Pionier e-mobilności
Ja piszę o podróży do cro a nie europie…
@tomA ale rada korzystanja ze wszystkich dostepnych punktów jest aktualna na każdej trasie. Ograniczanie sie do SuC nie ma sensu.
PS. W tym roku jeszcze w CRO nie byłem ale przez ostatnie 3 lata byłem 4 razy.

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
O to planowanie mi chodzi. Nie wsiadasz i jedziesz kiedy chcesz tylko wtedy kiedy inni nie jadą. 🙂
Przeważnie masz czas, albo jest pogoda, albo jedno i drugie, wczasie kiedy wszyscy jadą. W ICE patrę tylko żeby na 15.08 nie jechać przez Słowenię tylko Węgry i nie zastanawiam się gdzie zatankować żeby nie trwało to 2h co 250-350km.

Przemmo

Posiadacz elektryka
Przeważnie masz czas, albo jest pogoda, albo jedno i drugie, wczasie kiedy wszyscy jadą. W ICE patrę tylko żeby na 15.08 nie jechać przez Słowenię tylko Węgry i nie zastanawiam się gdzie zatankować żeby nie trwało to 2h co 250-350km.
No zgadza się, nie ma co czarować. Przy długich wyjazdach BEV jeszcze nie zapewnia takiej elastyczności jak ICE i pewnie jeszcze przez kilka lat nie będzie. Jesteśmy pionierami i musimy się godzić na pewne niedogodności, albo w przypadku takiej konieczności korzystać z ICE.

Chociaż z drugiej strony ja np. w 2007 roku miałem fajną podróż do Francji, gdzie w niedzielę prawie w końcu stanąłem na trasie szukając możliwości zatankowania. Dwie kolejne stacje były zamknięte, na trzeciej jakiś gość przed nami wjechał w dystrybutor i awaria, na czwartej bezobsługowej (dojechane już ponad 40 km od 0 wg komputera) nie można było płacić inną kartą niż francuska 😂... A jechałem w ogóle na Tom Tomie na jakiejś Nokii, o ile mnie pamięć nie myli 😁

Każdy kto dużo w życiu jeździł ICE ma swoje przygody, po prostu przy BEV zdarzają się częściej. Ale będą to bezcenne doświadczenia, jak będziecie to wnukom opowiadać! 😁😁

tomA

Posiadacz elektryka
@tomA ale rada korzystanja ze wszystkich dostepnych punktów jest aktualna na każdej trasie. Ograniczanie sie do SuC nie ma sensu.
PS. W tym roku jeszcze w CRO nie byłem ale przez ostatnie 3 lata byłem 4 razy.
zgadzam się ale jak bym chciał być durnym 'amerykaninem' i jechać po SuC to się tak nie da. Kocham EV i nigdy nie cofnę się w rozwoju tylko chodzi mi o fakt słabego SuC i tyle w temacie... robię ponad 40k rocznie więc ja sobie radzę... ale SuC jest super wygodne ;-)
mnie nikt nie musi przekonywać.... i pokazywać się da ;-)

Przemmo

Posiadacz elektryka
zgadzam się ale jak bym chciał być durnym 'amerykaninem' i jechać po SuC to się tak nie da. Kocham EV i nigdy nie cofnę się w rozwoju tylko chodzi mi o fakt słabego SuC i tyle w temacie... robię ponad 40k rocznie więc ja sobie radzę... ale SuC jest super wygodne ;-)
mnie nikt nie musi przekonywać.... i pokazywać się da ;-)
Chciałbym obalić mit o durnych amerykanach, poznałem wielu bardzo bystrych... W każdej nacji są debile, nie wyłączając naszej. Taki to już gatunek.

A co do narzekania na SuC... Wolę świetne auto i słaby SuC niż odwrotnie. A ogólnie to chciałbym być Tomem Cruise, latać myśliwcami i jeździć moto na lekko bez kasku. No i modelki sobie wybierać co weekend... Ale kurde póki co nie wychodzi. Może los się kiedyś odmieni?

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Chciałbym obalić mit o durnych amerykanach, poznałem wielu bardzo bystrych... W każdej nacji są debile, nie wyłączając naszej. Taki to już gatunek.
W każdej są debile, dokładnie tak. Podejrzewam, że procentowo wszędzie podobnie. Tylko USA to zamożny kraj i do tych mądrejszych mamy słaby dostęp/kontakt, obracają się w innym gronie, jeżdżą na inne wakacje. Mamy za to kontakt ze zwykłymi ludźmi zachodu, a tam jest większy % debili i stąd nasza ocena. Francuzi Anglicy Amerykanie to gamonie i tępaki. U nich Ci madrzejsi są inzynierami kierownikami itp. A u nas często głównie w latch 90tych z braku perspektyw najmądrzejsie też robili proste roboty.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Problemem nie jest samochód elektryczny. Problemem jest infrastruktura, a raczej jej brak. Jadąc na południe po prostu jest bieda z ładowarkami (Tesli). Ja nie lubię ładować się w obcych sieciach - zawsze coś (karta, konto aplikacja, nie łączy się, błędy ładowania itd.) Tesla to niezawodność, pewność, spokój w trasie i to daje komfort podróży.
Mam nadzieję, że ruszy ten rozwój nie tylko w Cro, ale też (a może szczególnie) w Polsce.

Przemmo

Posiadacz elektryka
Problemem nie jest samochód elektryczny. Problemem jest infrastruktura, a raczej jej brak. Jadąc na południe po prostu jest bieda z ładowarkami (Tesli). Ja nie lubię ładować się w obcych sieciach - zawsze coś (karta, konto aplikacja, nie łączy się, błędy ładowania itd.) Tesla to niezawodność, pewność, spokój w trasie i to daje komfort podróży.
Mam nadzieję, że ruszy ten rozwój nie tylko w Cro, ale też (a może szczególnie) w Polsce.
Z każdym rokiem jest lepiej. A jeśli otworzysz się na inne opcje, jak radzą koledzy, to będzie Ci łatwiej, a nie trudniej. Wybór należy do Ciebie 😉