Planowanie trasy w ABRP

camel

Posiadacz elektryka
Przecież to samo można zrobić w wersji darmowej. Przewaga Premium w tym zakresie to wyłącznie spięcie z API samochodu
Przecież darmowa nie ma traffic więc powodzenia w dojeżdżaniu na niskim SoC.

Michal

Moderator
Wolniej jedziesz - dalej zajedziesz, więc raczej ABRP przeszacowuje zużycie, bo jeśli są jakiekolwiek utrudnienia ruchu, to prędkość spada wraz ze zużyciem.

nabrU

Moderator

A traffic pogarsza / polepsza predykcję energii?

P.S. Michal mnie uprzedził ;)

camel

Posiadacz elektryka
A traffic pogarsza / polepsza predykcję energii?

P.S. Michal mnie uprzedził ;)
Jak ze wszystkim, to zależy. Mogę wyobrazić sobie sytuację gdzie jest mega korek a darmowa abrp mnie w niego wprowadza, jeśli baterii mi nie zje to na czasie stracę niż jadąc np. objazdem. + Np grzanie kabiny w zimie na autostradzie bo wypadek. No nie wyobrażam sobie jeździć bez traffic ale co kto lubi.

nabrU

Moderator
Jak ze wszystkim, to zależy. Mogę wyobrazić sobie sytuację gdzie jest mega korek a darmowa abrp mnie w niego wprowadza, jeśli baterii mi nie zje to na czasie stracę niż jadąc np. objazdem. + Np grzanie kabiny w zimie na autostradzie bo wypadek. No nie wyobrażam sobie jeździć bez traffic ale co kto lubi.

Jeśli mam traffic poprzez PC w Tesli to chyba mnie ostrzeże o korku? Po co mi drugi traffic w ABRP. Równie dobrze mogę sobie wyjąć fona i zobaczyć korki na Google Maps (za free). Powtarzam: na sam traffic jak dla mnie nie ma sensu wydawać kasy na ABRP Premium.

Ale doceniam, że każdy ma inne priorytety i sposób używania zarówno navi Tesli jak i apek. Ja sobie życia nie komplikuję: wsiadam do Tesli, wbijam cel i jadę. Tyle że mogę sobie na to tutaj pozwolić...

camel

Posiadacz elektryka
Jeśli mam traffic poprzez PC w Tesli to chyba mnie ostrzeże o korku? Po co mi drugi traffic w ABRP. Równie dobrze mogę sobie wyjąć fona i zobaczyć korki na Google Maps (za free). Powtarzam: na sam traffic jak dla mnie nie ma sensu wydawać kasy na ABRP Premium.

Ale doceniam, że każdy ma inne priorytety i sposób używania zarówno navi Tesli jak i apek. Ja sobie życia nie komplikuję: wsiadam do Tesli, wbijam cel i jadę. Tyle że mogę sobie na to tutaj pozwolić...
Oj coś chyba na siłę próbujesz mi udowodnić ;) i nie, nie komplikuje sobie zycia. W moim przypadku się mega sprawdziło, tyle. I właśnie tam gdzie jest duże zagęszczenie SuC ma znaczenie bo mniej czasu spędzasz na ładowarkach. Polecam kiedyś wypróbuj, serio.

Jaceq

Pionier e-mobilności
W Premium też jest CarPlay / Android Auto. Co prawda w Tesli i tak nie zadziała. Chyba, ze ma się którąś z modyfikacji. Na dodatkowym ekranie z Hansshow działało bardzo dobrze.